23 ianuarie 2018

Cum arată viitoarele statui ale teologilor Nicolae Ivan și Bartolomeu Anania

By In Actualitate

Arhiepiscopia Ortodoxă a Vadului, Feleacului și Clujului, împreună cu filiala clujeană a Academiei Române și cu sprijinul Ordinului Arhitecților din România a deschis începând cu data de 17 noiembrie 2017 concursul public, ce are ca temă realizarea statuilor care îi vor reprezenta pe Mitropolitul Bartolomeu Anania și pe Episcopul Nicolae Ivan.

La această competiție s-au înscris 13 sculptori din întreaga țară, care au depus la Muzeul Mitropoliei Clujului proiectele, portofoliile personale, precum și machetele celor două statui, așa cum prevede tema și regulamentul de concurs.

Conform calendarului, juriul format din arhitecți, critici și istorici de artă, dar și sculptori, va analiza, marți, 23 ianuarie 2018, proiectele înscrise în concurs și va alege soluția câștigătoare. Având în vedere simbolismul acestui an Centenar de la Marea Unire, dar și faptul că un asemenea concurs este și un eveniment reprezentativ pentru întreaga urbe clujeană, organiztorii și membrii juriului  au presei anunțat proiectul câștigător și  întreaga galerie de statui înscrise în acest concurs.

Concursul a fost câștigat de arhitectul Alexandru Păsat. Cele două statui vor fi din bronz.

Episcopul Nicolae Ivan a venit cu un geamantan la Cluj, după Unire. A reânfinșat Eparhia, 1919, a devenit episcop în 1921, a realizat Academia Teologică, a înființat ziarul Renașterea, a făcut rost de sediul, cel actual, multe a realizat acesta. Apoi a urmat Bartolomeu, mitropolitul, Mitropolitul a ccea ce noi cinstim ca Mitropola ctitorită de Ștefan cel Mare, adusă în mijlocul orașului. Un mare cărturar, ne-a rămas de la e o variantă a Sfintei Scripturi, un mare dramaturg, memorialist, literat. Cei doi merită statui în preajma catedralei, a declarata actualui Mitropolit, Andrei.

“Mitropolia de la Feleac este prima mitropolie din Transilvania, este făcută cu ajutorul Ștefan cel Mare, exiata 5 documente de epocă care amintesc de această mitropolia, de toate povestea din Feleac, este important pentru ceea ce facem noi cu acești doi ierarhi”, a spus la conferință academicianul Marius Porumb.

Citiți și:

ISTORIA CLUJULUI (V). O minunăţie, biserica lui Ştefan cel Mare din Feleac

Arhitectul Șerban Țigănaș, membru în juriua spus că “am avut emoții, am avut mari așteptări, ne interesează spațiul urban ca și alegerea simbolurilor. Nu știu dacă e mult sau puțin 13. Dar știu că Piața Avram Iancu nu e cel mai prietenos spațiu public din Cluj, ba din contră, controversat, neprietenos, executat incorect. Sper că aceste două statui din bronz să aducă un plus”.

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.