Cum a văzut Clujul Cultural concertul lui Bon Jovi

Cooltura

Fete extaziate, fete frumoase, moarte după Jon Bon Jovi. Fete fascinate de zâmbetul larg al unuia din cei mai charismatici soliști de glam-rock din istoria genului.

Bon Jovi e frumos și la 57 de ani. Zâmbetul lui larg topește inimi. Forma fizica e bună, nu burtă, nu chelie, doar părul mai scurt decât îl știau fanele. Este un sex simbol chiar și acum.

50.000 de spectatori au venit din toata țara, după 8 ani, să îl vadă în Piața Constituției, București. Prima oară a venit cu Richie Sambora, geniul chitaristic cu acel quel que chosse pe care cei doi chitariști care îl înlocuiesc acum, doi, nu unul!, nu îl au deși sunt meseriași buni. Unii artiști au acel ceva, indefinibil, care, ca în sport, face diferența. Iar Sambora are.

Bon Jovi a îmbătrânit. Și, ce clișeu, cu toții îmbătrânim. Dar nu toți suntem Bon Jovi. Pentru că e el e unic în show-bizzul mondial.

Bon Jovi nu prea mai are voce. Asta s-a remarcat cel mai bine în clipul de jos. E un lucru evident. Se poate auzi din filmarea realizată de reporterul Clujul Cultural pe care v-o oferim. Dar asta nu înseamnă că tot concertul a fost un fals da cappo al fine. Pentru că nu a fost așa. Chiar nu au fost toate piesele cântate prost cu vocea. Iar showul în ansamblul lui unul bun, cu joc de lumini bun, cu filmări video proiectate inspirate și cu energie pe scenă date de Jovi si colegii săi. Au dat totul pe scenă ca să iasă bine dar vocea lui Jovi a fost minusul. Si asta a contat decisiv la cunoscători mai ales nu la marele public. Acesta i-a trecut cu vederea problemele. Si marele public decide.

Reporterul Clujul Cultural a fost la concert. Să vedem însă filmarea care a stârnt furia comentatorilor și dezamăgirea lor.

Da, se vede, un Bon Jovi vădit îmbătrânit și cu probleme mari de voce. Și e normal ca mulți s-au simțit dezamăgiți.

Bon Jovi la București / foto Infomusic.ro

Trupele mari ale generației 70-80 (decrețeii) sunt îmbătrânite natural. Unele reușesc să se mențină, altele nu vor să se retragă, altele încearcă să reziste cum pot și de aici senzația de precaritate. Legenda Deep Purple cântă la avarie, cel puțin așa a fost în 2013 la Cluj Arena, Rainbow a revenit la cererea publicului, cântă cu solistul de la Gothard și o fac excelent, cu doar 4 concerte pe an, Europe se cam chinuie dar concertează desi solistul nu prea mai are nici el voce, AC/DC nu cântâ deocamdată deși sunt zvonuri că s-ar reîntoarce solistul Brian Johnson, Guns n Roses , Judas Priest și Iron Maiden țin încă steagul sus, deși au trecut prin despărțiri iar solistul de la Maiden printr-un cancer. De curând, Dave Mustaine, fondator Megadeth, a anunțat că are cancer la gât, așa cum a avut Dickinson de la Maiden si așa mai departe. Iar Scorpions se tot retrag de…. 10 ani. Americanii de la Kiss și Slayer sunt în plin turneu de adio, Motley Crue s-au retras, În Europa trupele nemțești Accept, Helloween, Udo, Rudi Pell și alte trupe de genul acesta, din anii 80, concertează încă dar cu un succes de box office mic.

Metallica face încă stadioane pline, este cea mai de succes trupă de metal din lume la box office urmată de Rammstein cu metalul lor industrial și showurile lor fantastice.

Excepția Black Sabbath

Singura trupă legendă care s-a retras decent a fost Black Sabbath. Întemeietoare de gen, Sabbath a scos în 2013 un ultim album, ”13”, al 19-lea album de studio, cu trei din patru fondatori în componență, a lipsit doar bateristul Bill Ward, certat de ani buni cu trupa. Iommi, Butler și mai ales Ozzy au fost acolo, cu show de retragere superb acasă la Birmingham.

Concertul Bon Jovi a fost organizat de D&D Entertainment by Marcel Avram. Un jeton a costat 10 lei, deci se putea cumpăra la concert o bere la pahar de 400, o doză de Tuborg sau Carlsberg sau o Cola la jumate. Nu au fost cozi deși afara erau 34 de grade, cel puțin în zona unde a stat reporterul Clujul Cultural.

Hai să ne întoarcem la Bon Jovi

Cronica Agenției News.ro:

Trupa Bon Jov s-a aflat în turneul european „This House is Nor For Sale”. Ultimul concert al turneului a avut loc duminică seară, la Bucureşti.

