Cristian Mungiu și Legiunea de Onoare

Interviu

Regizorul Cristian Mungiu a declarat la Iași vineri, la numai o zi de când a fost decorat cu Legiunea de Onoare în grad de Cavaler, că este bucuros de aprecierea primită din partea statului francez, informează Agerpres.ro

„M-am bucurat. M-am bucurat în primul rând pentru că sunt om. M-am bucurat pentru că e o apreciere, o apreciere care pentru mine vine din partea cuiva care nu are niciun interes. E o apreciere cu atât mai plăcută cu cât vine de la o instanță reprezentând o țară care e foarte competentă în acest domeniu al cinemaului, al culturii în general. Cred că putem considera Franța ca o țară importantă pentru cultura europeană. Faptul că această țară certifică o calitate a muncii mele și a muncii noastre, în general, ca cinema în România, nu poate decât să ne bucure. Asta în condițiile în care o bună parte din stima de care ne bucurăm aici se datorează Franței și acestui festival, care de fapt ne-a impus pe scena mondială”, a afirmat Cristian Mungiu.

El a recunoscut că nu s-ar fi bucurat de atâta celebritate dacă francezii nu i-ar fi apreciat munca și nu l-ar fi premiat.

„Nu am fi fost unde suntem aici, nu aș fi vorbit cu dumneavoastră aici dacă nu aș fi avut norocul să beneficiez de priceperea și de curiozitatea lor de a-mi fi ales filmele de fiecare dată și de a le fi pus în această lumină colosală pe care o aduce acel festival foarte popular. Mai departe s-a văzut că exista o valoare asociată acestor filme și asta a ajuns la nivelul de stimă și respect pentru cinemaul românesc de astăzi, nivel care a fost recompensat, pe de o parte, din premiile de la acel festival și, pe de altă parte, prin aceste distincții individuale pe care poate le-am primit eu, poate le-au primit alții”, a spus Mungiu.

cristi mungiu

Regizorul ieșean a atras atenția că „e bine uneori să încercăm să stimăm și conținutul, și nu doar stima altora”.

„Astăzi m-au felicitat foarte mulți oameni zicându-mi că e pentru această medalie. Am încercat să le explic ce înseamnă această medalie. O medalie în sine nu e ceva. Semnificația ei e mai amplă și ține de o stimă pentru calitatea artei pe care am făcut-o noi, deși e un cuvânt mare. Acolo aș fi vrut să văd o stimă din partea compatrioților și concetățenilor mei, pentru că de aceea ne mândrim noi cel mai mult, pentru ce-am făcut. Vă spun sincer, ne doare în clipa în care vedem că sunt momente din acelea în care descoperim că am rămas la nivelul unui patriotism din ăla prăfuit de secol XIX și venim și vorbim despre imaginea țării pe care această generație nouă de cineaști nu o păstrează neîntinată, ci, uite, au curajul să spună adevărul. Și pe noi ne doare să ne uităm în jur și să vedem care e situația, dar ăsta este rostul artei, într-un fel, și unul dintre rosturile cinemaului, să scoată adevărul la lumină și să pună niște oglinzi în fața societății și societatea se reflectă așa cum e ea. Dacă nu-i place ce vede acolo, trebuie să lucrăm cu toții la conținut, și nu la felul cum ținem oglinda, că nu e frumos să dăm gunoiul sub preș”, a declarat regizorul.

Cristian Mungiu s-a aflat vineri seară la Iași pentru a lua parte la deschiderea celei de-a doua ediții a festivalului care oferă publicului cele mai bune filme prezentate la Cannes, dar și la inaugurarea primului cinematograf de stat de după 1990 din Iași.

Regizorul Cristian Mungiu a primit joi Legiunea de Onoare în grad de Cavaler, decorația fiindu-i înmânată de ambasadoarea Franței la București, Michele Ramis. Aceasta este cea mai înaltă distincție civilă și militară franceză, instituită în 1802 și acordată neîntrerupt din anul 1804.

Cristian Mungiu a fost răsplătit pentru filmul „4 luni, 3 săptămâni și 2 zile” (2007) cu Marele Premiu al Festivalului Internațional de Film de la Cannes — Palme d’Or, în același an primind și Premiul „Cel mai bun regizor european”.

La data de 28 mai 2007, prin decret prezidențial, președintele României, Traian Băsescu, i-a conferit regizorului Cristian Mungiu Ordinul Național „Steaua României” în grad de Cavaler, „pentru contribuția sa, prin care s-a evidențiat ca exponent al tinerei generații de regizori români, la promovarea la nivel mondial a cinematografiei naționale”.

Pe 27 mai 2012, Cristian Mungiu a primit premiul pentru cel mai bun scenariu în cadrul Festivalului de la Cannes, pentru filmul „După dealuri”. De asemenea, dublul trofeu de interpretare a fost acordat actrițelor Cosmina Stratan și Cristina Flutur. Filmul a reprezentat propunerea României la Oscar pentru cel mai bun film străin în 2013 și a ajuns pe lista scurtă, însă nu a fost unul dintre filmele nominalizate.

Membru al juriului celei de a 66-a ediții a Festivalului de la Cannes din mai 2013, Cristian Mungiu a fost decorat cu distincția de Ofițer al Ordinului Artelor și Literelor de ministrul francez al culturii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *