19 octombrie 2018

Competiţia “Cele mai frumoase cărţi din România”: 33 de titluri finaliste

By In Carte

“Cele mai frumoase cărţi din România”, unicul proiect cultural naţional destinat designului de carte, şi-a desemnat finalistele celei de-a VII-a ediţii, 33 de titluri, şi a anunţat o nouă categorie de premiu, Premiul Publicului.

Anul acesta au fost înscrise în concurs 150 de cărţi concepute, publicate sau tipărite în România şi Republica Moldova în ultimul an. Dintre acestea, 33 de titluri au fost desemnate finaliste şi doar 13 vor fi premiate în cadrul vernisajului din noiembrie. 

Cărţile finaliste vor face parte dintr-o expoziţie itinerantă în ţară şi în străinătate şi, de asemenea, vor reprezenta România în competiţia internaţională de design de carte Best Book Design from All Over the World, care va avea loc la Leipzig în perioada 21-24 martie 2019.

Juriul a avut anul acesta libertatea de a stabili numărul de premii şi denumirile lor. Astfel, cele 10 premii oferite sunt: premiul pentru design de serie, premiul pentru design de carte în ediţie limitată, premiul pentru design de album/ carte de artă, premiul pentru design editorial, premiul pentru design de carte în tiraj mare, premiul pentru design de carte de bandă desenată, premiul pentru design de carte de fotografie, premiul pentru design de carte pentru copii, premiul pentru ilustrator şi menţiunea juriului pentru carte independentă.

Pe lângă acestea, ediţia din 2018, dedicată literelor, aduce şi trei premii speciale: premiul pentru experiment tipografic, premiul pentru iniţiative antreprenoriale legate de designul de carte, dar şi premiul publicului,în cadrul căruia oricine poate vota cartea preferată.Premiul publicului se poate vota în perioada 18 octombrie – 18 noiembrie 2018, direct din site-ul concursului: celemaifrumoasecarti.ro/premiul-publicului. 

“Ne bucurăm că avem ocazia, alături de Galeria Posibilă, să ducem mai departe proiectul şi să organizăm împreună cea de-a şaptea ediţie, care anul acesta vine cu câteva schimbări. Una dintre ele este premiul pentru design de carte în tiraj mare, prin care ne dorim să încurajăm editurile să participe într-un număr cât mai mare în concurs şi astfel să crească calitatea designului. Iar prin premiul publicului vrem să oferim tuturor iubitorilor de design şi de frumos în general ocazia de a-şi alege cartea preferată, de a fi direct implicaţi în concurs, nu doar ca spectatori”, spune Andreea Mihaiu, Grapho_Mat

Juriul acestei ediţii este format din specialişti români şi străini din domeniul editorial şi al designului de carte: Raymond Bobar – designer (tipo)grafic, Dinu Dumbrăvician – designer şi co-organizator al atelierului tipografic Olanda-România, Alexe Popescu – designer grafic, Ramona Chirica – curator de ilustraţie, Frédéric Tacer – designer grafic, director artistic independent şi doi dintre cei mai influenţi designeri de literă din lume: Fred Smeijers – designer de literă, profesor, cercetător şi scriitor olandez şi Corina Cotorobai – designer de literă.

Criteriile de jurizare includ raportul dintre conţinut şi formă, originalitatea şi inovaţia în conceptul editorial şi în abordarea designului de carte, designul micro şi macro tipografic, oglinda paginii, raportul dintre designul copertei, supracopertei şi interior, calitatea producţiei (alegerea materialelor, imprimarea, legătoria, alte finisaje şi tehnici). De asemenea, în cazul cărţilor cu o componentă de ilustraţie, au fost evaluate calitatea artistică şi tehnică a ilustraţiilor, adecvarea la tehnica reproducerii şi raportul dintre ilustraţie şi text.

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

error: Conținutul este protejat!