Clujul, oraşul faţadelor căzute, a clădirilor cu faţade degradate, tot mai degradate,  relevă o galerie foto de excepţie realizată de jurnalistul de radio Cristian Ivaneş, de la Radio Cluj. Pasionat de fotografie, Ivaneş face drumeţii urbane regulate şi realizează fotografii de excepţie. Ultima galerie înfăţişează starea deplorabilă a Cetăţuiei şi, mai ales, a faţadelor degradate, a caselor cu găuri în tavane. Fotografiile spun tot despre ce situaţie tristă au aceste clădiri dintr-un Cluj cu pretenţii de capitală culturală!

Siteul nostru a solicitat jurnalistului Cristian Ivaneş o opinie despre situaţia care reiese clar din fotografii:

De câtiva ani încoace, orașul se scufundă. Vizibil, trist și sigur. De la străzi făcute de mântuială, la piețe în descompunere sau de-a dreptul paragină, cum e piața Mihai Viteazul. Până și locurile emblematice ale Clujului, ca Cetățuia, sunt de decenii lăsate pradă indiferenței generale și dezinteresului colectiv. Nici dacă umbli cu privrirea pe sus, ca să nu vezi mizeria, gropile la tot pasul și flegmele dezghețate de vremea primăveratecă, nu rezolvă nimic. Nu apuci să faci câțiva pași și te șochează cărămizile care stau să cadă din partea inferioară a acoperișurilor multor clădiri din centru. Prin unele deja se vede cerul. Din altele cad bucăți mari pe stradă. Totul e OK, însă. Pe nimeni nu deranjează. Mă întreb, dacă s-ar desființa Primăria, s-ar simți oare cumva?”, a declarat pentru Clujulcultural.ro jurnalistul de radio Cristian Ivaneş.

1004945_685870261434273_569421289_n
Cade tavanul in plin centru-foto Cristian Ivanes

 

Publicăm aceste fotografii în contextul în care primarul Emil Boc a lansat de curând un program de refaţadizare a clădirilor din centrul oraşului. Până acum aceste încercări guvernamentale s-au lovit de opoziţia proprietarilor care, unii dintre ei, nu au resurse să refaţadizeze. Există şi rea voinţă din partea unor proprietari dar mai ales lipsa banilor ii impiedică să refaţadizeze.. Clujul însă are nevoie de o refaţadizare în contextul în care va fi Capitală Europeană a Tineretului în 2015!

6 COMENTARII

  1. ….primarul Emil Boc a lansat de curând un program de refaţadizare a clădirilor din centrul oraşului. Detalii?!! Chiar exista? O fi doar pe hartie?!

    Imobilele de patrimoniu sunt trecute ”pe o lista ” de asteptare inca din 2014. Oficial nu sunt bani. Totul e ”de fatada”, stimata redactie. Data viitoare va rog sa va interesati de acest subiect mai serios, altfel riscati sa aruncati vorbe (si fotografii) in vant. Chestiunea e mult mai complexa: proprietarii sunt amendati (intre 4000 si 8000 lei/familie) fara a se oferi solutii…adica proprietarii trebuie sa scoata 10 – 15.000 de euro din buzunar. Asta doar daca nu considerati firmele ”acreditate” (firmele capusa ale lui X, Y, care cer de cateva ori suma reala), solutii. Informati-va in prealabil asupra legii imobilelor de patrimoniu, adica SI asupra obligatiilor Primariilor, daca doriti sa dezbateti pertinent problema. Saracia proprietarilor si coruptia legalizata sa fie raspunsul??!

  2. Intretinerea cladirilor este datoria proprietarilor, sau a asociatilor de proprietari ce detin imobilul. Ei bine, costurile pentru intretinere si interventii la nivelul cladirilor istorice sunte…ridicate (foarte!). Potrivit legii, primaria nu are nici obligatia sa finanteze ce nu ii apartine, si nici nu are vre-un beneficiu din asta. Daca proprietarii ar fi dispusi sa vanda imobilul primariei, ca acesta sa se ocupe de intretinere, iar apoi primaria sa il concesioneze proprietarilor inapoi (asta doar la nivel birocratic), atunci probabil ca primaria ar investii. Dar altfel, este strict treaba proprietarilor!
    Un caz exact: Palatul Berde (str. Horea nr.1 – apare si in imaginile de mai sus).
    In acest imobil, primaria detine o parte din el (un apartament). Astfel ca a demarat procesul de restaurare (contactarea unui proiectant restaurator, care apoi s-a ocupat de contactarea unor specialisti ce sa se ocupe de fiecare aspect al restaurarii unui astfel de imobil – monument istoric cu valoare ridicata – de la inginer, electrician, restaurator piatra, tamplarie, stucatura s.a.m.d. Implica foarte multi oameni, deoarece, fiind mon. istoric, este nevoie de cineva specializat pentru FIECARE aspect). Ei bine, dupa ce s-a realizat proiectul final si s-au prezentat si costurile, asociatia de proprietari a contestat initiativa primariei, din cauza costurilor ridicate. Si uite asa s-a sistat din nou demersul de interventii. Costurile nu vor fi niciodata mai mici! Problema este ca proprietarii acestor imobile nu isi permit sa le intretina, dar nici nu inteleg ca ESTE OBLIGATIA LOR sa le intretina! Nu realizeaza ca ei locuiesc, literlamente, intr-un „palat”! Ei bine, un „palat” costa! Noi restu, daca nu ne mai permitem sa intretinem o casa cu 5 camere in Gheorgheni, ne mutam in una mai mica, pentru care ne ajung banii, nu asteptam sa vina primaria sa ne intretina casa, ca noi vrem sa locuim in vila in continuare, ca doar „asta e casa noastra”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.