Muzeul de Artă Cluj-Napoca găzduieşte, în perioada 10 – 28 martie 2021, expoziţia „Ctitorii cromatice. O retrospectivă Gheorghe Codrea”, curatoriată de Alexandra Ardelean.

Gheorghe Codrea a construit un real univers biografic în pictura sa de șevalet. Expoziția abordează tematic subiectele principale care au dăinuit în opera artistului. Picturile sale în ulei, prezentând calităţi cromatice deosebite, au fost inspirate din propriile realități, atinse de spiritualitatea tipic maramureșeană, natală, iar trăirile profund sufletești ale unei firi sensibile s-au dezlănțuit prin culoare. Un bun observator al lumii, demonstrat de reminiscențele recreate pe pânză, artistul și-a păstrat vie amintirea originilor prin perpetuarea motivului religios sub forma bisericilor predominant maramureșene și a turlelor inconfundabile, ctitoriri persistente în memoria afectivă.

Această expoziție retrospectivă înfățișează evoluții artistice personale, treceri de la expresionism la post-impresionism, experimente de pointilism și, mai recent, submersii în abstract printr-o serie de sincromii care asociază culorile cu ritmurile muzicale.

Artistul Gheorghe Codrea, care luna aceasta a aniversat 93 de ani, s-a născut la Sighetu Marmației, în inima Maramureșului istoric. Membru al Uniunii Artiștilor Plastici din 1958 și scenograf inovator al Operei Române din Cluj timp de 33 de ani, grafician și pictor de șevalet, menține în lucrările sale o autenticitate tradițională, în timp ce pășește pe muchia limitelor canonice ale artei.

Expoziţia va rămâne deschisă în 10 – 28 martie, de miercuri până duminică inclusiv, în intervalul orar 10:00-17:00. Ultimul bilet de intrare va fi emis la ora 16:30. 

Publicul este rugat să sprijine eforturile instituţiei de a limita răspândirea şi contractarea virusului SARS-CoV-2, prin respectarea strictă a regulilor obligatorii de igienă personală, distanţare fizică şi acces în muzeu. Pentru mai multe detalii referitoare la măsurile de protecţie sanitară, accesați AICI 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.