“Colours of Cluj va deveni un punct de reper pentru oraş în luna august”

Cristian Hordilă este directorul Festivalului “Colours of Cluj” dar şi Alba Music@Film Fest, ambele organizate de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc (APFR), care derulează la Cluj TIFF-ul. Hordilă este din Turnu Severin, a venit la Cluj în 2005, a absolvit Business-ul la UBB şi lucrează de trei ani la proiectele APFR. clujulcultural.ro a discutat cu acesta despre prima ediţie a festivalului “Colours of Cluj” dar şi despre tendinţele din Clujul cultural.

clujulcultural.ro: Ca director de festival cum ai caracteriza prima ediţie din “Colours of Cluj” ?

Cristian Hordilă: Din punctul meu de vedere lucrurile au funcţionat peste aşteptările noastre, publicul clujean a fost mai mult decât prezent şi mai mult decât implicat, fapt pentru care le mulţumesc pe această cale. Ne-a făcut să realizăm nu numai că e nevoie de o a doua ediţie dar se pare că e nevoie de activităţi culturale şi manifestări publice şi în perioada aceasta de iulie-septembrie, când în afara Zilelor Culturale Maghiare era cam linişte în oraş. Deci lucrurile au mers foarte bine, este îmbucurător am avut deschidere din partea diverşilor parteneri locali,  nu numai a Consiliului Local şi Primăriei, ei au fost primii care ne-au ajutat, şi per ansamblu toate lucrurile astea te fac să te simţi bine primit şi cumva să simţi susţinerea pe care o ai în spate şi te poţi baza…

clujulcultural: Ai anticipat deja o întrebare, deci o punem acum. Va exista o ediţie a doua?

CH: Anul viitor în mod evident vom continua, aşteptările noastre şi ale publicului vor creşte, sperăm să aducem şi mai mulţi parteneri locali, să creştem şi bugetul, dar asta sunt planuri de viitor deja…Vrem ca acest festival să fie un punct de reper în această perioadă.

clujulcultural.ro: Care sunt nemulţumirile tale faţă de această primă ediţie?

CH: Nu aş putea spune că există o principală nemulţumire sau în general nişte nemulţumiri. Poate că singura ar fi legată de buget, în sensul că nu ne-am permis să avem bugetul iniţial, dar nu e un apropo la nimeni, departe de mine gândul, 50.000 de euro e o sumă, nimic de spus.

clujulcultural.ro: E o sumă importantă…

CH: Nu am reuşit să cooptăm atâţia parteneri locali cât am fi vrut. Noi am dovedit anul acesta că acest festival e fezabil, că merită să fim susţinuţi. Problema financiară nu a putut fi ignorată, am tot ajustat. Noi dorim să creştem, astfel trebuie înţelese cuvintele mele…Am adus 3000 de oameni în Grădina Botanică!

Cristian Hordilă crede că festivalul "Colours of Cluj" a fost unul reuşit / (c) clujulcultural.ro
Cristian Hordilă crede că festivalul “Colours of Cluj” a fost unul reuşit / (c) clujulcultural.ro

clujulcultural.ro Care au fost momentele care ţi-au plăcut cel mai mult?

CH: Chiar m-am gândit şi cel mai reuşit moment eu cred că a fost cel cu Grădina Botanică. 3000 de oameni au fost, ni s-a spus de către responsabili de acolo care au vândut biletele că a fost extraordinar, record, că în rest nu a fost aşa niciodată şi că lumea nu vine în număr mare în general, aşa cum se crede…

clujulcultural.ro: Interesant, pentru că in studiul de consum cultural al Institutului Român de Evaluare şi Strategie (IRES) Grădina Botanică apărea destul de sus, ca simbol cultural indicat de clujeni, locul 8…

CH:  A fost cel mai bun moment al Festivalului cred eu, cu un public foarte civilizat….Da, am citit şi eu acel studiu,e interesant dar multe dintre acele rezultate pot fi contestate chiar şi prin participarea publicului la Colours of Cluj, anumite concluzii din acel studiu au fost contrazise. Nu sunt sociolog, dar unele concluzii mi s-au părut discutabile din acel studiu…unele tendinţe au fost contrazise.

clujulcultural: Ok. Ce ţi-a mai plăcut la Colours….

CH: A fost proiectul cu pianul de pe Bulevardul Eroilor…acel pian la care putea cânta cine dorea, această chestiune reprezintă spriritul Colours of Cluj, un spaţiu care se transformă şi care dă prilejul unui tip de relaxare. Mergi pe stradă, dai de un pian şi te joci cu el sau cânţi, îţi dă o stare….asta e ideea.

Al treilea moment important a fost happeningul de la Depozitul de filme, care a fost iar un moment interesant, mai ales datorită acelui spaţiu de acolo, cu totul special…din păcate situaţia lui e cum e.

clujulcultural.ro: Au fost voci care au criticat festivalul, au zis că e forţat, mai ales în perioada aceasta..

CH: Asta a fost dorinţa, să demonstrăm că se poate, că acum clujenii pot să iasă la un festival, da, poate cumva am forţat, dar s-a văzut că le place această iniţiativă. Au fost 2000 la deschidere, 3000 la Grădina Botanică, 1000 la bătaia cu culori. Eu zic că aceste cifre vorbesc de la sine într-o perioadă în care Clujul era foarte calm…

clujulcultural.ro: Aşa, în general, Clujul cum ţi se pare?

CH: E pe un trend ascendent în mod evident. Este adevărat că în industria în care activez eu, cele mai multe lucruri, mă refer la deschidere, la relaţii, au loc la Bucureşti dar mie mi se face dor după o săptămâna de stat acolo de Cluj foarte tare. Prefer să lucrez la biroul meu de la Casa TIFF, este o altfel de atmosferă în acest oraş.

[stextbox id=”clujulcu” caption=”Cifre la Colours of Cluj”]

Prima ediţie a festivalului „Colours of Cluj”,  a avut loc între 1-4 august. Cele peste 60 de manifestări şi activităţi propuse de Asociaţia Film şi Cultură Urbană (AFCU) şi Asociaţia SHIFT – Transilvania Art Grup au strâns peste 15.000 de vizitatori. Evenimentul care s-a bucurat de cea mai mare popularitate a fost „Noaptea albă la Grădina Botanică”, care a îmbinat tururile ghidate cu momentele muzicale, poetice, de teatru şi dans. Au participat aproape 3.000 de spectatori. Aproape 1000 de persoane s-au adunat la „Bătaia cu culori” organizată în premieră în România, cu sprijinul Revistei Bulevard.  La activităţile din Parcul Central au participat1.500 de persoane, iar pragul Casei TIFF a fost trecut de peste 2.500 de oameni la  evenimentele organizate aici. Festivalul a fost organizat de o echipă de 150 de persoane, dintre care 100 de voluntari, şi a avut un buget de aproximativ 50.000 de euro

[/stextbox]

Clujulcultural.ro vă oferă o filmare cu Cristian Hordilă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.