12 septembrie 2019

Cum își rup picioarele spectatorii la Teatrul Puck

By In Clio

Teatrul de Păpuși ”Puck”, subordonat Consiliului Județean, de pe strada I.C. Bratianu, activează într-o curte interioară ultracentrală dar care este în ultimul hal de degradare.

Astăzi, la conferința de presă din debutul de sezon, Emanuel Petran, directorul Teatrului a răbufnit pe tema aceasta.

”Promisiuni de refacere peste promisiuni de ani și ani și nimic. Domnul Virgil Pop, expert renumit al Comisiei Monumentelor Istorice a blocat modernizarea curții. Mi-a făcut și plângere penală, total aiurea, dar un polițist deștept a respins acțiunea. Uitați-vă cum arată curtea asta, trotuarele, e dezastru, e ca după război. Cad copiii. Am avut cazuri. De ani de zile tragem semnal de alarmă. Curtea si clădirea Puck e a Primăriei, instituția e a Consiliului Județean. Nu se pot face investiții, că primăria nu investește în activul județului. Curtea a vrut să o facă, a blocat-o însă domnul Pop. Toate demersurile au eșuat, inclusiv în plan uman, cu vorba bună. El nu dă nici o explicație”, a spus Emanual Petran, director Puck.

Trotuar intrare la Puck, Foto Tiberiu Fărcaș/clujulcultural.ro

Vicepreședintele Consiliului Județean, Vakar Istvan, aflat la conferință, a spus că el cunoaște demult situația și încearcă medierea cu Monumentele Istorice.

„Trebuie să găsim o soluție, discut cu dl Pop. Merge greu dar trebuie odată curtea asta să fie rezolvată . Primăria colaborează ok cu noi”, a spus Vakar, cunoscut ca un tip moderat, diplomat dar foarte în temă cu chestiunile spinoase din oraș.

Comisia Monumentelor Istorice a înștiințat acum 5 ani Teatrul că are un proiect pentru întreaga zonă istorică, curte interioară, cladiri dar apoi a fost blocat tot.

Curtea e tot mai aglomerată și degradată.

, directorul teatrului, Emanuel Petran, ne-a explicat exact ce s-a intamplat:
“Primaria a fost bine intentionata, nu am ce sa ii reprosez. Chiar la cateva zile de la sedinta au venit aici cu utilaje, au facut masuratori, etc. Cand sa se apuce de treaba, insa, a venit raspuns de la Monumente ca ei au un proiect pentru intreaga zona, curtea plus cladirile, si ca vor sa faca ceva frumos aici, deci, se amana tot. Proiectul a fost facut chiar in perioada cand cei de la Monumente ne-au spus ca nu sunt de acord. El a fost trimis catre domnul arhitect Urcan, urmand ca dupa ce il pune la punct sa se ceara si acordul tuturor proprietarilor din zona. Nu cred ca se va mai intampla nimic, mai ales ca din cate am inteles va trebui toata lumea sa contribuie financiar iar proprietarii nu cred sa fie de acord. Nu ma deranjeaza ca se vrea sa se faca ceva frumos dar puteau si cei de la Primarie sa faca curtea, urmand ca dupa aceea sa intre si Monumentele sa faca restul. In fond, curtea e prioritara, nu neaparat din cauza faptului ca e inestetica, cat pentru ca e un real pericol pentru copiii care trec zilnic pe aici. Din pacate, dupa cum stau lucrurile, vom avea curte reparata peste vreo 70 de ani.”

“Nu mi-e de estetic, asta e. E important sa se rezolve problema gropilor si a denivelarilor. In perioada ploilor, acum cateva zile, in curtea noastra s-a facut o balta de te puteai da cu barca. Mai mult, riscul de accidente pentru copii e foarte mare. Am avut pana acum 3 copii care au cazut din cauza gropilor. Noroc ca parintii lor au fost intelegatori altfel noi eram trasi la raspundere. Zilnic ne intrebam, insa, ce se va intampla cand parintii nu vor mai intelege sau daca, Doamne ferste, un copil pateste ceva mai grav?”

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.