Screeaaming for me, Cluj-Napocaaaa, screeeeaamiing for meeeee, Cluuuj-Naaaapooccccaa! Hallowed by the nammmmeee!

70 de oameni sar în sus, dau din plete, din cap, din mâini. Mica scena e învăluită în fum iar cinci ucraineni sar la unison cu sala în timp ce acordurile celebrei piese metal a britanicilor de la Iron Maiden răsună la maximum în boxe. Dar nu e discotecă rock, e mult mai mult, e concertul celor de la Blood Brothers!

Începutul

E ora 21.00. Barul- club de metal La Ţevi. E 9 aprilie 2016. La bar şi la mesele de lângă el se bea, se discută. Fumătorii sunt exilaţi afară, deci înăuntru se respiră aer curat. Altădată un bar cunoscut pentru atmosfera sa de fumărai, acum e safe, poate să vină şi iniţiatoarea legii, doamna deputat Cristea de la PSD, să asculte metal fără să mai inhaleze fum.

Sunt şi doi câini în bar, nişte husky demenţiali. Dorm unul lîngă altul, ca două perne pufoase în timp ce stăpânii trăncănesc. Din boxe răsună un vag Guns “N ” Roses. De când se zvoneşte că decrepitul de Axl Rose are şanse să îi ia locul lui Brian Johnson la AC/DC a căzut total în dizgraţie pentru mine. Cer să schimbe piesa, barmanul e amabil şi pune un Judas Priest adevărat! Aşa mai merge!

Mă uit la ceas, e 21.00. Mă îndrept spre mica sală de concerte, unde am întâlnire cu nişte amici. La Ţevi e compusă din sala cu barul, o altă sală mică, unde se pot face nişte mici, dotată cu grill, o altă sală de consumaţie şi, în capăt, e sala de concerte.

Intru. Câteva mese sunt ocupate de tineri rebeli cu T-shirt-uri cu metal. Văd ceva Amorphis, Sepultura, Death, doar un Iron Maiden. Mai vine unul cu DIO. Ok, sunt salvat, AC/DC-ul meu e safe între atâtea metale grele.

O bere e chiar ieftină la Ţevi. 4.5 lei o halbă sănătoasă.

LA TEVI BUN

21.30 Se instalează scule, se face un sound check. Trebuia la 16.00, dar no, nu avem pretenţii, nu ne supărăm că nu a început. Avem şansa să bem nişte beri cu amici buni, pe care doar pe aici îi mai întâlneşti. Rockul e devenit nişă, în oraşul dominat de Untolzi şi Electricastleişti.

Mai vine un Judas Priest, apare şi un  Dream Theater. Ba, după colţ, zăresc un Maiden adevărat, celebrul tricoul cu The Trooper. E bine. Ne adunăm încet încet.

Biletul e ieftin, 15 lei, contribuţie artişti. Ţi se pune o brăţară albă pe mână. Bun, o ţinem amintire, că nu se ştie.

Berea începe să curgă în valuri. Lumea are răbdare, se discută aprins despre concertele din Budapesta, mai puţin despre cele de la Bucureşti.

“Mergem mă omule sau nu la Queen la Bucureşti”, se aude dintr-un colţ. “Nu mă, că e unu care cântă solist, unu Lambert, cine dracu e ăla, cum să cânte în locul lui Freddy? nu cred că merem. Cât e biletu cel mai ieftin? 146 de lei, no, mult, dar hai, mai vedem…da când e? Pe 21 iunie? Aaa, mai vedem, da la Maiden sigur merem nu? 30 iulie, du-te mă Pişta, păi ce să mai merem, că au venit ei aici, în seara asta, nu mai merem acolo. Hai, dă şi tu o bere, că la Sabbath la Budapesta, pe 1 iunie merem clar”.

Discuţia mă captează, trag cu urechea şi bine fac. Mai sunt deci clujeni care merg la Sabbath la Budapesta. Cool.

