26 martie 2018

Concerte ecumenice de Paști la MET și Academia de Muzică

By In Spectacol

Ansamblul Coral VOCI TRANSILVANE al Casei de Cultură a municipiului Cluj-Napoca, vă invită marți 27 martie ora 18.00, în sala Reduta a Muzeului Etnografic al Transilvaniei (str. Memorandumului nr. 21), la Concertul Ecumenic de Paști BINECUVÂNTEAZĂ, DOAMNE, ROMÂNIA.

Evenimentul dorește să fie o seară de cânt și vers, prin piesele religioase interpretate de Ansamblul Coral VOCI TRANSILVANE (dirijor Adrian Corojan) și invitatele sale: Daniela Mureșan-ChişboraLavinia BocuMelinda Duffner și Natalia Constantin;

O inedită întâlnire cu muzica religioasă românească și universală, din epoci stilistice diferite, aparținând unor culturi diverse, într-un adevărat spirit ecumenic: toate unite prin duh de smerenie și iubire, ofrandă pe altarul Marii Sărbători  a Învierii Domnului nostru Iisus Hristos.

 

Concertul CALVAR și SPERANȚĂ

Acesta are loc miercuri, 28 martie, ora 19:00 în  Sala festivă, Academia de Muzică „Gheorghe Dima“. 

Concertul este precedat la ora 18:15 de o introducere, în care organizatorii vor oferi detalii privind tradiţia muzicală pascală din cadrul bisericii evanghelice, concepţia muzicală din PASSIO, ideea teatrului liturgic şi legătura dintre teatru şi serviciul divin.

Când începutul și sfârșitul coincid în „El“. Sărbătoarea Paștelui se bazează pe doi stâlpi teologico-antropologici care străbat şi viața omului: CALVAR+SPERANȚĂ. Proiectul omonim pune în scenă mesajul central al creștinismului – răstignire și înviere – într-o interpretare contemporană sub formă de „Concert.Spectacol.Serviciu divin“: prin împletirea muzicii cu arta dramatică, poezie și mișcare. Ideea compozitorului austriac Werner Schulze a unei „teologii pe scenă” (“Theology on Stage“) se îmbină perfect cu interesul Teresei Leonhard, artistă de origine austriacă stabilită în România: evidenţierea şi formarea potenţialului de conştientizare a acţiunii din cadrul liturgiei. Acest proiect internaţional reprezintă o colaborare între artiști din Transilvania (Melinda Samson – soprană, Brita Falch-Leutert şi Jürg Leutert – pian, Andrei Marcovici, Gabriel Barani – percuție, Klaus Philippi – tenor, Elisa Gunesch – mezzosoprană) și din Austria (Johann Leutgeb – narator/bariton, Adi Schober – lumini). Ansamblul este completat de un cor bărbătesc şi unul de femei, alături de care evoluează compania de dans contemporan DIS.PLACE, compusă din dansatori cu și fară dizabilități.

CALVAR+SPERANȚĂ pune în scenă lucrarea PASSIO (premiera în 2016 la Viena) a lui Werner Schulze într-un mod nou și original, prin adăugarea unei extensii artistice cu dans contemporan  şi artă performativă. Fundamentul îl constituie patimile lui Hristos ca „Patimi-Dramă“, prin utilizarea textelor originale în limba greacă. În compoziția Patimilor, Schulze îmbină texte biblice în limba germană (rostite), citate în greacă (cântate) și texte proprii. Moartea ca cezură și pasaj conduce direct la partea a doua, al cărei nucleu îl reprezintă dialogul „Quem Quaeritis“ („Pe cine căutați“) de la mormânt dintre femei și înger, care avea un loc fix în liturgia occidentală de Paște în timpul Evului mediu. Viziunea Teresei Leonhard, de a prezenta această acţiune ca teatru liturgic în biserică, dobândeşte o calitate distinctă prin asocierea cu versiunea extinsă a lucrării PASSIO. 

Aspectul ecumenic are o mare importanță și se evidenţiază concret: în Cluj-Napoca textele meditative vor fi citite de reprezentanți ai bisericii greco-catolică, romano-catolică şi evanghelică (în Sibiu vor fi citite de preotul evanghelic Kilian Dörr). Dialogurile la nivel ecumenic, dar și între artă și biserică, între forme de artă diferite sunt de dorit. Un accent pe triada „Artă-Cultură-Religie“ se pune și prin programarea concertelor în Săptămâna Mare (aferentă sărbătorii pascale în religiile protestante şi catolică).

 

 

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.