17 iunie 2018

Corespondență de la FITS. Cum mizează Sibiul pe cultură și cine a ajuns pe Aleea Stelelor

By In Actualitate

Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu (FITS),  organizat de Teatrul Național „Radu Stanca” se încheie astăzi în orașul de pe Cibin. Editia 25 a festivalului s-a desfasurat sub inaltul patronaj al altetei sale printul Charles si cu sprijinul de la primele editii ale  British Council.

3300 de artiști au dinamizat burgul în sute de evenimente.

Dintre multitudinea lor am ales să participăm la conferința CULTURA. ORAȘUL, care a fost găzduită de  Hotel Ibis, sala Turandot.

Invitați: Judith Blake (Președinte Consiliul Municipal Leeds), Kirsty L(ang (BBC Radio 4, „Front Row”), Constantin Chiriac (Președinte Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu), Tisa Ho (Director executiv Hong Kong Arts Festival), Laurent Gaveau (Head of the Lab, Google Arts & Culture)

Moderator a fost  Octavian Saiu.

Ca de fiecare data, Constantin Chiriac a deschis intalnirea printr-un moment poetic, recitand de aceasta data un sonet de Wiliam Shakespeare.

Câteva concluzii ale participanților:

Ambasadorul Marii Britanii, Paul Brumell,  a punctat faptul ca in comunitatile rurale, viata culturala e ca un desert, oamenii se simt separati, biserica fiind singurul  focar de cultura.  Un festival este o cale de constientizare a diversitatii. Orice oras are nevoie de o clasa de creatori care prin intermediul unui festival sa puna bazele unor demersuri care sa faciluteze cunoasterea celorlalti, colaborarea, respectul, acceptarea diversitatii.

Teama de celalalt vine adesea din lipsa de contact cu celalalt. Nu ar trebui sa ignoram zonele rurale. 

Kirsty Lang,  reprezentat al British Council si BBC 4:

Dupa peste 30 de ani ca jurnalist de stiri la BBBC a trecut la jurnalism cultural,  iar acum este prezenta ca reprezentant al BBC. Existam ca sa diseminam cultura si valorile educatiei britanice, dar suntem un organism independent. A fost voluntar la BBC WOLR Budapesta ca voluntar in ultimii ani de comunism. Dupa Revolutie a vizitat Timisoara, Cluj, TârguMures si a fost impresionata de felul in care se vorbeste engleza.

Daca in 1991 in Roamania lipseau multe, acum Sibiul, un oras de 300000 de locuitori e capabil sa gazduiasca un asemenea festival.

In ciuda Brexit, British Council va sprijini in continuare evenimente culturale precum Fits, pentru ca ele conecteaza oameni de pe intreg globul prin intermediul culturii, al artelor. Unele lucruri sunt greu de masurat, iar participarea culturala activa e una din ele. Este important cum cream valori, si acum cand miscarile extremiste inchid usi, un festival precum cel de la Sibiu deschide usi prin cultura.

Octavian Saiu, moderator:

Sibiu este un oras care acorda culturii 12% din bugetul sau. Un astfel de festival hraneste spiritual o comunitate.Teatrul ne invata cum sa-l vedem, sa-l respectam pe celalalt.

Judith Blake, primar Leeds:

Cum incurajam liderii administratiei sa se implice in stimularea si cresterea nivelului cultural al comunitatilor este provocarea principala in opinia orasului Leeds. Orasele trebuie sa ramana deschise si sa primeasca turistii si din punct de vedere cultural. Dupa 5 ani de investitii pentru candidatura orasului Leeds la titlul de capitala culturala europeana in 2023 au fost informati ca din cauza Brexit nu se mai califica, dar am decis sa mergem mai departe si vom fi o capitala culturala in 2023, chiar daca fara cuvantul european. 

Aspect din cel mai nou spectacol al lui Silviu Purcărete

Aleea și Gala Celebritățitlor de la FITS 2018 – prilej de bucurie culturală

Penultima zi a ediției aniversare de 25 de ani FITS aduce șase stele noi pe Aleea Celebrităților din Parcul Cetății din Sibiu. Așa cum Președintele FITS, Constantin Chiriac, spune, cultura este singura armă care a cucerit cetatea Sibiului, prin stelele personalităților culturale așezate an de an pe alee. Astfel, Isabelle Huppert, Peter Sellars, Hideki Noda, Ioan Holender, Mikhail Baryshnikov și Wajdi Mouwad sunt cei șase care vor completa colecția culturală de stele sâmbătă, 16 iunie, de la ora 18:00. Ceremonia va fi urmată de Gala Celebrităților, la Filarmonica de Stat (Sala Thalia), de la ora 19:00.

Peter Sellars a devenit cunoscut la nivel internațional pentru interpretările sale inedite ale unor capodopere artistice și pentru proiectele la care a colaborat cu o paletă foarte largă de artiști creatori. Printre proiectele sale recente se numără o producție apreciată după Clemența lui Titus (Festivalul din Salzburg, 2017), concertul Vulpița cea isteață realizat cu Filarmonica din Berlin și premiera spectacolului Girls of the Golden West, pus în scenă în colaborare cu John Adams la Opera din San Francisco.

Hideki Noda e dramaturg, regizor, actor. S-a născut în Nagasaki în 1955; în iulie 2009, a fost numit director artistic al Tokyo Metropolitan Theatre, iar în prezent, predă la Tama Art University. Noda a înființat prima sa companie de teatru, Yume no Yuminsha (Dreaming Bohemian), când încă era student la Universitatea din Tokyo, și a produs multe spectacole apreciate.

Ioan Holender s-a născut în Timișoara. A fost student al Politehnicii din Timișoara, fiind exmatriculat în timpul celui de-al treilea an de studiu , pentru că a participat la revolta studenților din Timișoara din 1956. Din 1959, Ioan Holender s-a stabilit în Austria, unde a studiat canto la Conservatorul din Viena și a absolvit studiile universitare în 1962. Între 1962 și 1966, a fost angajat ca prim bariton la Teatrul de Operă din Klagenfurt. În 1966 a devenit agent de impresariat artistic și manager muzical și a creat ulterior „Agenția de impresariat artistic Holender”, devenită faimoasă în lumea artistică și contribuind la carierele muzicale internaționale ale multor artiști din Romania. În anul 1988 a fost numit Secretar General al Operei de Stat din Viena și al Volksoper Viena, iar începând cu 1 aprilie 1992 a fost numit Director al ambelor instituții.

Isabelle Huppert este o actriță franceză care a jucat în peste 100 de filme și în numeroase producții. A câștigat multiple premii pentru cea mai bună actriță: la Festivalul de film de la Cannes pentru Violette Nozière și Pianista, la Festivalul Internațional de Film de la Moscova pentru Madame Bovary, la Festivalul de Film de la Veneția pentru Une affaire de femmes și La Cérémonie, care i-a adus și Premiul César.

Mikhail Baryshnikov este considerat unul dintre cei mai importanți dansatori ai secolului XX, uimind publicul cu aptitudinile sale fizice și tehnice și cu expresivitatea sa. Cunoscând faima ca dansator de balet clasic, Baryshnikov și-a urmat pasiunea pentru dans timp de peste 50 de ani, lucrând cu diverse discipline ale dansului. În continuare, atinge cele mai înalte niveluri de excelență artistică în multiple domenii – teatru, televiziune, film și fotografie. În prezent, realizează un turneu cu producția Brodsky/Baryshnikov, one-man show regizat de Alvis Hermanis, prezentat și la FITS 2017.

Wajdi Mouawad și-a petrecut copilăria în Liban, adolescența în Canada, iar în prezent locuiește în Franța. În 1991, a absolvit Facultatea națională de teatru, iar apoi a adaptat și a pus în scenă piese contemporane și clasice, precum și texte proprii. Între anii 2000 și 2004, a fost directorul artistic al Quat’Sous Theatre, Montreal, apoi al Teatrului francez din cadrul Centrului național de arte din Ottawa până în 2012. Împreună cu companiile sale Abe Carre Ce Carre din Québec și Au Carré de l’Hypotenuse din Franța, Wajdi Mouawad a devenit artist asociat al ediției din 2009 a Festivalului de la Avignon, pentru care a creat „Le Sang des Promesses”, alcătuit din „Littoral”, „Incendies Forêts” și “Ciels / Ceruri”.

În programul zilelor de 16 iunie și 17 iunie, reprezentațiile de flamenco ocupă un loc special. Pe data de 16, la Centrul Cultural „Ion Besoiu” (Sindicate), „Sânge și lumină” va avea două reprezentații, la 17:00 și la 20:00. Spectacolul explorează originile dansului flamenco, începând cu secolul optsprezece când dinastia Bourbon a importat gustul pentru balet clasic și francez, care a început să influențeze stilurile existente. Prima suită din spectacolul „Sânge și lumină”, „Lineage”, se inspiră din stilul „Escuela Bolera” care s-a format din această fuziune cu cultura franceză. Pe fundalul societății din secolul optsprezece, „Lineage” dorește să arate modurile în care relațiile personale depindeau de originile familiei și cum erau acestea dictate de convenții sociale puternice.

Tot la Centrul Cultural „Ion Besoiu” (Sindicate), și tot cu două reprezentații (17 iunie, ora 15:00 și 19:30), vine și „O viață pentru Flamenco”, un spectacol care expune istoria artei flamenco prezentată sub forma actuală de flamenco, „Farruca”. Publicul este transportat printr-un flashback cinematografic în Andaluzia secolului șaptesprezece. Atunci și acolo s-a născut flamenco, dintr-o combinație de culturi și tradiții maure, creștine și rome. Compania de dans ne poartă prin timp, făcând un popas în secolul optsprezece pentru a prezenta stilul fandango, pentru a prezenta folosirea primelor rochii tradiționale, „batas de colas”, în „cafés cantantes” din secolul nouăsprezece și pentru a revizita importanta perioadă de operă flamenco din anii 1940.

Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu este organizat de Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu, în coproducție cu TVR și SRR.

Text de Alice Valeria Micu

 

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.