O sală aproape plină la Cinema Florin Piersic, nu aşa de plină ca la Aferim!, de exemplu, unde a fost plin ochi,  a venit să vadă filmul Ilegitim al regizorului devean Adrian Sitaru, autorul lungmetrajelor de succes Pescuit sportiv şi Domestic.  Să mai amintim că Ilegitim a fost singurul film românesc din programul Festivalului de la Berlin.

De asemenea, publicul a venit să discute cu regizorul şi cu doi actori distribuiţi în film, la spectacolul de gală, unde au participat Robi Urs (Romeo, fratele geamăn al Sashei, in film) şi de un alt actor, iubitul Gildei, sora mai mare a lui Romeo.

DSC_0078
Regizorul Adrian Sitaru (cu sacou) si o parte din echipa Ilegitim, la Cluj-(c) clujulcultural.ro

Filmul abordează o serie de teme grave şi ni se pare că deschide deodată mult prea multe fronturi “grele”: incest, avort, conflict acut de generaţii, care degenerează în bătaie fizică, minciună, turnătorie la Securitate, sechele ale comunismului.

Intriga e una interesantă, intriga te poate prinde dar au fost şi spectatori care au ieşit din sală.

Sasha (jucată de Alina Grigore), 22 de ani, e o tânără în pline căutări existenţiale, care tocmai s-a lăsat de facultatea de filosoFie. Ea e sora geamănă a lui Romeo, despre care aflăm doar că… are această calitate. Şi încă una, că şi-o trage, ca să folosim limbajul din film, cu…Sasha. Deşi aceasta are (şi) un  alt iubit, un rocker. Deci asistăm la un…incest. În familia Anghelescu, cu tatăl doctor, intrpretat excelent de actorul Adrian Titieni, e o stare continută de tensiune între acesta şi trei din cei patru copiii, care nu au mamă. Lucrurile degenerează cînd Sasha, Romeo şi Costea, în prezenţa unor invitaţi la masă, îl acuză pe tatăl lor, în urma unor descoperiri pentru un site de istoria comunismului, că, imediat ce s-a dat, în comunism, de dictatorul Ceauşescu,  celebrul Decret 770, al decreţeilor, care interzicea avorturile, el a refuzat să facă avorturi, ceea ce atunci se plătea cu puşcărie, şi, mai mult, ar fi denunţat astfel de femei care doreau să recurgă la avort la… Securitate. De aici lucrurile degenerează iar tatăl etse efectiv dat afară din apartamentul cumpărat de el şi de soţia decedată, în care şi-a crescut …cei patru copii, de vârste şi ocupaţii diferite.

Tatăl pleacă, îşi găseşte o iubită şi locuieşte cu ea. Între timp, Sasha, care îl condamnase pentru că nu a vrut să facă acele avorturi, rămâne… gravidă cu…Romeo. În film, Romeo îi explică Sashei că incestul e legalizat în Olanda şi ţările nordice şi că nu e nici  problemă, că el vrea să păstreze copilul în timp ce Sasha îl refuză clar. Şi vrea… avort.

Şi împreună cu fratele mai mare, Cosma, merge la tatăl lor, ca să discute problema şi să facă avort dar discuţia se termină prost.

Finalul nu vi-l povestim pentru că vă recomandăm acest film să îl vedeţi, rulează până joi inclusiv. 

Să mai spunem că reacţiile spectatorilor, pe care le puteţi vedea în filmarea de mai jos, au fost, majoritatea, negative, iar conflictul între generaţii, acut, a reieşit şi la discuţiile post film. Şi, ca de obicei, microfoanele de la acest cinema când merg, când nu merg  iar soluţie vedem că nu se găseşte.

 

 

 

 

1 COMENTARIU

  1. Ilegitim n-a luat vreun Urs la Berlin, nici de Aur, nici de Argint și nici măcar de Cristal. De fapt nici nu a intrat in competiția principală.
    Filmul a fost prezentat în secțiunea Forum, unde a câştigat un premiu acordat de C.I.C.A.E – “Confédération Internationale des Cinémas d’Art et d’Essai” (Confederaţia Internaţională a Cinematografelor de Artă)

    Ursul de argint l-a luat Radu Jude, anul trecut, pentru regia filmului Aferim!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.