10 martie 2014

Cunoscuţii scriitori Lars S. Christensen şi Florin Iaru, lansări la Librarium Universităţii

By In Actualitate, Carte

Librarium Universităţii, în colaborare cu Editura Univers, vă invită marţi, 11 martie, de la ora 15.00  la  o întâlnire extraordinară cu scriitorul norvegian Lars Saabye Christensen. Cu această ocazie se va lansa romanul Vizionare, roman tradus de Sanda Tomescu Baciu. La eveniment, alături de autor, vor participa E.S. dna Tove Bruvik Westberg, Ambasadoarea Norvegiei în România, Sanda Tomescu Baciu, directorul Departamentului de limbi şi literaturi scandinave UBB, Irina Petraş,  preşedintele Uniunii Scriitorilor din România, filiala Cluj-Napoca.

Moderatori: Oana Purice (Editura Univers) şi Valentin Derevlean (Librarium).

Lars Saabye Christensen se află în România la invitaţia editurii UNIVERS şi şi a Departamentului de Limbi şi Literaturi Scandinave de la Universitatea Babeş Bolyai Cluj Napoca.

Iaru

Librarium Universităţii organizează, miercuri, de la ora 18.00, o întâlnire cu scriitorul Florin Iaru. Cunoscutul scriitor   va lansa volumul Povestiri cu final schimbat (Editura Art, 2013) alături de scriitorii clujeni Ion Mureşan şi Alexandru Vlad.

Despre volum

“Florin Iaru poetul a început o nouă viaţă de când s-a apucat de proză. Asta nu înseamnă că a sacrificat poetul din el, ci l-a pus altfel la treabă. Adică a rămas acelaşi vizionar sclipitor, cu o imaginaţie uluitoare, care n-a coborât, cum se zice, la proză. A ridicat proza la înălţimea poeziei, în acest volum de povestiri în care termenul de capodoperă aproape că se banalizează din cauză că Iaru tot nimereşte acel ochi al taurului, la care mulţi nici nu visează, ca un campion literar la pistol viteză. Cu această extraordinară colecţie de povestiri, Iaru, care a bătut energic la uşa prozei cu primul lui volum de schiţe, nu s-a grăbit să se instaleze în vreun fotoliu de mare prozator. Dar chiar dacă ar vrea să rămână în picioare printre aleşi, Iaru ne obligă să să-l rugăm să se aşeze pe fotoliul care-i va purta numele după această carte.” (Cristian Teo dorescu)

Despre autor

Florin Iaru este unul dintre cei mai cunoscuţi poeţi ai generaţiei optzeciste. A fost unul dintre membrii proeminenţi ai „Cenaclului de Luni” condus de Nicolae Manolescu. A fost vicepreşedintele Uniunii Scriitorilor în perioada 1995-1996. A realizat şi prezentat emisiuni de cultură la postul naţional de televiziune şi la TVR Cultural. Face parte din echipa redacţională a săptămânalului Caţavencii. A debutat cu volumul de poezii Cîntece de trecut strada (Albatros, 1981), apoi, alături de Mircea Cărtărescu, Traian T. Coşovei şi Ion Stratan, a publicat Aer cu diamante(Litera, 1982). Alte volume: La cea mai înaltă ficţiune (Cartea Românească, 1984), Înnebunesc şi-mi pare rău (Cartea Românească, 1990), Poeme alese (Aula, 2002), Tescani 40238 (volum colectiv, Image, 2000), Poveşti erotice româneşti (volum colectiv, Trei, 2007), Prima mea beţie (volum colectiv, Art, 2009), Fraier de Bucureşti (Polirom, 2011). Poemele sale au fost incluse în antologii din Germania, Italia, Anglia, Franţa, Spania, Statele Unite, Rusia

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.