14 ianuarie 2017

Cutremur în Uniunea Scriitorilor. Trei scriitori clujeni tineri au demisionat din Uniune

By In Carte, Special

Scrisoare deschisă către Uniunea Scriitorilor din România

Prin prezenta, subsemnații semnalează abuzurile recente ale conducerii Uniunii Scriitorilor din România: activarea și exercitarea frecventă a unor mecanisme de represiune și de șantaj, menite să reducă la tăcere vocile care îndrăznesc să exprime puncte de vedere diferite de acela oficial; încurajarea unui sistem de recompense clientelare, în detrimentul criteriului valorii literare; lipsa transparenței decizionale, a soluțiilor reformatoare și a disponibilității pentru dialog. Considerăm că, deși scriitorul român are nevoie în continuare de forme de reprezentare colectivă, a mai rămâne în condițiile date membri ai acestei organizații ar echivala cu girarea unei politici rușinoase, care aduce grave prejudicii scriitorului român și literaturii actuale. Ne înaintăm, așadar, demisiile din calitatea de membri ai Uniunii Scriitorilor din România, o organizație care nu ne mai reprezintă nici profesional, nici moral.

Ștefan Baghiu (Filiala Cluj)
Paul Cernat (Filiala București)
Bogdan Crețu (Filiala Iași)
Alex Goldiș (Filiala Cluj)
Ștefan Manasia (Filiala Cluj)
Andrei Terian (Filiala Sibiu)
Dragoș Varga (Filiala Sibiu)”, a scris criticul literat Alex Goldiș pe pagina sa de Facebook.

Alex Goldiș

Si scriitorul sibian Radu Vancu a reacționat pe Facebook:

Cred că e o chestiune de onoare ca membrii USR să reacționeze contra abuzurilor repetate ale acestei rușinoase Comisii de Monitorizare și Suspendare.

Dan Lungu și subsemnatul inițiem scrisoarea deschisă reprodusă mai jos. Vă rugăm să nu dați like decât dacă ne susțineți punctul de vedere și doriți să vă alăturați ca semnatari ai ei. Firește, nici un share nu strică. 🙂

Am aflat de pe situl internet al Uniunii Scriitorilor din România că miercuri, 11 ianuarie 2017, s-a reunit în ședință extraordinară Consiliul Uniunii pentru a analiza raportul prezentat de Comisia de Monitorizare, Suspendare și Excludere, întrunită în temeiul art. 3 din Regulamentul C.M.S.E.
Consiliul Uniunii Scriitorilor din România a votat în unanimitate excluderea din U.S.R. a următorilor 6 membri (pentru încălcarea art. 16 și următoarele din cap. 5 din Statutul U.S.R.): Catia Maxim, Mugur Grosu, Radu Aldulescu, Dinu Adam, Ioan Vieru, Adrian Lustig.
Din comunicatul oficial al USR nu reiese limpede în ce mod anume ar fi încălcat scriitorii excluși statutul Uniunii. Solicităm lămuriri publice în acest sens.
Dincolo însă de litera Statutului, este regretabil și revoltător faptul că niște creatori monitorizează, suspendă și exclud alți creatori din singura Uniune de creație de profil din România.
Printre cei excluși se află și scriitorul Radu Aldulescu, autor a 12 romane de mare succes, laureat al celor mai importante premii pentru literatură din România, tradus și citit în limbi de circulație internațională.
Indiferent cât de incomod ar putea fi un scriitor precum Radu Aldulescu ca persoană, Uniunea Scriitorilor ar trebui să fie cel dintâi garant al respectării libertății de expresie, condiție esențială a oricărui act de creație.
Solicităm Conducerii Uniunii Scriitorilor din România revocarea acestor excluderi abuzive, precum și demisia în bloc a membrilor acestui Consiliu care, spre dezonoarea lui, a votat “în unanimitate”.

Dan Lungu
Radu Vancu

Despre conflictul din Uniunea Scriitorilor mai multe puteți AICI

 
 
 
1 Comment
  1. Radu 14 ianuarie 2017

    Iluștrii anonimi….. Puneți mâna si faceți literatura si critica literară de calitate nu revoluții ……

    Reply

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.