10 septembrie 2017

Cum arată casa din Cluj cu sigle cu porumbei și hippie pe pereți

By In Clio, Special

O clădire veche, situată într-un loc frumos, Parcul Central al Clujului, cu două sigle rar surprise de trecători sau de studenții Facultății de Chimie, care trec în drum spre cursuri fără să le bage deloc în seamă.

O siglă cu doi  porumbei și una cu celebra siglă hippie, racheta încercuită de un …cerc, simbol al păcii. Câți dintre dvs le-ați remarcat? Puțini, nici noi nu am făcut-o!

Aceasta a fost una din surprizele ultimului tur ghidat organizat gratis de Asociația Vechiul Cluj, sîmbătă, în Parcul Central.

Casa este o fostă proprietate a Statusului Romano-Catolic, o organizație puternică care administra averea bisericii în Imperiul austro-ungar, deci și în Ardeal, până la Unirea din 1918. Un bloc care face parte din ansamblul de 8 astfel de imobile cu chiriași ai Bisericii Romano-Catolice, continutoarea legală a Statusului, care deține aceste imobile vechi, valoroase. Și Onisifor Ghibu a locuit într-una din ele, mare pedagog române și profesor la Universitatea Regele Ferdinand, cum s-a numit la Cluj fosta Universitate maghiară Franz Josef după Marea Unire. 

Casa cu dublă siglă. Foto Clujulcultural.ro

Asociația Vechiul Cluj a  organizat ultimul tur ghidat al Clujului în acest sezon din cadrul proiectului “Re-descoperim Clujul”.

Acest tur a fost intitulat Parcurile de pe malul Someșului Mic și s-a desfășurat sâmbătă, 9 septembrie de laora 11:00. Punctul de întâlnire a fost Monumentul rezistenței anticomuniste (intersecția străzilor Cardinal Iuliu Hossu, George Barițiu și Emil Isac, vizavi de Opera Maghiară de Stat).

Ghid și în acest tur va fi profesorul de istorie Vladimir-Alexandru Bogosavlievici. Dintre obiectivele care vor fi cuprinse în acest traseu amintim: monumentele din Parcul Central „Simion Bărnuțiu”, Cazinoul, Chiosul, Cluj Arena, Sala Sporturilor, Complexul de natație al UTCN și Parcul „Dr. Iuliu Hațieganu”

Proiectul Re-descoperim Clujul se află la a doua ediție și este realizat cu sprijinul Primăriei și al Consiliului Local Cluj-Napoca și al Consiliului Județean Cluj.

Circa 30 de clujeni doritori să afle amănunte din istoria orașului au venit la întâlnirea cu proesorul Bogosavlievici, de la Colegiul “George Barițiu“. Inclusiv un englez pasionat de Cluj a fost printre curioși! 

Casa unde a locuit mare profesor Onisifor Ghibu. Foto Clujulcultural.ro

Turul prin Parcul Central “Simion Bărnuțiu” a fost pentru mulți fascinant.

Cine știa că în parc există o bornă extrem de veche?

Borna veche din 1870. Foto Clujulcultural.ro

 Profesorul Bogosavlievici a fost în mare vervă, a explicat pe larg toate secretele parcului și ale…bornei.

;

2 Comments
 1. Gabriel Padurean 22 februarie 2018

  nu sunt “sigle”. Elementele sunt motive decorative, indiferent ce reprezinta ele.

  Reply
  • Redactia 22 februarie 2018

   ok

   Reply

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.