16 februarie 2016

Clujul jazzistic. Val de concerte de calitate: Benedikt Jahnel Trio, JazzyBIT, Luiza Zan, Roberto Fonseca Trio, International JazzDay

By In Cooltura, Esenţial

Clujul jazzistic propune amatorilor acestui stil  muzical o serie de concerte de jazz de calitate. Organizatorii de evenimente pe această nişă se întrec la acest început de an cu o serie de concerte binevenite care vor culmina cu festivalul Jazz in the Park, din luna iulie.

Clujulcultural.ro, ca susţinător al acestui stil muzical, aflat la modă în Cluj, trece în revistă aceste concerte

Benedikt Jahnel, unul dintre cei mai rafinați pianiști de jazz ai noului val european, va concerta în premieră în România la Cluj-Napoca, la Sala Radio, strada Donath 160, duminică, 21 februarie, de la ora 19:00.

JAZZ FAN RISING propune o nouă ”raritate” muzicală pentru scena de jazz din România, cu trio-ul Benedikt Jahnel – un pianist strălucitor și un compozitor desăvârșit al unui jazz elegant, în egală măsură cerebral și sentimental. De unde și denumirea de “echilibru” din titlul concertului.

Benedikt Jahnel este german bavarez, născut în Franța. A fost inițiat în jazz de profesorul său român, Horia-Dinu Nicolaescu. Este membru fondator al trupelor MAX.BAB și CYMINOLOGY, și de câțiva ani a intrat în prima divizie a marilor pianiști europeni de la casa ECM, cu trio-ul care îi poartă numele.

Amatorii de jazz vor găsi în muzica lui Jahnel conexiuni cu alți contemporani de renume. Cunoscătorii lui Nik Bartsch vor descoperi în muzica lui Jahnel construția ritmică riguroasă. Spre deosebire, însă, de pianistul elvețian, un as al ritmului, Benedikt Jahnel își conduce muzica după melodie. Fanii lui Esbjorn Svensson vor regăsi în solo-urile lui Jahnel ceva din riff-urile și groove-ul suedezului. În fine, iubitorii muzicii lirice a lui Helge Lien vor descoperi imagini pline de poezie și culoare, creând un spațiu propriu, unic, original.

Benedikt Jahnel este în același timp doctor în matematică și lucrează ca cercetător la Institutul WIAS din Berlin.

“Îmi iubesc ambele meserii şi m-aş simţi pustiit dacă ar trebui să renunţ la vreuna dintre ele. Vorbim, deci, de o armonie. Matematica mă ajută să dispun de multă gândire abstractă, pe care o inserez în muzica mea, în compoziţiile mele, fapt ce le deosebeşte de ale altora. Conflictul, singurul care există, este cel legat de timp. Ambele profesii sunt şi cronofage, şi energofage. Să te ocupi şi de muzică, şi de matematică în egală măsură poate fi, din când în când, o adevărată provocare”, spune Benedikt Jahnel.

În concertul său de la Cluj-Napoca, Benedikt Jahnel va fi însoțit de Jonbas Burgwingel la percuție și de Henning Sieverts la contrabas.

Reprezentația în premieră pentru România a concertului cu Benedikt Jahnel Trio – ”Piano Equilibrium” este organizată de JAZZ FAN RISING, prima asociație privată a connoisseur-ilor de jazz din România. Membrii asociației finanțează prin contribuție personală onorariile artiștiilor pe care îi aleg prin vot democratic.

 „Suntem bucuroși să lansăm cu acest concert nucleul nostru de la Cluj. JAZZ FAN RISING este formată din întreprinzători, manageri în multinaționale, medici, avocați și arhitecți. Toți cu colecții de muzică consistente și împărtășind cu plăcere bucuriile muzicii. Alegerile noastre completează agenda de jazz din România. Invitații noștri sunt “rarități”: artiști și proiecte savurate de “cunoscători” sau “stele în curs de consacrare”. Prin asociația noastră dorim să constituim o voce a unei părți a publicului de jazz pe piața muzicală, care să se alăture artiștilor și promotorilor de concerte”, spune Ciprian Moga, inițiator și coordonator al asociației JAZZ FAN RISING și clujean de origine.

JAHNEL A2 - Cluj

Biletele la concert pot fi cumpărate AICI şi AICI sau de la casieria Teatrului Național din Cluj.

