Conferinţă despre democraţie şi totalitarism. CTP: comuniştii sunt sunt alive and well. Preda: trebuie să luptăm zilnic împotriva extremismului

Clio Special
Concluzie după trei ore de discuţii despre comunism cu teologul Radu Preda si scriitorul Cristian Tudor Popescu, la Cluj: comunismul si totalitarismul sunt un virus în noi, este de cautat în interiorul nostru nu în afară, în noi trebuie sondat, din noi vine, din natura umană. Comunismul în Europa a   falimentat, dar comunistii nu au dispărut, ei exista printre noi.
Ei sunt sunt „alive and well”, a fost concluzia scriitorului Cristian Tudor Popescu, ieri, la conferinţa Cum luptăm împotriva totalitarismului cu arme democratice. Democraţie vs totalitarism”, organizată de Centrului de Studii în Istorie Contemporană şi „Fundaţiei Conrad Adenauer”
Moderator a fost istoricul Alin Mureşan de la Centrul de Studii în Istorie Contemporană.
Ideea conferinţei a venit in urma recrudescenţei extremismului pe plan european. Cum poate să lupte democraţia, care permite extremismul, chiar cu extrema, s-au întrebat organizatorii. Iar Radu Preda şi Cristian Tudor Popescu au trebui să dea răspunsuri. Din păcate sala nu a fost plină, cum ne aşteptam, dar cei care au venit sau fost mai ales tineri, fapt îmbucurător.
received_10207613699273490
Radu Preda, Alin Mureşan, Cristian Tudor Popescu
Conferinţa a fost lungă, trei ore, aşa că rezumăm:
 Cristian Tudor Popescu despre comunism si atracţia lui:
Comunismul şi nazismul au fost posibile datorită eşecului democraţiei, limitelor sale. Dacă nazismul, fascismul a fost clasat, Germania a dat o lecţie Europei de cum se asumă istoria, iar la noi legionarismul e demult o glumă, legionarii s-au stins natural, prin exil şi prin îmbătrânire, comunismul e încă în noi, între apropiaţii noştri şi, mai ales, prin mentalitate. Sunt bine mersi. Iar el există şi pe glob, şi în partidele comuniste din Parlamentul European.
Comunismul nu a pornit, nu e o idee din Est,  este o creaţie occidentală. A lui Engels, a lui Marx. Intelectuali ca Sartre aveau tupeul să laude din cafenea comunismul, de la un croissant si o cafea bună, la Paris, fără să îşi dea seama de grozăviile exportate de comunism în Est, aplicat de Lenin cu ajutorul regimului de 7 luni care datorită faptului că nu a scos Rusia din război a înlesnit, prin greşeala asta, revoluţia bolşevică. În cel mai dezvoltat Occident, în 1968 tineri francezi şcoliţi fluturau carnete roşii maoiste, cu cărticica lui Mao. De aia e periculos comunismul, că a servit o poveste frumoasă terminată cu sute de milioane de morţi pe care mari intelectuali o legitimau în cafenele occidentate în timp ce la noi se murea pe capete.
Comunismul e o poveste de seducţie care îţi spune că poate acum nu e bine dar merită să te lupţi pentru generaţiile viitoare. Comunismul are capacitatea de a stoarce lacrimi, s-au scris poezii extraordinare despre el, gen Maiakovski. Capitalismul nu are lirism, profitul nu are lirism.
Comunismul trebuie combătut nu prin deschideri de palate ale lui Ceauşescu, ci prin ai analiza şi combate ideile, ce stă la baza lui, cum s-a ajuns la Gulag, la mortii de la Casa Poporului si la toate grozăviile lui.
received_10207613699193488
Cristian Tudor Popescu-foto eclujeanul.ro
despre scandalul dezinfectantelor  #HexiPharma: ‘primii vinovaţi sune medicii
în acest caz discutăm de crimă cu premeditare a companiei HexiPharma, efectiv omor în masă cu premeditare.
Primii vinovaţi sunt medicii, ei trebuie să aibă remuşcări, că nu au făcut nimic deşi ştiau. Unii medici ştiau că dezinfectanţii ăia sunt apă chioară. În toţi aceşti ani nici nu s-a spus, nici nu s-a dorit să se spună că nu se mai poate aşa. SRI să nu mai fie scos ca o supernovă, că nu e cazul, ce a făcut SRI în toţi aceşti ani, în afară că a cumpărat dela Hexi? Cazul HexiPharma introduce o nouă chestiune în joc. Separarea corupţilor de corupţi. Informaţiile la Tolontan au venit din altă zonă coruptă, deranjată, poate, de succesul Hexi pe piaţă. Şi le-a convenit să dea în presă, ceea ce nu îi face mai puţin corupţi. Nu ştiu de unde au venit exact info, dar din zona aia au venit, din interior, din fabrică, de la concurenţă, de undeva. Nu de la medici, primii vinovaţi, şi de la inspecţiile ministeriale. Foarte slab a fost şi Achimaş Cadariu, ministru vostru clujean, o glumă bună, un tip din eşalonul doi, are un nume amuzant, dar el nu este un personaj amuzant. A procedat ca autorităţile comuniste la Cernobîl, după un principiu al propagandei şi manipulării comuniste. Achimaş (fost ministru tehnocrat, medic la Spitalul Oncologic la Cluj n.n) a încercat să impună că problema nu există, pentru că noi, organele, recte Ministerul Sănătăţii, la nivel superior, am stabilit că ea nu există. Şi dacă noi am stabilit că nu există, poa să moară mai mulţi, că ea nu există. Aşa s-a exprimat acest domn, care e tânăr, ceea ce pentru mine e trist, la fel era şi Condrea. Sunt generaţia a doua de comunişti.
Despre Dan Condrea:
se fac tot felul de speculaţii, eu pot să spun doar ceea ce sper: ca omul acela să se fi omorât pentru că nu mai suporta ideea că a ucis nu ştiu câţi oameni.
Despre investigaţia lui Tolontan:

