16 noiembrie 2013

CTP îşi va lansa volumul “Filmar” la Târgul Gaudeamus 2013!

By In A 7-a, Carte

Jurnalistul Cristian Tudor Popescu îşi va lansa volumul “Filmar” – care cuprinde texte ce abordează subiecte legate de cinematografie, fără să ocolească însă analizele unor evenimente recente – pe 24 noiembrie, în cadrul Târgului de Carte Gaudeamus de la Bucureşti

Lansarea volumului “Filmar” va avea loc duminică, 24 noiembrie, de la ora 12.00, în cadrul unei întâlniri cu Cristian Tudor Popescu, organizată la standul Dacia din cadrul Târgului de Carte Gaudeamus, potrivit site-ului editurii Polirom.

Conform sursei citate, “Filmar” reuneşte texte ce abordează subiecte legate de cinematografie, fără să ocolească însă analizele unor evenimente recente. Cunoscut cinefil, autorul trasează paralele între producţiile cinematografice şi viaţa reală, între personaje de film şi persoane publice, dar prezintă şi filme mai vechi sau mai noi, actori, regizori, festivaluri şi premiile oferite în cadrul acestora. În plus, trece în revistă preferinţele criticilor de film şi ale publicului, fie el format din elevi de liceu sau din persoane care au trăit direct experienţa comunismului. Cristian Tudor Popescu vine cu argumente solide care să îi susţină ipotezele, nu se fereşte să pună degetul pe rană atunci când e cazul şi nici nu evită laudele pentru producţiile şi persoanele pe care le consideră meritorii.

“Dacă în legătură cu o moralitate a artei se poate discuta, de la Villon până la marchizul de Sade şi Céline, o artă a moralităţii nu văd cum ar putea exista. Nu e nimic artistic în a fi moral. A nu fi făţarnic, a nu fi oportunist, a nu minţi, a nu trăda, a-ţi asuma greşelile şi a plăti pentru ele nu presupune talent. Moralitatea nu e nici măcar o profesie. Moralitatea e un organ, ca inima sau ficatul, îl ai sau nu îl ai, cu deosebirea că poţi trăi şi fără el. Ea îţi aparţine în totalitate – eşti moral în primul rând faţă de tine însuţi -, nu e menită aprecierii celorlalţi, ca arta. Sau, astăzi, în România, moralitatea poate fi definită ca o boală psihică”, spune Cristian Tudor Popescu.

Volumul “Filmar”, publicat la Editura Polirom, în colecţia “Ego. Publicistică”, va fi disponibil şi în format digital.

Cristian Tudor Popescu (născut în 1956, în Bucureşti), absolvent al Facultăţii de Automatizări şi Calculatoare din Bucureşti, este scriitor şi unul dintre cei mai prestigioşi jurnalişti din România.

Este senior editor al gandul.info, filmolog, doctor în cinematografie al Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică “I.L. Caragiale”, unde susţine un curs de Tehnici de manipulare şi propagandă în cinematografie şi televiziune. Este gazda emisiunii “CineTePrinde”, difuzată de Pro Cinema.

A debutat ca prozator SF. Cărţile publicate de acesta sunt: “Planetarium” (Albatros, 1987, Premiul Congresului European de SF, Montpellier); “Vremea mînzului sec” (ediţia I, Cartea Românească, 1991; ediţia a II-a, Polirom, 1998); “Imperiul oglinzilor strîmbe” (Societatea „Adevărul”, 1993, antologie SF); “Copiii fiarei” (ediţia I, Du Style, 1997; ediţia a II-a, Polirom, 1998; ediţia a III-a, Polirom, 2013); “Timp mort” (Polirom, 1998); “Omohom” (Polirom, 2000); “România-abţibild” (Polirom, 2000); “Un cadavru umplut cu ziare” (Polirom, 2001); “Nobelul românesc” (Polirom, 2002); “Sportul minţii” (Humanitas, 2004); “Libertatea urii” (Polirom, 2004); “Trigrama Shakespeare. Ficţiuni speculative” (Corint, 2005); “Luxul morţii” (Polirom, 2007); “Cuvinte rare” (Polirom, 2009); “Filmul surd în România mută. Politică şi propagandă în filmul românesc de ficţiune” (1912-1989) (Polirom, 2011).

Ediţia din acest an a Târgului Internaţional Gaudeamus – Carte de învăţătură se va desfăşura între 20 şi 24 noiembrie, în Pavilionul Central Romexpo din Bucureşti.

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.