22 aprilie 2019

Cum a fost la Târgul de carte „Gaudeamus”

By In Carte

Targul de carte Gaudeamus, organizat in Piata Unirii de Radio România, a încheiat cea de-a douăzecea ediție în Cluj Napoca, duminica, 21 aprilie.

Încă din prima zi, miercuri, târgul a avut parte de un număr mare de iubitori de carte, care nu a scăzut până la închidere.

Dat fiind faptul că 2019 este desemnat „Anul Cărții în România”, clujenii au avut parte de multe surprize din partea organizatorilor: mii de titluri recent apărute, atât din țară, cât și din străinătate, au fost prezente edituri de top din România, au avut loc lansări de carte, întâlniri cu scriitorii, concursuri precum Tombola GAUDEAMUS , Miss Lectura și altele.

Chiar la intrare se afla un stand cu cărți dedicate micilor cititori, una dintre cărți fiind intitulată „Care-i faza cu cititul?”. Mulțimea de oameni de care te loveai pe orice culoar al târgului era de toate vârstele, de la pitici entuziasmați de jocurile pentru copii, până la studenți, oameni în floarea vârstei și vârstnici.

„Îmi place diversitatea de aici, și nu mă refer doar la cărți, ci la oameni. Oamenii și-au adus copiii, iar micuții nu sunt plictisiți precum mă așteptam, sunt chiar entuziaști. M-am trezit că citeam descrierea unei cărți pentru copii. Era vorba de un băiețel care își putea mușca nasul. M-a amuzat rău”, a spus o tânără prezentă la târg.

„Cât despre diversitatea cărților pot spune doar că m-a lasat fără cuvinte. Sunt atât de multe și sunt mult mai accesibile ca preț, față de alte locuri în care am fost”, a mai afirmat aceasta.

Într-adevăr standurile de cărți au fost atât de variate încât nu te puteai decide unde să te oprești. De la istorie, religiile lumii, muzică, știință, până la ficțiune, SF și cărți pentru cei mici.

Prețurile cărților au fost de la o extremă la alta, pornind de la 3 lei până la 50, 60 și mai mult. Dar asta nu a oprit pe nimeni să plece cu cel puțin o carte, fie pentru ei, fie pentru persoanele dragi:

„Eram în drum să îi cumpăr mamei mele un cadou pentru ziua ei. M-am oprit aici întâmplător și până la urmă, i-am cumpărat o carte”, a mărturisit un băiat.

Un stand plin cu CD-uri de muzică, care mai de care mai cunoscută și iubită, umplea târgul de ritm și relaxare, acoperind zgomotul traficului de afară.

„E a doua oară când vin aici azi. Prima dată, am intrat doar ca să arunc un ochi, nu aveam nici un ban la mine. Când am văzut cărțile, muzica și standul de ceai, am zis că trebuie neapărat să mă întorc. E locul perfect pentru mine. Sunt aici de două ore, învârtindu-mă în cerc. Mai stau”, a declarat un student.

Ultima zi a târgului a adus lansarea unei cărți mult așteptate, scrisă de Ioan-Aurel Pop, intitulată „Românii, Eseuri dinspre Unire”. Cartea conține articolele și eseurile acestuia de-a lungul anului centenar, 2018.

Deși caravana Gaudeamus a părăsit Clujul, va fi așteptată cu drag și anul viitor de iubitorii de carte.

Articol scris de Bianca Orga, studentă în anul II la departamentul de Jurnalism din cadrul FSPAC .

Editor Tiberiu Fărcaș

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.