Între timp La Ţevi se aglomerează. Sound check-ul e tot mai enervant dar necesar. Se dă tare în tobe, se zbiară la microfon. Încă o bere stinge nerăbdarea. E 22.30 şi nu e gata încă treaba. Mai aşteptăm. Ieşim la o ţigară. S-a amenajat un frumos loc de fumat, curg ţigările una dupa alta ca la foc automat. Lumea nu mai are răbdare, vrea show, vrea muzicăă, vrea Maiiideeneeennn.

22. 45. Concertul

Nebunia se dezlănţuie! Cinci ucraineni demenţi, veniţi de la Sofia cu maşina proprie,  aflaţi în turneu, dezlănţuie iadul pe micuţa scenă! Maiden s-au întors, Maiden sunt aici!

“The Trooper”, “Somewhere in time”, “Speed the light”, “22 Acaccia Avenue”, “The Book of Souls”, “Halowed by the name” şi multe altele asemeni aruncă în delier pe cei 100 de fani!

Cooommmee oneee Cluj, Screeaamm for mee Cluj, Makeee some noiiiseeee, urlă solistul, maşinăria metal a pornit la drum!

LA TEVII

Rând pe rând sunt trecute în revistă marile hituri ale britanicilor de la Iron Maiden. Sala e în delir. Berea curge valuri. Sunt şi tineri liceeni, şi studenţi dar şi generaţia 40 plus, pentru care Iron Maiden sunt iconici. Dar chiar dacă adevăraţii Maiden nu sunt aici, au fost în 2010 la Floreşti, au venit ucrainenii de la Blood Brothers, trupa tribute Maiden din ţara vecină, o maaareeee surpriză. Sunt foarte buni! Şi publicul e dezlănţuit, alături de cei cinci muzicieni de pe scenă.

maiden 6

Trupa a mai fost la Cluj , dar abia acum i-am văzut. O seară metal ca în anii 80, cu nişte tineri muzicieni excelenţi. Iar solistul este, pe deasupra, şi ciclist de performanţă!

Blood Brothers sunt în stare să cânte trei ore. Pasiunea pentru rock, metal şi idolii lor de la Iron Maiden alungă oboseală drumului, alungă tot. Nu contează decât muzica şi dialogul cu sala. Care cântă cântă, dă din cap şi participă total la show.

Maiden 1

Ucrainenii nu sunt o trupă de duzină. Am în faţă trei chitarişti buni, un toboşar neobosit şi un solist într-o formă maximă. Sar, dau din cap, cântă. Solourile sunt nesfârşite. Majoritatea hiturilor, de la primul la ultimul album al celor de la Maiden sunt cântate la unison cu sala.

“Măi Tibi, ce tari îş ăştia. E superrb”, îmi urlă un prieten în ureche, şi el trecut bine de 40. Nu ne mai săturăm, avem în faţă o revelaţie. Ne simţim ca în anii 90!

Concertul Blood Brothers se încheie în stil mare, după două ore jumate de show non stop. Toboşarul şi-a luat masca de Eddie şi face show. Ucrainenii sunt chemaţi la bis. Suntem vreo 70, senzaţia de club a acută.

Iron Maiden, piesa Iron Maiden stoarce ultimele puteri din trupa tribute şi deopotrivă din public.

La final, 10 minute de aplauze şi zbierete. Şi apoi, valul de bere din nou, autografe, fotografii.

Nu, nu a fost Iron Maiden, a fost trupa tribut Blood Brothers din Ucraina, aflat în turneu oficial The Book Souls Tour, după numele ultimului album Maiden!

Pe Iron Maiden cei adevăraţi îi vom vedea pe 30 iulie, la Bucureşti!

Dar jos pălăria de rocker pentru Blood Brothers! Au fost super tari!

Concertul a fost organizat de Napocalipsa Events şi La Ţevi Club.

mAAIDN 5

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.