Alături de o formaţie care s-a prezentat impecabil, Jon Bon Jovi nu a reuşit să se ridice la aşteptările publicului, iar concertul a fost, posibil din cauza problemelor pe care le-a avut cu vocea, scurtat cu jumătate de oră”, scrie Agenția News.ro

Într-o formulă relativ nouă, la mai bine de 35 de ani de la începutul carierei, în care albumele trupei au fost vândute în peste 130 de milioane de copii şi în care a susţinut mai mult de 2.800 de concerte, Bon Jovi a revenit la Bucureşti.

Trei ecrane uriaşe au proiectat, pentru început, imagini cu Bucureştiul şi, pe tot parcursul concertului, imagini legate de cântecele interpretate.

Startul a fost dat la 20.25, iar concertul s-a încheiat la 22.30. Trebuie la 23.00 dar dificultăţile cu care s-a confruntat Jon Bon Jovi au făcut ca show-ul să ia sfârşit mai devreme, scrie și News.ro

Piesa care dă numele celui mai recent album, al 13-lea al trupei rock, a fost cea de deschidere. Din setlist au făcut parte melodii noi, ca „Roller Coaster” şi „We Don’t Run”, cu mesaj socio-politic, dar şi consacratele „You Give Love a Bad Name”, „Born To Be My Baby”, „Runaway”, „Keep the Faith”, „Wanted Dead or Alive”, „Lay Your Hands on Me” şi „Bad Medicine”.

„E bine să te întorci. Vă mulţumesc că aţi venit!”, a repetat Jon Bon Jovi, pe parcursul concertului, celor aproximativ 50.000 de oameni, care l-au acompaniat la cele mai cunoscute piese.

Invitabilă comparaţia cu primul concert susţinut la Bucureşti: solistul a eliminat mai multe piese din program şi unele dintre cele mai aşteptat de public – de la „Always”, de pe „Cross Road”, la „Bed of Roses”, „In These Arms”, „I’ll Sleep When I’m Dead” şi „Dry County”, single-uri de pe albumul „Keep the Faith” – iar din aproximativ trei ore de show, de data aceasta două au fost mai mult decât suficiente pentru cât a putut cânta.

La fel de zâmbitor şi prezent pe scenă, dar mai puţin comunicativ cu publicul, Jon Bon Jovi a demonstrat de la primele piese lipsa vocii, remarcată şi de spectatori, mulţi prezenţi pentru prima dată la un concert al trupei.

Finalul a fost marcat de „Livin’ on a Prayer”, „I’d Die For You” şi „Twist and Shout” (cover The Top Notes).

Cu David Bryan (clape) şi Tico Torres (baterie), stâlpii trupei, cum i-a numit Jon Bon Jovi, alături de care cântă din 1983, cu Hugh McDonald (bas), John Shanks (chitară, coproducător al albumelor trupei de la discul „Have a Nice Day”), Everett Bradley (multi-instrumentist) şi Phil X (chitară), care l-a substituit onorabil pe Richie Sambora, show-ul a fost pe jumătate salvat. Iar publicul, îngăduitor, a avut partea lui.

„Să nu pierdem prea mult timp vorbind (…) Vom cânta piese de pe noul album, «This House is Not For Sale», dar vom parcurge catalogul, de la «Slippery When Wet», «New Jersey» până la «Keep the Faith» şi «Lost Highway». Dacă sunteţi cu adevărat drăguţi, voi merge înapoi de tot”, a spus el, cerându-i lui Bryan un preview din „Runaway”.

Astfel, setlistul a ajuns la anul 1983, însă vocea lui Bon Jovi a fost cea din 2019... Chiar şi ajutat de efecte, Jon Bon Jovi a renunţat să cânte cele două ore şi jumătate după ce a revenit la bis pentru „Livin’ on a Prayer”. Totuşi, publicul entuziast a convins. În urma unei scurte „şedinţe” de pe scenă, trupa a mai cântat două piese, iar înainte de ultima, solistul în vârstă de 57 de ani a spus: „Îmi pare rău că nu am fost chiar pe ritm”.

Următoarele concerte Bon Jovi din acest turneu sunt programate pentru Tel Aviv (Israel), Recife, Sao Paolo şi Curitiba (Brazilia) şi Lima (Peru).

Trupa Bon Jovi a fost înfiinţată în 1983 de solistul Jon Bon Jovi, clăparul David Bryan şi toboşarul Tico Torres. Formaţia americană a lansat până în prezent 13 albume de studio şi a fost recompensată cu numeroase premii şi distincţii muzicale, inclusiv un trofeu Grammy şi două American Music Awards.

Din formula originală au făcut parte chitaristul Richie Sambora, care a părăsit grupul în 2013, pentru a urma o carieră solo, şi basistul Alec John Such, care a fost dat afară din trupă în 1994.

În 2018, Bon Jovi a fost inclusă în Rock and Roll Hall of Fame.

Alte articole interesante despre concert AICI șiAICI și AICI.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *