Consumul de carte, la cel mai jos nivel după 1990 în România

Actualitate Carte
54 de editori şi librari din toată ţara au analizat starea cărţii şi lecturii în România, relevând că industria cărţii – cea mai puternică industrie culturală din Europa – a ajuns în România la cel mai jos nivel de după 1990, producţia şi consumul de carte fiind actualmente la cote minime.
În ultimii cinci ani au dispărut două treimi din edituri, iar numărul angajaţilor s-a redus cu 50%. În anul 2013, din cele 1.420 edituri care au rezistat recesiunii economice, crizei lecturii şi intervenţiei haotice a statului în domeniu, 898 (63,2%) n-au produs mai mult de 10 titluri şi doar 45 de case şi grupuri editoriale au trecut de 100 de apariţii.

Piaţa de carte valorează 90-100 milioane euro la preţul de copertă, incluzând manualele şi ediţiile de chioşc (carte +ziar). La noi se cumpără o carte pe an pentru fiecare locuitor, în timp ce în ţările vestice media este de şapte ori mai mare.

Cele mai importante cauze care contribuie la o piaţă subdezvoltată a cărţii în România sunt nivelul scăzut al puterii de cumpărare în rândul populaţiei, problemele sistemului de distribuţie (diminuarea tragică a numărului de librării), lipsa strategiilor şi programelor guvernamentale în domeniul industriei editoriale, carenţele cadrului legislativ, eşecul sistemului de învăţământ de a stimula lectură, valorile, educaţia.

În România, după 2009, statul a abandonat cultura scrisă şi industia cărţii, deşi în Uniunea Europeană trendul este invers. Conferinţa naţională a editorilor şi difuzorilor de carte s-a desfăşurat la Sinaia, cu scopul de a evalua realităţile, problemele şi tendinţele din producţia şi vânzarea cărţii, dar şi de a promova soluţii de supravieţuire a acestei importante industrii culturale şi creative.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *