Competiție cu premiu special pentru tineri critici de film

A 7-a

 

Elevii din clasele II-XII, din unitățile de învățământ din județul Cluj, vor putea participa la singura competiție de film destinată acestei vârste, EducaTIFF – Tineri Critici de Film. Competiția îi provoacă pe copii și tineri să își exprime punctele de vedere despre filmele vizionate, prin formula consacrată a cronicii de film, sprijinind cadrele didactice printr-o activitate extrașcolară competitivă și de anvergură. Concursul reprezintă o oportunitate pentru elevi să vadă filme de calitate și să își dezvolte capacitățile de exprimare scrisă.

Oraselul Alandala

La competiție pot participa toți elevii care vizionează filmul dedicat categoriei lor de vârstă, din programul EducaTIFF, respectiv:

  • Clasele II-IV: OPERAŢIUNEA ARCTIC, 3 iunie, ora 10:00, Cinema Victoria;
  • Clasele V-VIII: SLĂBĂNOAGA DE SORĂ-MEA, 29 mai, ora 10:00, Cinema Victoria sau 31 mai, ora 15:45, Cercul Militar;
  • Clasele IX-XII: O NOAPTE ÎN OSLO, 2 iunie, ora 10:00, Cinema Victoria.

Cele mai bune trei lucrări din fiecare categorie de vârstă vor fi premiate cu publicarea cronicilor de film pe site-ul oficial TIFF, o Diplomă de Merit și o geantă de festival cu amintiri de la TIFF 2015. Cea mai bună cronică de film din toate categoriile va câștiga Marele Premiu: o excursie la Sibiu, între 26 și 28 iunie, la festivalul TIFF Sibiu, oferită de Compania de călătorii EXIMTUR elevului câștigător și părinților însoțitori, cuprinzând cazare 2 nopți la hotel, cu mic dejun inclus, și bilete pentru transport cu autocarul, precum și invitații la filmele din cadrul TIFF Sibiu, din partea organizatorilor.

Pentru a învăța despre scrierea unei cronici de film, elevii vor fi sprijiniți de profesioniști în domeniu, în cadrul seminariilor de critică de film susținute de Raluca Bugnar, jurnalist clujean și editor al site‑ului CinemaRX.ro și Daniel Iftene, critic de film și asistent universitar la Facultatea de Teatru și Televiziune din cadrul Universității Babeș-Bolyai. Seminariile vor avea loc la Muzeul de Artă, h 12:30 – 14:00, pe 2 iunie pentru elevii din clasele IX-XII și pe 3 iunie pentru elevii din clasele II-VIII, după proiecțiile de film din program.

O altă surpriză oferită de EducaTIFF este „Lecția de cinema pentru elevi” (Muzeul de Artă, 4 iunie, h 15:00, pentru tineri cu vârstă 15+). Participanții la proiecția documentarului românesc multipremiat Toto și surorile lui (4 iunie, ora 13:00, la Cinema Florin Piersic), sunt invitați după proiecție la o discuție cu regizorul Alexander Nanau, pentru a afla mai multe informații despre genul documentar și despre această poveste emoționantă în particular, pătrunzând în universul copiilor văzuți pe marele ecran.

Întrucât animațiile sunt modul prin care copiii descoperă de obicei lumea filmului, la EducaTIFF continuă un proiect de succes: Atelierele de film. Clujenii Kassay Réka și MakkaiBence, cu studii și experiență în workshop-uri de film, îi vor învăța pe copiii cu vârstă între 7 și 14 ani cum să realizeze scurte animații. Ei vor lucra în echipe, vor crea povești și personaje, vor învăţa să filmeze și să editeze. Atelierele vor avea loc la Muzeul de Artă, în zilele de 30 și 31 mai, 6 și 7 iunie, între orele 10:00 și 14:00.

Publicul larg este invitat de Ziua Internațională a Copilului la „Lecția de cinema – Ecranizări cu exploratori”, h 16:00 – 19:00, la Muzeul de Artă, eveniment organizat în parteneriat cu Departamentul de Limbi și Literaturi Scandinave al Facultății de Litere (UBB), Norwegian Literature Abroad și Ambasada Regală a Norvegiei la București. Evenimentul include proiecția filmului norvegian Kon-Tiki, ce prezintă povestea exploratorului norvegian Thor Heyerdahl, care a traversat Oceanul Pacific cu o plută de lemn în 1947, pentru a dovedi că sud-americanii din epoca pre‑columbiană ar fi traversat oceanul pentru a se stabili în insulele polineziene. Filmul va fi urmat de două prelegeri consacrate exploratorilor norvegieni, din epoca vikingă și până în epoca modernă. Robert Ferguson, scriitor, și Jan Erik Holst, critic de film, vor prezenta universul exploratorilor din perspectivă literară, istorică, dar și cinematografică.

Deoarece Norvegia este în prim-plan la TIFF 2015, prin programul NORWAVE, invitați speciali din această țară vor susține la EducaTIFF evenimente dedicate profesorilor interesați de dezvoltarea gândirii critice și a capacității de analiză a copiilor, promovând cinematografia ca artă și prilej de exprimare creativă. O dezbatere pe tema „Importanței educației media și cinematografice” va fi susținută în data de 4 iunie, între orele 14:00-16:00, la Facultatea de Teatru și Televiziune a UBB, de către Julie Ova, director executiv al Departamentului de Audiență din cadrul Norwegian Film Institute. Un alt invitat special este Elisabeth Aalmo, curator și coordonator al departamentului de film din cadrul proiectului norvegian „The Cultural Rucksack”. Ea va susține pe 5 iunie, între orele 13:00 și 16:00, o „Lecție de Artă și Cultură în Educație”, la Muzeul de Artă. Împreună cu învățători și profesori din Cluj vor fi identificate soluții pentru a implementa modelul norvegian de lecții interactive în școlile românești.

EducaTIFF, programul de educație cinematografică desfășurat în cadrul Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF), va avea loc în perioada 29 mai – 7 iunie, în Cluj-Napoca.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *