14 martie 2016

Cum a răspuns Ministrul Culturii artiştilor independenţi clujeni

By In Actualitate, Teatru

Ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu, a răspuns astăzi pe pagina personală scrisorii deschise adresată de un grup masiv de artişti din sectorul independent, printre care şi artişti clujeni de la Fabrica de Pensule, Reciproca sau Reactor.

În scrisoarea deschisă, cei care activează în sectorul independent solicită ca acest sector să fie  oficial reprezentat în discuţiile privind reformarea întregului sistem, inclusiv Statutul artiştilor.

Din Cluj-Napoca scrisoarea e semnată de Miki Branişte, manager de festival, Corina Bucea, manager cultural la Fabrica de Pensule, teatrologul Miruna Runcan, profesor universitar la UBB,  Oana Mardare, Asociaţia Reactor de creaţie şi experiment, Leta Popescu, asociatia Reciproca.

Iată şi răspunsul lui Vlad Alexandrescu:

Răspunsul meu la scrisoarea Grupului de artiști independenți:

Stimați artiști independenți,

Încă din primele zile ale mandatului meu, am subliniat în repetate rânduri, atât în spațiul public cât și în Guvern, cât este de importantă o reflecție de substanță cu privire la statutul artistului în general. Am spus, în context, că artiștii în România sunt o categorie defavorizată, și chiar una ce nu este recunoscută în această calitate.
Situația are rădăcini multiple, pe care nu este locul aici să le analizez. Ea provine în primul rând dintr-o insuficientă și incompletă încadrare legislativă a profesiunilor din sectorul cultural, precum și dintr-o alocare bugetară cu totul ridicolă față de potențialul de creativitate al societății românești. În aceste condiții, cu responsabilitate și curaj, artiști independenți au dezvoltat infrastructuri și proiecte artistice de o mare valoare, în contextul unui acces nesigur și nepredictibil la resursele bugetare publice, atrăgând deseori fonduri private și sponsorizări, acționând după principiile unui mangement cultural de calitate.

Stimați artiști independenți, vă asigur că, înainte de a fi ministru al Culturii, am fost un consumator fidel al culturii vii din România. Din calitatea mea de spectator, am văzut cum, an de an, sectorul independent al artelor performative demonstrează o viziune în acord cu tendințele artistice actuale din Europa și din lume, cu dinamica firească a consumului cultural și cu misiunea pe care cultura publică o are în societate. Am văzut cum vă asumați rolul de educatori, am văzut cum insuflați viață unor spații mai degrabă inerte, am văzut cum oferiți unui public tot mai numeros acte de cultură veritabile. Pe scurt, am văzut cum sectorul cultural independent face an de an serviciu public. Și adesea face acest lucru fără să i se recunoască meritele.

aLEXANDRESCU

De aceea, stimați artiști independenți, cât timp voi fi Ministru al Culturii veți fi tratați că parteneri în acest proces de reformare a sistemului în care funcționează artele performative. Știți că una dintre primele mele acțiuni a fost să suscit candidaturi din sectorul cultural independent, pe care le-am integrat într-o Platformă a Culturii vii, organism consultativ pe lângă conducerea Ministerului Culturii, care este un partener constant de dialog în elaborarea politicolor publice ale Ministerului. Consider că, pentru o fundamentare obiectivă și democratică a politicilor ce vizează domeniul cultural, orice fel de proces de regândire trebuie să se sprijine în egală măsură pe experiența creatorilor din sectorul cultural independent. Ba mai mult, cred că acest proces trebuie să aibă ca punct de plecare și nevoile sectorului independent, acțiune care ar putea fi primul pas dintr-un lung drum al unei juste reechilibrării a raportului dintre sistemul public și cel independent.

Stimați artiști independenți, vă rog să credeți că vă spun aceste lucruri nu neapărat ca răspuns la scrisoarea deschisă pe care mi-ați adresat-o, ci pentru că am nevoie de ajutorul vostru în regândirea acestor politici publice, ajutor pe care n-am ezitat să vi-l cer și vi-l voi cere în continuare. În zilele următoare, Ministerul va crea două grupuri de lucru, unul pentru reforma Legii Teatrelor (OUG 21/2007), iar celălalt pentru reforma OUG 189 privind managementul instituțiilor publice de cultură, în care veți fi reprezentați potrivit unui algoritm echitabil.

Cu încredere că dialogul început încă din luna decembrie va fi benefic pentru întreaga cultură românească, vă rog să primiți încredințarea faptului că, în acțiunea mea, urmăresc interesul public.

Vlad Alexandrescu
Ministrul Culturii”

 

1 Comment
 1. Sebastian Barbalan 17 martie 2016

  Domnule Ministru al Culturii,
  Va multumesc pentru acest “raspuns” deschis, pe pagina dvs de facebook, va multumesc in numele colegilor mei artisti independenti, in numele “sufocatilor”, in numele sinucigasilor independenti, sunt convins ca “reforma Legii Teatrelor (OUG 21/2007), si “reforma OUG 189 privind managementul instituțiilor publice de cultură” unde vom fi reprezentati potrivit unui “algoritm echitabil”, va avea rasunet si va misca fara indoiala mlastinile atat de neclintite in care se balacesc institutiile nationale si de stat (ma refer mai mult la teatre),care de o buna vreme practica “uciderea ritualica” a spectatorului din romania si nu face decat sa consume cu atata aroganta fondurile care au fost de nenumarate ori reformate si regandite si realocate acestor “batrani premiati ai scenei romanesti si care continua sa se premieze si etc. etc. etc. ca imi vine sa vars. Domnule Ministru al Culturii din Romania atata timp cat nu vor fi bugete pentru indetendenti care sa fie folosite exclusiv de catre independenti spatii pentru independenti care sa fie folosite exclusiv de catre independeti concursuri la care sa participe independenti si care sa fie castigate exclusiv de catre independenti , teatre care sa fie pentru independenti si care sa fie folosite exclusiv de catre independenti, si atata timp cat nu exista o lege care sa protejeze independentii, tot puteti sa reformati toate legile teatrelor ca tot nu se schimba nimic, si tot nu vom ajunge sa ne debarasam de comportamentul asta medieval in care ne balacim, nu vom ajunge niciodata sa facem cercetari in domeniul artelor pe pamant romanesc, si nu vom fi cu adevarat indepentdenti pentru ca vom depinde de dumneavoastra si de promisiunile dumneavoastra si de taxele si banii pe care trebuie sa-i plateasca un independent doar pentru ca e independent. Zic si eu!
  Sebastian Barbalan – Experiment Teatru.Clandestin.
  Unul dintre acei independenti care a murit de mai multe ori!

  Reply

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.