4 aprilie 2018

“Coppélia” de Léo Delibes, noua premieră de balet la Opera Maghiară

By In Actualitate

Ansamblul de Balet al Operei Maghiare din Cluj propune clujenilor cu o premieră de balet, Coppélia de Léo Delibes ce va avea loc pe data de 7 aprilie, de la ora 18:00. Coregrafia și regia premierei spectacolului Coppélia este semnată Rareș Arcadie Cîmpean. Conducerea muzicală este asigurată de dirijorul Kulcsár Szabolcs.

 

Coppélia, baletul capodoperă al lui Léo Delibes, este, pe drept cuvânt, considerat unul dintre modelele clasice ale genului coregrafic. La mai bine de un secol de la premiera ce a avut loc la Paris, în anul 1870, Coppéliacontinuă să-și păstreze forța de expresie, fiind reprezentat pe scenele multor teatre din lume. Libretul, inspirat din basmul Omul de nisip de E. T. A. Hoffmann, a fost scris de Charles Nuitter în colaborare cu renumitul coregraf Arthur Michel Saint-Léon.

 

Acțiunea este plasată într-un mic târg din Galiția. Eroul central, Coppélius, este un bătrân misterios care duce o viață izolată, construind păpuși mecanice și trăind cu speranța că, într-o bună zi, va reuși să le însuflețească prin formulele sale magice. Tânăra Swanilda pătrunde în atelierul meșterului și se substituie celei mai frumoase păpuși. Prefăcându-se că reacționează la semnele magice încercate de Coppélius, îl face să creadă că și-a împlinit visul. În cele din urmă, Coppélius își dă seama că a fost înșelat. Prin farsa ei, Swanilda îl induce în eroare și pe Franz, logodnicul ei, de a cărui purtare era jignită și pe care izbutește să-l recucerească. Nunta Swanildei cu Franz încheie baletul, în mijlocul unei serbări populare, la care ia parte însuși meșterul Coppélius, care și-a uitat supărarea că fusese tras pe sfoară.

Din distribuția spectacolului fac parte soliștii: Andreea Popa, Mircea Munteanu m.v., Ariana Marcu, Székely Dániel, Barabás Júlia, Katrinecz Erika, Alin Rîpă, Viorica Bogoi, Simina O. Ionuța, Giulia Pes, Vasiana Sălăjan, Sergiu Hossu, Kálmán Róbert Attila, Radu Pop, Sever Preda, Cristina Pop. Ansamblul de balet: Babos Kinga, Delia Göllner, Antonia Indrei, Kovács Mária, Roberta Lupaș, Camelia Luțai, Madarász Szerénke, Oana Siminic, Ioana Terebesy, Răzvan Pavel. Cu participarea orchestrei Operei Maghiare din Cluj și elevilor ai Liceului de Coregrafie şi Artă Dramatică „Octavian Stroia”

Biletele pot fi achiziţionate de la casa de bilete a Operei (luni, miercuri și vineri între orele 10:00 şi 16:00, marți și joi între orele 13:00 și 19:00). Telefon: 0754-050150, 0371-395790

Următorul spectacol va avea loc în 12 aprilie, de la  ora 18:30 

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

error: Conținutul este protejat!