Iată că se poate face presă şi în România, într-un peisaj decăzut ca al presei de la noi. Nici măcar echipa lui nu era ultima şansă a acestor dezvăluiri şi a scandalului care se desfăşoară. Totul a pornit de la o sursă care a avut interes să dea în Hexi Pharma şi i-a contactat pe jurnalişti. Le-a dat subiectul. Sigur că a fost o servită. Tolontan e mult mai mult decât un ziarist de sport, a-l reduce la asta e o limitare. Aia e metereza lui, GSP.ro,  si nu vrea să iasă de acolo. Îl cunosc bine, de 20 de ani, ar fi putut conduce Clubul Român de Presă. I-am zis să lase sportul,  să iasă la bătaie adevărată dar nu vrea, stă în baricada lui de la Gazeta Sporturilor, într-o unitate de investigaţie redutabilă. Ce a făcut Tolontan în media e imens oricum.

received_10207613699313491

 

Ce a spus Radu Preda:

despre comunism

a fost o eshatologie pe invers, un iad pavat cu bune intenţii, foarte seducător, care te inchidea că nu erai bun comunist, aşa au murit mulţi în Rusia, convinşi că partidul te închidea că nu ai fost suficient de bun comunist. Comunismul îţi lua inima şi creierul în posesie şi nu mai scăpai decît ce greu. Au fost cazuri de intelectuali luminaţi orbiţi de comunism dar şi cazuri, mai puţine, Istrati de exemplu, care şi-a dat seama că ideea luptei de clasă e criminală. Czu seducţia asta s-a ajuns la peste 100 de milioane de morţi. Germania şi-a asumat nazismul, a făcut educaţie politică, a înlocuit în RDG, după unire, clasa politică, eşalonul unu si doi, cu bani grei, a plătit înlăturarea lor, şi-a cerut scuze public pentru Holocaust. Noi nu suntem Germania, noi trebuie să luptăm zilnic împotriva oricărei forme de extremism, e singura soluţie.

despre lipsa unui muzeu al comunismului, si de istoria Romaniei:

avem o mare problemă aici. Un străin care vine aici nu ştie ce e cu această ţară. La Bucureşti Muzeul Naţional de Istorie e închis, la Cluj stă şandramaua aia de muzeu (Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei n.n) de10 ani închisă şi oricum tematica e până la 1918. Poţi să-l duci la Casa Poporului, actual al Parlamentului, unde nu va şti cum s-a făcut, mai ales cu ce costuri umane, acest edificiu sinistru. De acea noi lucrăm să facem un memorial al comunismului, la IICMER, pe care îl conduc, şi facem şi expoziţii itinerante, mai bine acum decât să-l fixăm într-un loc, să circule ideile, să vadă lumea ce a fost comunismul. Trebuie urgent un curs special de muzeistică postdecembristă, pentru că avem probleme mari în zona asta, imense.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *