10 martie 2018

Cum a fost realizat documentarul premiat despre lupii din Vlădeasa

By In Special

Trofeul „Cel Mai Bun Film Românesc” al ediției a treia a Alpin Film Festival a fost decernat filmului „Pe urmele lupului din Apuseni” realizat de echipa de jurnaliști clujeni Dan Curean și Dan Păvăloiu, de la TVR 1 și TVR Cluj. Realizatorii emisiuni „Natură și Aventură” de la TVR au realizat un fascinant documentar pe urmele lupilor din Munții Vlădeasa care a impresionat publicul de la Cinemateca Patria din Brașov . 

Au fost proiecții cu sala plină și votul publicului a fost unul foarte strâns între filme, diferența fiind de câteva voturi în favoarea documentarului câștigător.

Clujulcultural.ro a discutat cu editorul Dan Curean, parte din echipa filmului, despre cum a reușit aceasta să facă documentarul premiat și despre greutățile întâmpinate.

Filmări la – 20 grade Celsius

“Lungmetrajul “Pe urmele lupului  din Apuseni” este al șaselea film documentar  din seria anuală pe care am început-o ca   extensie a programului “Natură și Aventură” de pe  postul Tvr 2. Programul se menține și el, cu rating foarte bun , de 16 ani în grila Tvr 2. Ce trebuie menționat și remarcat este faptul că fiecare dintre aceste documentare, în care am încercat să vorbim despre animalele amenințate din natura Romaniei ( ex. despre lostriță, zimbru, albina salbatică , capra neagră) a fost premiat în diverse festivaluri. Ultimul din serie, despre lup a fost cumva atipic fiindcă s-a făcut în cel mai scurt timp de filmare, în doar 3 zile, dar care prin condițiile extreme de frig de sub -20 de grade Celsius, a parut mai dificil ca oricare din tre celelalte”, a explicat Curean.

Aici a stat echipa documentarului. Dan Curean, primul din stanga.

“A fost o muncă colectivă, în  aceeași echipă cu Dan Păvăloiu la înaintare, eu în spate ajutat de colegii redactori Radu Puscaș și editorul Adi Olar”, mai spune Curean.

Păzindu-se de frig cu foc cu lemne

 

“Trebuie menționat faptul că ghidul nostru,  personaj al fimului, cel care a avut ideea de a merge acolo a fost prietenul si colaboratorul nostru permanent Ivan Farkas”, mai precizează Curean.

Vă prezăntăm filmul premiat:

Citiți și:

https://www.clujulcultural.ro/dan-curean-si-dan-pavaloiu-premiu-prestigios-pentru-filmul-despre-lupii-din-vladeasa/

1 Comment
  1. Contis Maria 11 aprilie 2018

    Bravo baieti, mi-a placut tare mult documentarul vostru. Sunteti mari profesionisti si tare as dori sa va pregatiti de pe acum urmasi. Si eu si lupul urlam vazand atatea crime de taieri masive. Omul e mai rau decat lupul. Le strica habitatul animalelor salbatice cu care Dumnezeu ne-a harazit, sa le avem. E prea multa bogatie care starneste invidie si rautate. Cautati si starpiti oamenii care vor distrugerea tarii mele nu sa-i lasam sa ne distruga fauna si flora, tot mediul nostru. Ma doare sufletul cand vad muntii golasi cand acum 15 ani erau codrii de nepatruns. Jupuiti-i pe acei care distrug si dati-i sa-i manance lupii. Invierea Domnului sa ne aduca tuturor intelepciunea de a ne hotara singuri soarta! Sa fim sanatosi!

    Reply

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.