16 mai 2018

Conducerea Academiei, conferință despre Centenar la Zilele Clujului

By In Actualitate

În data de 17 mai 2018, la sediul Primăriei Municipiului Cluj-Napoca, va avea loc o conferință dedicată Centenarului Marii Uniri organizată de Consiliul Civic Local și Primăria Municipiului Cluj-Napoca, împreună cu Asociația LOG.

Inaugurând seria de acțiuni organizate în cadrul „Zilelor Clujului” (17-20 mai 2018) și puse sub semnul sărbătoririi unui secol de la Unirea Transilvaniei cu România, manifestarea reunește importante instituții culturale și academice din spațiul clujean, beneficiind de sprijinul Filialei Cluj-Napoca a Academiei Române și de cel al Universității Babeș-Bolyai.

Sub titlul Personalități și momente marcante ale Marii Uniri, programul conferinței cuprinde o serie de prezentări dedicate câtorva dintre cele mai semnificative figuri care au contribuit la împlinirea actului din 1918. Vor fi evocate momente din istoria premergătoare Unirii, aspecte ale participării voluntarilor din provinciile aflate sub ocupație străină, contextul politic al evenimentului, semnificația pe plan național și internațional, precum și efectele sale asupra economiei românești între cele două războaie mondiale.

Printre vorbitori se numără personalități ale vieții științifice clujene: Acad. Ioan Aurel Pop, președintele Academiei Române și rectorul Universității Babeș-Bolyai, cu o conferință despre Locul românilor in Europa la un secol de la Marea Unire și Acad. Emil Burzo, președintele Filialei Cluj-Napoca a Academiei Române, care va evoca situația Transilvaniei sub ocupația maghiară între 1940-1945. O analiză a factorilor interni care au anticipat realizarea Unirii va oferi Prof. dr. Ioan Bolovan, prorector al Universității Babeș-Bolyai și director al Institutului de Istorie „G. Barițiu”, iar Prof. dr. Vasile Pușcaș va prezenta constituirea României ca stat-națiune în 1918. În cadrul conferinței va fi prezentat volumul colectiv coordonat de Prof. dr. Vasile Surd, Așezările din Munții Apuseni, și se va face vernisajul unei expoziții de documente vechi, realizată de Marius Avram și Emilia Cismaș, cu exponate din perioada de dinaintea și de după înfăptuirea Marii Uniri.

Deschiderea lucrărilor va avea loc în data de 17 mai 2018 de la ora 10.30, în Sala de consil

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.