Cum a câştigat Guimaraes titlul de Capitală Culturală Europeană

Actualitate

Carlos Martins, directorul de programe al Guimaraes Capitală Culturală Europeană 2012 a fost astăzi prezent la Cluj cu ocazia unui workshop organizat de asociaţia clujeană care se ocupă de candidatura oraşului la acest titul de Capitală Culturală Europeană.

Martins a făcut două prezentări. În prima s-a referit la conceptul de „industrii creative”, pe care oraşul Guimaraes a pus accent la candidatură şi apoi, în partea a doua a workshopului, a explicat cum oraşul portughez de 160.000 de locuitori a câştigat acest titlu şi ce beneficii a adus aceasta pentru modernizarea localităţii.

„Cultura nu se face doar în timpul liber ci trebuie să facă parte, la orice oră, din fiecare dintre noi. Important este ca nu doar să se consume cultură ci un oraş, după ce trece prin experienţa de capitală culturală să devină un producător de cultură, să se ajungă la modernizarea societăţii şi a oraşului şi să ducă inclusiv la crearea unor locuri de muncă. În mare asta s-a reuşit la Guimaraes…O etapă pentru orice oraş care candidează la titlul de Capitală Culturală ar fi să se gândească la modul în care va integra sectoarele creative în strategiile regionale de inovaţie. Prioritar ar fi să găsească răspunsul la întrebarea: cine suntem în acest moment şi ce facem?”, a  arătat Carlos Martins în prezentarea lui.

Workshopul la care acesta este invitat continuă şi mâine în organizarea  Asociaţiei „Cluj-Napoca – Capitală Culturală Europeană”. Aceasta lucrează intens la strategia de dezvoltare pentru Industrii Creative, pentru perioada 2014-2020.

La workshopul de la Casino Centru de Cultură Urbană s-a discutat despre  “Perspective asupra Industriilor Culturale şi Creative în Cluj.

Istvan Szakats, unul dintre specialiştii asociaţiei, a arătat pe baza unor statistici că la acest capitol, industrii creative, Clujul este net inferior Bucureştiului. Datele prezentate  sunt din 2012 iar pe un segment din 2009.

„Suntem bucuroşi să avem azi la Cluj un specialist de talia lui Carlos Martins care a reuşit să implementeze în Portugalia un program foarte bine închegat şi coerent în domeniul industriilor creative.În ceea ce priveşte Guimaraes Capitală Culturală proiectul coordonat de el a fost unul dintre cele mai reuşite. Atat el cât şi Komor Istvan din Pecs sunt prieteni ai Clujului şi revin cu plăcere în oraşul nostru pentru a pune umărul la reuşita demersului nostru”, a declarat Florin Moroşanu, directorul Asociaţiei Cluj -Napoca Capitală Europeană 2021.

Un alt invitat de marcă a fost Istvan Komor din Pecs, localitate maghiară care a fost Capitală Culturală Europeană în 2010.

Mâine e rîndul experţilor de la Centrul Regional pentru Excelenţă în Industrii,  Fabrica de Pensule şi Clusterul clujean de IT să prezinte opinia lor asupra industriilor creative. Acesta industrii sunt acelea în care personalul poate fi remunerat în general pe contracte de drepturi de autor.

 

1 thought on “Cum a câştigat Guimaraes titlul de Capitală Culturală Europeană

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *