18 septembrie 2015

David Gilmour este în turneu mondial. Primul concert, susţinut într-un amfiteatru roman din Croaţia. Vine la Bonţida?

By In Cooltura, Esenţial

Clujulcultural.ro a relatat anul trecut că oficialii fundaţiei Transilvania Trust au demarat discuţii despre  un eventual concert al lui Gilmour la Castelul Banffy de la Bonţida, pe care fundaţia în restaurează. Puteţi citi articolul AICI

David Gilmour a susţinut un concert într-un amfiteatru roman, în debutul noului său turneu mondial

Concertul pe care muzicianul britanic l-a susţinut sâmbătă seară, la Pula, într-un oraş de pe coasta croată, a marcat debutul noului său turneu mondial.

Turneul va promova cel mai recent album solo înregistrat de David Gilmour, intitulat “Rattle That Lock“, ce va fi lansat oficial pe 18 septembrie. Acesta este cel de-al patrulea album solo al artistului.

Precedentele trei materiale discografice solo lansate de David Gilmour au fost “David Gilmour” (1978), “About Face” (1984) şi “On an Island” (2006).

Chitarist legendar

David Gilmour a devenit celebru ca membru al trupei Pink Floyd, căreia i s-a alăturat în 1967. Înfiinţat în 1965, de Roger Waters, Nick Mason, Richard Wright şi Syd Barrett, grupul Pink Floyd a lansat 14 albume de studio şi s-a destrămat în 1996. Trupa Pink Floyd a devenit celebră graţie unui rock progresiv şi psihedelic, în anii 1960 şi 1970, şi a lansat o serie de materiale discografice intrate în legendă, precum “Dark Side Of The Moon” (1973), “Wish You Were Here”(1975), “Animals”(1977) şi “The Wall” (1979).

Relaţiile dintre membrii fondatori ai grupului au devenit tensionate în ultimii ani, însă aceştia au acceptat să se reîntâlnească şi să cânte din nou împreună pentru concert uriaş susţinut în Hyde Park din Londra în 2005, intitulat “Live 8”. Richard Wright, clăparul trupei, a murit în 2008, la vârsta de 65 de ani.

Numele formaţiei a fost inclus în Rock and Roll Hall of Fame din SUA în 1996 şi în Music Hall of Fame din Marea Britanie în 2005. Trupa a vândut peste 250 de milioane de albume în lumea întreagă.

Printre premiile obţinute de Pink Floyd se numără un Grammy pentru albumul “The Wall”, în 1980, un BAFTA pentru piesa “Another Brick in the Wall (Part 2)” din filmul “The Wall”, în 1982, şi un alt Grammy pentru “Marooned” în 1995. În 2008, regele Carl al XVI-lea Gustaf al Suediei a acordat formaţiei Pink Floyd premiul Polar Music pentru contribuţia la dezvoltarea muzicii moderne.

Celebrul album “The Wall” al grupului britanic, având la bază personajul Pink, inspirat din viaţa şi experienţele lui Roger Waters, tratează teme complexe, precum izolarea şi alienarea, fiind puternic influenţat de filosofia pacifistă.

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.