23 noiembrie 2016

Cum au reacționat organizatorii de evenimente culturale la Raportul Curții de Conturi privind finanțările de la Primărie

By In Cooltura, Esenţial

Noile dezvăluiri făcute de presa clujeană ieri și astăzi, AICI și AICI pe tema raportului Curții de Conturi Cluj referitoare la finanțările nerambursabile ale Primăriei Cluj-Napoca pentru evenimente culturale pe 2015 nu au rămas fără reacție în rândul organizatorilor de evenimente vizați de raport.

Raportul a fost contestat de Primărie la Tribunalul Cluj în 7 noiembrie. 

Raportul de audit financiar nr. 1565/181002/1 din data de 22 aprilie 2016, încheiat în urma acțiunii de „Audit financiar asupra conturilor anuale de execuție bugetară ale Unității Administrativ Teritoriale ale Municipiului pe anul 2015”, desfășurată la Unitatea Administrativ Teritorială Municipiul Cluj-Napoca a iscat rumoare în rîndul angajaților primăriei, a organizatorilor de evenimente. În principal raportul se referă la activitatea de vânzare de bilete ca una aducătoare de profit deși în terminologia si activitatea unui ONG nu există noțiunea de profit, acesta fiind interzis prin legea de organizare a ONG-urilor.

Esenta raportului este aceasta: Au fost acordate nelegal finanțări nerambursabile unor asociații și fundații, în condițiile în care acestea au desfășurat și realizat activități care au generat profit, fiind cauzat un prejudiciu bugetului Municipiului Cluj-Napoca, în sumă de 6.027.585 lei.

Siteul Clujulcultural.ro a stat de vorbă cu o serie de organizatori a căror  evenimente apar în raportul Camerei de Conturi Cluj.

Hordilă, TIFF: Noi am respectat contractul cu Primăria

Cristian Hordilă, Presedinte al Asociației Festivalul de Film Transilvania, cea care organizeaza TIFF-ul ne-a declarat: „cunosc raportul încă din aprilie. Consider că asociația noastră a respectat contractul cu primărie si toate normativele de decont cuprinse in acesta. De la bun început am respectat condițiile aplicației, am derulat proiectul nostru pentru care primăria ne-a dat bani (TIFF n.n), am depus un decontul. Strict legat de partea de vânzări de bilete, consider eronata interpretarea camerei de conturi. Vanzarea de bilete in cadrul unui eveniment cultural este necesara si nu reprezinta o activitatea economica cu atat mai mult ca aceasta speta face referire la ONG-uri si scopul acestora nu este acela de a face profit.
15181396_10154544484251006_1045241361093935084_n
 
In plus, vanzarea de bilete este o activitate ocazionala si se limiteaza strict la obiectivele asociatiei: proiectii cinematografice. Bugetul unui eveniment cultural este compus din finantari nerambursabile, sponsarizari si vanzare de bilete. Achitarea unui bilet nu confirma doar participarea spectatorului, il responsabilizeaza in participarea la actul artistic, il implica si da valoare evenimentului. In cazul TIFF, vanzarea de bilete reprezinta aprox. 10% din buget. Așteptăm să vedem ce decide Justiția dar personal cred că pe interpretarea camerei orasul, organizatorii si publicul vor avea de suferit.
 
Buteanu, Fundația Diesel: Vânzarea de bilete completează un buget

Mircea Buteanu, director Fundația Diesel e de părere că “situația e mai complexă. De la cum finanțează primăria, ce fel de evenimente, care sunt criteriile până la chestia asta cu biletele. Tu faci un eveniment, ai o serie de cheltuieli, primăria decide că îți dă acești bani, ok, banii nu îți ajung, nu are cum, că e absurd să faci tot evenimentul doar pe banii primăriei, Și atunci bugetul cum îl completezi? Dacă nu ai reușit să atragi sponsori, că nu toate firmele decid să sprijine, cum acoperi restul de cheltuieli,  care sunt tot mai mari funcție de ce eveniment faci, ce impact are pentru Cluj, că banii primăriei sunt banii clujenilor? Păi pui și din bilete, nu? Dar asta nu înseamnă că aceste bilete sunt profit, ONG-urile nu au voie să aibă profit. Ei te ajută să acoperi cheltuieli. Poți ieși în minus inclusiv cu vînzare de bilete, care e o operațiune perfect controlabilă, se plătește și impozit pe ea.

buteau

mIRCEA bUTEANU

Cred că trebuie și la primărie să se vadă mult mai clar, prin regulament cine ia și cine nu finanțare, cât de relevant e un eveniment. Sunt evenimente care sunt importante pentru Cluj si nu au cum să fie profitabile, un festival de jazz, etc, astea nu vând, nicăieri în lume, deci trebuie susținute dar altele nu. Altfel Primăria ar putea să facă doar Zilele Clujului, evenimentul ei anual, și să nu mai finanțeze nimic numai din bani publici. E complexă situația. O să citesc atent acest raport al Curții de Conturi”

Ioana Racu, PR Untold: sunați la Federația Share!

racuubun

Ioana Racu

Ioana Racu, PR Untold, a comentat scurt: cei de la Federația Share pot să vă dea mai multe detalii si toate informatiile de care aveți nevoie.

Vlad Pop, președinte Share: e o intepretare abuzivă

Vlad Pop, președinte Share,a comentat: ONG-urile primesc bani pe bugete, dar niciodată banii de la primărie nu ajung, deci bugetele completate si una din completări si vânzările de bilete. Dar nu avem cum raporta profit că suntem ONG. Biletele asigură un cash flow.

VLAD pOP

Considerăm abuziv raportul Curții, e o interpretare defectuoasă și ne vom apăra în instanță dacă trebuie așa cum face și Primărie.

Iancu Șerbănescu, “We love retro”: E un boicot la adresa organizatorilor de evenimente!

Iancu Șerbănescu, director Consorțiul Studenților din România este de părere că “acest raport este un boicot la adresa organizatorilor de evenimente. In primul rand un ONG nu poate declara profit, de ce Curtea vehiculeaza termenul asta? E cel mult venit care se varsa in asociatie sau fundatie, si ajuta enorm un organizator, care plateste cu banii din bilete cheltuieli. Clujul a crescut enorm la capitolul evenimente, am ajuns să depășim uneori și Bucureștiul pentru că organizatorii au pus bilete, care e o dovadă de respect față de artist! Artiștii de întreabă cât costă biletele, avem negocieri cu ei pe prețul biletelor la showurile lor, uneori negocieri dure.

iancubun

Iancu Serbanescu

E normal să plătești un bilet la un show, artiștii nu vin gratis, e o industrie aici. Cred că primăria trebuie să ne sprijine, să se apare în Justiție, pentru că e o chestiune de interes public, noi facem aceste evenimente pentru Cluj. Fără să mai punem bilete se vor face doar festivaluri ale berii, gratis,  în nici un caz chestiuni culturale și de diverstisment de amploare, este absolut clar. Trebuie să se apare în Justiție față de acest raport al Curții de Conturi, care e unul abuziv, un boicot la adresa celor care facem evenimente de ținută, de succes pentru Cluj!

Redactia Clujulcultural.ro asteapta la emailul redactia@clujulcultural.ro si alte reactii din partea organizatorilor de evenimente pe tema raportului Curtii de Conturi.

 

1 Comment
  1. Sorin 24 noiembrie 2016

    In momentul in care am vazut reclama cu PSD am inchis pagina si nu voi mai intra aici.

    Reply

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.