31 decembrie 2020

Cum a fost cultura clujeană în 2020

By In Clio

Anul 2020 se termină pe o vreme atipică, caldă, invers cum ar trebui să fie. Rece. Și cu zăpadă. Totul a fost pe dos. 

Un an pierdut, catastrofal. Ce rezistență la COVID19? Am avut amici la ATI, unul foarte apropiat, am avut pe cineva la oxygen la Infecțioase. Au scăpat. Lume tristă, abătută. 

Un an frustrant. La maxim. Un an în care culturii i s-a pus pumnul în gură de către virus. Gata. Nu mai vrem așa ceva. Vrem o schimbare în bine. Ne vrem viața culturală înapoi. 

Primăria a sprijint sectorul cultural. Consiliul Județean a tăiat fondurile complet

În condițiile în care firmele au fost grav afectate economic și nu prea au sponsorizat alternativa a căzut pe primărie. În timp ce Consiliul Județean a oprit fondurile culturale complet, Primăria a pus în practică două valuri de finanțări pentru proiecte culturale. 

Mișcarea Un Singur Cluj

Inițiată de marile festivaluri clujene, mișcarea a adunat energiile a 150 de organizații din oraș, majoritatea culturale, care adus un avion cu echipamente medicale aduse din China, 20 de ventilatoare, zeci de mii de echipamente achiziționate și distribuite local, operațiuni logistice în spitale și aeroporturi, zece tone de mâncare pentru personalul medical și pentru persoanele vulnerabile, mii de nopți de cazare în hoteluri pentru medicii care, pentru a nu risca să-și contamineze propriile familii, trebuiau să aleagă să nu se întoarcă noaptea din spital acasă.

Nu am avut târguri de carte la Cluj

Și așa suntem piața cea mai mică de carte din Europa, asta a mai lipsit. Vânzările pe online au crescut la 40 la sută. Librăriile fizice sunt un miracol că au supraviețuit, vezi Book Corner, Diverta Unirii, Bookstory, Humanitas, Universității. În cartiere nu mai avem nici o librărie. Sunt suplinite de mall-uri unde Cărturești a rezistat. Diverta a închis în Iulius. 

Am avut spectacole de teatru, operă, concerte la filarmonică…online

Grav afectate au fost instituțiile de spectacole. Virusul a lovit, atît la propriu cât și la figurat. A fost plin de cazuri la toate instituțiile de gen, nu a scăpat nimeni, chiar dacă unii au avut mai mult covid și alții nu. Cât s-a putut s-a făcut, s-au concentrat resursele pe online. S-a jucat și concertat fără spectatori. Efortul instituțiilor de cultură a fost lăudabil. Dar nu e același lucru.  Toți așteptăm să ne întoarcem în săli.

Nu am avut filme la cinema

Nu credem că mai e ceva de spus. Ne e dor tare de filme la cinema. Sper să avem parte în 2021.

S-a refațadizat Palatul Banffy adică Muzeul de Artă.

Arată foarte bine. Este o realizare a mangementului acestui monument fundamental al Transilvaniei. Si sediul unui muzeu important, cu o curte interioară atractivă. Consiliul Județean trebuie să continue investițiile în acest edificiu. Peste tot unde se poate. E un simbol al Clujului. 

S-au anulat festivalurile. Cu o excepție, TIFF 

Clujul nu a mai fost orașul festivalurilor. Totul s-a anulat. Jazz in the Park, Electric Castle, Untold, și festivaluri mai mici, Cluj Blues Fest de exemplu. Concertele din Polivalentă au fost anuate. Riscul a fost prea mare. Vom vedea în ce variantă vor avea loc în 2021, sunt deja, din nou, anunțate TIFF, Electric, Untold, We love retro, Discoteca 80.

 Jazz in the Park Tiny Edition

Echipa Jazz in the Park a dat vestea anulării festivalului aidoma unui boxer ce primește lovitura finală. A comunicat bine dar pe contul personal directorul a avut un ton extrem de supărat. Dar tinerii din echipă și el și-au revenit, tot aidoma unui boxer ce-și revin din pumni. Au făcut Art in the Street dar mai ales Jazz in the Park Tiny Edition, în Parcul Etnografic, ceea ce le-a ieșit foarte bine. Și au mai anunțat o ediție, indiferent dacă vor face sau nu la anul festivalu mamă. Hai că e bine!

Opera Summer 2020

Opera Summer 2020 a suplinit foarte bine absența spectacolelor în sală cu serie de concerte -cocktail de la Cluj Innovation Park, pe timp de vară, iulie-septembri. Seri si serate de opere bine organizate, sprijinte de Primărie. A fost o alternativă, o idee bună, care s-a implementat cu succes. Am fost, am relatat, ne-a plăcut.

Festivalul Wonder Puck

Festivalul de păpuși și marionete WonderPuck s-a ținut în septembrie și a fost foarte bine primit de copii și părinți. O inițiativă de apreciat!

Scandalul Anului

A fost tot la Teatrul de Păpuși ”Puck”, unde secția maghiară solicită ruperea de cea română și înființarea unui Teatru Maghiar de Păpuși de sine stătător. Încă nu s-a realizat acest „deziderat”.

TIFF 2020

Aici sunt două narative, exprimate mai pe față sau mai în surdină: Primo: că a fost o ediție slabă, încropită și Giurgiu și trupa mai bine nu o făceau, că totul a fost doar să le mai intre niște bani. În plus a fost pe perioada Untoldului si vor reveni în iunie, pe perioada tradițională. Secundo: că au dovedit curaj si atitudine, organizare, că le-a ieșit, că ce bine că l-au făcut, că au riscat și totul a fost cool, inclusiv reacția  lui Puiu, că iată, se poate face și în pandemie. Subscriu variantei nr. 2 dar ceva adevăr vine și din prima.

Trei dispăruți

Au plecat dintre noi trei oameni dedicați culturii clujene: Marius Tabacu, Szocs Geza, Livia Rusz. Să le fie memoria vie.

Premiile Clujul Cultural, prima ediție

Siteul Clujulcultural.ro a împlinit pe 15 iulie 2020 7 ani de activitate pe piața presei online clujene. Este singurul site de cultură din Transilvania.  Cu această ocazie a organizat online prima ediție a Premiilor Clujul Cultural

Reușitele editoriale ale Anului

Scriitorii și academicii clujeni au publicat cărți valoroase. Adaugăm la lista de mai jos excepționala operă de comentare și interpretare a operei lui Dante reușită pe 2000 de pagini de italienistul Laszlo Alexandru, apărută de doar 14 zile. Cele trei volume masive au apărut la editura Cartier din Republica Moldova.

Iată și selecția Clujul Cultural 15 cărți în 2020 

Și vine 2021…

Vom continua să relatăm și în 2021. Vom veni cu o serie de surprize pe site dar toate la timpul lor. Serile Clujul Cultural le vom relua din ianuarie pe Zoom, deocamdată, vom anunța invitații și temele în curând.

În 2020 ne-am dublat traficul, creștere 100.000.  Am avut un trafic bun în acest an, peste 250,000 de unici, cu 351.000 de afișări si pe pagina oficială de facebook ne urmăresc 17k de followeri!

Mulțumim că ne citiți!

Vă urăm un An Nou Fericit! 

La mulți ani!

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

error: Conținutul este protejat!