Eseistul Horia Roman Patapievici nu mai face săli pline ca altădată. O fi fost de vină mitingul aerian de la Aeroportul Cluj, programat cam la aceeaşi oră, sau slaba mediatizare a prezenţei sale, oricum, ieri, la conferinţa despre mass media îl aştepta o sală cu multe locuri libere. Desi conferinţa se anunţa provocatoare avînd titlul “Câteva reflecţii privind experienţa (mea) cu presa liberă“, publicul nu s-a prea înghesuit să asculte spusele fostului director al Institutului Cultural Român. Şi au avut ce pierde cei care nu au venit! Pentru că Patapievici nu s-a sfiit să îşi regleze conturile cu detractorii săi: Uniunea Social – Liberală (USL) şi bastionul ei mediatic,  Antena 3 TV,  filosoful Andrei Marga, pus de USL în locul lui Patapievici director la ICR şi naţionaliştii români. Totul învăluit într-o analiză excepţională adusă presei tradiţionale dar şi televiziunii şi noilor medii, spusă cu un umor care a făcut de multe ori sala să rîdă în hohote. Însă peste toate am putut vedea un Patapievici trist, extrem de dezamăgit de modul în care a fost măturat din fruntea ICR.

DSCF1410

“Marga, concetăţeanul dumneavoastră, a distrus tot în 6 luni, tot ce am construit  în 7 ani la ICR. Trebuie să i se ridice o statuie” a fost unul dintre atacurile lansate de Patapievici.

Prima parte a conferinţei ( video) a fost dedicată de către Patapievici debutului său  în media, debutul, colaborarea la revista “22”, scandalul cu SRI în care a fost implicat după publicarea eseului “Regimul Iliescu. Un portret”, colaborarea la “Evenimentul Zilei” şi părăsirea din 2010 a oricărei colaborări cu mass media.

Partea a doua a fost o analiză temeinică, de pe fundamente filosofice a rolului presei scrise, televiziunii şi online-ului.

Redăm pasaje din ce a spus în conferinţa sa Horia Roman Patapievici:

Despre debutul în presă:

“Am debutat în 92, m-a propus Alex Leo Şerban la “Contrapunct”,  o revistă a scriitorilor optzecişti, am debutat deci prin prieteni. Am fost remarcat, trebuie să ai norocul ăsta, şi scriitoarea Gabriela Adameşteanu, de la prestigioasa revista “22” mi-a dat o pagina timp de 7 ani. Ăsta e un privilegiu, să poţi să scrii ce vrei 7 ani, o pagină întreagă. Am avut mare succes! La “Evenimentul Zilei” am colaborat 3,5 ani, cu texte politice dar nu de strictă actualitate. Pentru că am cerut moderarea forumului, unde eram injurat odios, şi nu s-a acceptat, am plecat. Din 2010 nu mai scriu nicăieri în presă”

Despre scandalul volumului “Politice”:

“Şapte profesori universitari din Cluj au cerut oficial retragerea cetăţeniei mele pentru ce am scris în volumul Politice!. Un cetăţean m-a scuipat în faţă la propriu”.

Despre Antena 3:

“Am fost stigmatizat la Antena 3 cu un fel special de cenzură. Am văzut cum sunt înconjurat treptat de un soi de ecran care nu mă protejează, mă individualizează ca ceva care e deja stigmatizat. Oamenii cred ce spune Badea, Gâdea, Grecu despre Patapievici nu ceea ce e în realitate Patapievici.”

Redăm mai jos pasajul despre Antena 3.

Despre Andrei Marga: 

“A făcut ca Stalin, a început să îşi omoare generalii, adică să dea afară directorii de la centrele culturale puşi de mine. România a participat la Salonul Cărţii de la Paris fără un director. Şi a înfrânt. Marga  a distrus complet, în 6 luni, ce am construit cu echipa mea în 7 ani. E un geniu al răului! E incredibil”

Patapievici: Presa scrisă e terminată iar acum contează doar să devii …viral

Partea a doua a conferinţei a fost mai teoretică şi s-a axat pe o analiză  în paralel a presei scrise, a televiziunii şi a mediului online. Concluzia, după explicaţiie teoretice, filosofice, fascinante ale lui Patapievici este că  rolul presei este profund viciat în România, că presa scrisă e terminată, televiziunea este adresată simţurilor joase şi urmăreşte doar audienţă înlocuind faptele cu imagini adică manipulând iar mediul online a scăpat de sub control complet, datorită unei lipse complete, paradoxal, de transparenţă. Patapievici a criticat inclusiv pe realizatorii enciclopediei online Wikipedia, care, în opinia lui, demult nu mai poate fi o sursă credibilă de informaţii dând exemple concrete cu ce i s-a întâmplat cu pagina sa personală. Jurnalismul serios, al presei scrise, care avea ca scop informarea corectă a publicului, e terminat în România, sau cel puţin presa scrisă e terminată datoriă tablodidizării iar în acest moment televiziunea şi noile medii nu mai urmăresc structurarea unei opinii publice bine şi corect informate, a fost concluzia unei fascinante conferinţe a lui Horia Roman Patapievici.