Dâncu tatăl lansează carte de poezii la Uniunea Scriitorilor

Actualitate Carte

Editura Şcoala Ardeleană anunţă lansarea volumului 75 de poeme semnat de poetul  Vasile Dâncu. Este vorba de tatăl vicepremierului, sociologul…Vasile Sebastian Dâncu.

Evenimentul are loc vineri, de la ora 13 .00 la Uniunea Scriitorilor (US) Cluj.

Invitaţi: Constantin Cubleşan, Ion Mureşan, Mircea Muthu

Moderator: Irina Petraş, preşedinte US Cluj.

Poetul Vasile Dâncu din Runcu Salvei, judeţul Bistriţa-Năsăud,  un poet autodidact, este membru al US Cluj.

Afis Vasile Dancu 1 mc

 

„Este în poezia lui Vasile Dâncu un nestăpânit «dor de ducă», dar şi o «ancoră» pe măsură care zădărniceşte plecările. Este în poeziile sale o permanentă tensiune, un odgon care vibrează întins între «aripă» şi «rădăcină». Este o încordare dureroasă care îl face pe «agricultor» să vadă în forma opincii forma unei corăbii sortite însă să navigheze de veacuri pe valurile de lut ale dealurilor. Nu cred să se fi scris la noi o poezie în care zădărnicia gândului de a pomi la drum şi imposibilitatea de a evada de sub puterea magnetică a locului să fie atât de simplu, sintetic şi frumos puse în cuvânt. Aş îndrăzni să spun că este surprinsă aici o trăsătură definitorie a sufletului românesc, aceea de mirare/împăcare între «cu capu-n nori» şi «cu picioarele pe pământ»”. (Ion Mureşan)

„Asemeni dealurilor împădurite ale Anei Blandiana, sfere pe jumătate ascunse în pământ, poezia locuirii de la Runcu-Salvei «ascunde» deasupra ei o cupolă aproape trufaşă în conştiinţa de sine, cupola tuturor depărtărilor cărora le e temelie. Aceste adevăruri alunecă discret-şugubăţ printre versuri. Ţăranul cu acces la verbul «domnilor» are, până la un punct, ceva din Ion Creangă. Stăpâneşte şi el arta disimulării. Rezolvă însă pe dos chestiunea dublei apartenenţe. Nu duce satul cu el în lume, ci aduce lumea în satul lui. Dacă «povestariul» îşi încropea în mahalaua Ţicăului un spaţiu original, tranzitoriu şi oscilant ca şi firea sa paradoxală, bojdeuca, veritabil muzeu al apartenenţei, Vasile Dâncu încropeşte un spaţiu al apartenenţei sale la lumea înaltă instalând în casa de la ţară o Bibliotecă”. (Irina Petraş)

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *