Colțul fashion Untold: piele pictată cu henna și-o artistă nonconformistă

Cooltura Special
La intrarea în casinoul din Parcul Central Cluj-Napoca câteva persoane se uită curioase la mai multe fotografii așezate pe o masă. Pe un scaun stă o fată tunsă scurt, mereu zâmbitoare și care răspunde amabil tuturor întrebărilor. O cheamă  Laura și adineaori picta atent degetele unei blonde, mânuind cu pricepere un con umplut cu henna, o pastă formată din frunzele unui arbust cu același nume. Desenele pe piele au devenit treptat o modă a festivalurilor, așadar un artist de acest fel nu putea lipsi de la a doua ediție a Untold.
Laura Constantin alături de una dintre cliente.
Laura Constantin alături de una dintre cliente.
Cine e Laura?
În buletin,  Laura Constantin, din București, dar de lume e recunoscută și ca artista henna. Nu a studiat arte plastice intensiv, deoarece la trecerea în anii de liceu a fost sfătuită să învețe științe exacte. A urmat apoi o facultate la Academia de Studii Economice din capitală și s-a angajat la bancă. Dar destinul de corporatist a fost destul de scurt și s-a încheiat subit atunci când s-a decis să lase tot, să-și dea demisia și să plece într-o călătorie de 15 luni în Asia.
IMG_8963
Detalii cu mâinile Laurei pictând.
A descoperit arta picturii cu henna în India și s-a transformat dintr-o corporatistă în una dintre cele mai căutate artiste de acest fel de la noi din țară. Ajunsă pe tărâmul contrastelor a avut în minte o imagine pe care și-a întipărit-o încă din copilărie, dintr-o videoclip al Madonnei, (n.r. videoclipul Frozen) în care vedeta avea mâinile pictate. Mărturisește că, uneori, la orele de matematică, reproducea desenul de pe mâinile Madonnei, cu pixul, pe propria piele.
,,Acolo, în India, m-a pictat cu henna un artist local pe străzile din New Delhi. Apoi  mi-am cumpărat conuri cu henna din piață și am început să mă mâzgălesc singură. Am fost în continuă căutare de bazaruri indiene, de diferite calități de henna, de artiști locali.”, spune Laura.
Primii clienți i-a avut în Asia 
A studiat mult și a experimentat mai întâi pe propria ei piele, apoi pe pielea oricui era dispus să se lase pictat. În Thailanda, într-un local al unei franțuzoaice cu care obișnuia să își bea cafeaua a scris într-o zi un afiș cu ,,Henna Tattoo” . Pentru următoarele cinci luni, deși spune că se afla într-o zonă mai retrasă, a adunat câțiva clienți care i-au lăudat munca și au încurajat-o să mergă mai departe.
DSC_0018
 
Tatuajele cu henna presupun foarte multă migală și atenție, dar artista spune că nu se poate numi neapărat o persoană răbdătoare, ci mai degrabă una echilibrată. De asemenea, crede că studiul în științele exacte o ajută să fie mult mai bine organizată și să se concentreze mai ușor pe ceea ce are de făcut. Cel mai mult îi place să deseneze mâinile, datorită eleganței pe care o emană tatuajul în această zonă a corpului. Atunci când lucrează la un tatuaj, se ghidează atent după anatomia fiecărei persoane în parte, pentru ca desenul să pună în valoare trăsăturile.
IMG_8967
Pe lângă clientele pe care le are de obicei, doamne și domnișoare care fie vor să își înfrumusețeze trupul pentru o anumită ocazie, fie vor să încerce un model cu henna care să se transforme mai apoi în tatuaj permanent, Laura a pictat și vedete. Delia Matache, Adelina Pestrițu, Andreea Bănică, și Teo Trandafir sunt doar câteva dintre cele care au trecut prin mâinile talentate ale Laurei.
IMG_8958
Una dintre clientele din cadrul Untold.
Arta decorativă cu henna, mehndi așa cum se numește ea de fapt, a devenit cunoscută în Occident datorită tradiției prin care miresele asiatice își decorează mâinile și picioarele cu henna, în diferite simboluri care, potrivit lor aduc fertilitate, belșug și noroc în dragoste. Tatuajele cu henna durează între 10 și 20 de zile în funcție de zona corpului pe care sunt executate. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *