27 noiembrie 2016

Cronica de teatru. Cum face față omul vieții?

By In Teatru

Piesa Iov, jucată aseară în Sala mare a Teatrului Maghiar din Cluj în cadrul Festivalului Internațional de Teatru Interferențe, reprezintă o o adaptare modernă după cartea lui Joseph Roth, considerată una dintre cele mai frumoase scrieri ale literaturii interbelice. Spectacolul regizat de tânăra Lisa Nielebock s-a bucurat de o sală atentă pe parcursul celor aproape două ore, urmărind lipită de scaun 7 actori într-un decor claustrofobic și aplaudând ritmic, în semn de apreciere, la final.
Cum se explică această apreciere pentru un text mai mult recitat de actorii Schauspiel Stuttgart, excepție făcând cele câteva scene jucate în debutul piesei? În continuare, actoria a reprezentat mai degrabă un element de decor, cei 7 transformându-se pe rând în naratori, totul subsumându-se momentelor cheie bine direcționate dinspre final, când scena se deschide spre muzică. Abia după acest moment intervine și întrebarea-cheie despre Iov, referința la legenda biblică și legătura pe care spectatorul o așteptase pe parcursul piesei.

tetaru-1

 

 

Ca și Iov, protagonistul Mendel Singer (interpretat de Michael Schütz) este supus încercării: el trebuie să aleagă ceva ce nu poate să accepte. Lisa Nieleblock afirmă că “în romanul lui Roth religia este clădirea în care personajele se simt în siguranță (de aici, probabil, ideea construirii scenei – n.n.). Religia este o modalitate de a-și fortifica sinele. ”

Romanul lui Roth este o poveste uimitoare și neobișnuită care aruncă o privire ascuțită, dar plină de umor asupra vieții evreiești. Cu toate acestea, istoria s-ar putea întâmpla în contextul oricărei alte religii.
Mendel este un simplu dascăl de țară ce-i învață pe copii cuvântul Domnului. El se roagă în fiecare zi, dar ocolește cu încăpățânare sfatul rabinului. Precum personajul biblic Iov, Mendel are o familie numeroasa: doi baieti care vor fi luați în armată, un mezin bolnav de care mama nu se mai poate despărți și o fata de măritat, Miriam, care e pe cale să arunce afurisenia asupra familiei îndragostindu-se de un cazac. Fugind de armată, unul dintre băieți descoperă tărâmul american, iar speranta renaște în familia lui Mendel.

teatru-2
America este salvarea lor de la rușine și de la saracie, locul binecuvântat de Dumnezeu unde soarta robilor săi se va schimba. Prețul visatei fericiri este o lunga călătorie în care raiul atât de râvnit capătă fețe neașteptate, greu de închipuit. Mendel descoperă că America nu este o lume nouă, ci doar una mai mare, iar viața acestui evreu obișnuit ajunge să ne impresioneze de parcă ar fi vorba de viețile noastre…

 

Marius Oliviu, colaborator clujulcultural.ro

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.