Până în prezent, asociația JAZZ FAN RISING a mai organizat șase concerte. Trei dintre acestea au fost premiere pentru România: Hakon Kornstad (saxofon și tenor de operă), Christian Wallumrod Ensemble (câștigătorii Grammy-ului scandinav), Between the Times (saxofon, lăută, soprană de operă). Alte trei concerte au fost premiere pentru București (Helge Lien Trio și duetele Vadim Nesselovsky / Arkady Shilkloper și Vincent Peirani și Emile Parisien).

Al doilea din seria anunţată este cu trupa timişoreană JazzyBIT, binecunoscută fanilor clujeni de jazz, care îşi lansează un nou album!

Organizatorul concertului este compania Why Not condusă de Constantin Covaliu, care a fost implicat şi la festivalul…Untold ca project manager.

Jazz and Wine, evenimentul care a încântat deopotrivă iubitorii de jazz și pasionații de vin, se întoarce cu o nouă ediție în timpul mărțișorului, la Cinema Victoria, sâmbătă, 5 martie. Melomanii vor avea ocazia să asculte în premieră la Cluj-Napoca noul album JazzyBIT, intitulat  „Horizon”.

A cincea ediție Jazz and Wintransformă din nou tradiționalul Cinema Victoria în sală de concerte și cramă pentru o seară, în 5 martie de la ora 20:00. În deschiderea concertului participanții vor putea degusta arome bogate ale viței românești, iar apoi vor putea asculta în premieră cel mai nou album al timișorenilor de la JazzyBIT.

JazzyBIT, un trio instrumental format în 2011, din componența căruia fac parte Teodor Pop Iuliu, Mihai Moldoveanu și Szabó Csongor-Zsolt, farmecă scenele de jazz din țară și din străinătate, colectând premii și aplauze de la renumite festivaluri de jazz precum Tuscia Jazz Festival, Musica Sulle Bocche Jazz Festival, Gărâna Jazz Festival, JazzTM, Green Hours International Jazz Festival Bucuresti, Câmpina Jazz-Rock Festival, Sibiu Festivalul Internațional de Jazz, Târgu Mureș International Student Jazz Festival, Jazz in the Park Cluj-Napoca. Cu un repertoriu format în întregime din compoziții proprii, anul 2014 îi propulsează peste hotare, în competiția European Jazz Awards din Italia, unde JazzyBIT concurează în finală, la interpretare și compoziție, cu mari artiști ai noului val de jazz european.

Jazz_and_wine 2

JazzyBit

Biletele pentru a cincea ediție Jazz and Wine costă 30 de lei și asigură accesul atât la degustarea de vin, cât și la concertul de jazz susținut de JazzyBIT. Acestea pot fi achiziționate online sau e la Agenția Teatrală și Cinema Victoria.

Jazz and Wine numără deja patru ediții care au adus la Cluj seri de jazz și vinuri bune, alături de JazzyBIT, Jazzybirds, Koszika and The Hot Shots, Crama Liliac, Corcova Roy & Damboviceanu Winery.

Luiza Zan, lansare de album la Cluj

A doua lansare de album la Cluj o are protagonistă pe excelenta solistă Luiza Zan. În data de 8 Martie, la Cinema Florin Piersic, va avea loc lansarea albumului de jazz ”Heritage”, purtând semnătura Luizei Zan.

Bilete costă 50/60 lei și sunt disponibile online  și la Agenția Teatrală, Cinema Florin Piersic și Agenția de Turism Wens Tour (Eroilor nr. 10).

Avându-i ca protagoniști pe Sárik Péter (pian), Gyárfás István (chitară), Gálfi Attila (tobe), Fónay Tibor (bass) și Ioana Mardare (violă), ”Heritage” reprezintă primul material de autor al cântăreței, în întregime dedicat memoriei mamei sale.
Heritage este un album de jazz, presărat cu elemente folclorice și improvizații vocale de o coloristică extrem de variată, cu improvizații instrumentale de mare angajament și care lasă moștenire publicului român o lucrare unitară, inspirată și de o frumusețe ieșită din comun.

Nascută în 1980, Luiza Zan si-a început cariera la vârsta de 4 ani. Atunci a câștigat premiul I la un concurs pentru șoimii patriei din timpul epocii comuniste. Aceeași piesă interpretată la concursul pentru copii („Frunzuliţa d’alior”) îi aduce premiul I la Festivalul Internațional Cerbul de Aur, din iulie 2004, la exact o săptămână după cucerirea unui prestigios premiu al II-lea la Festivalul de Jazz din Montreux, Elveția.
Luiza Zan a studiat canto clasic timp de 9 ani consecutiv, urmând cursurile Liceului de Artă din Piatra Neamţ și pe cele ale Universităţii de Arte Iași.

Concursul din Montreux i-a oferit șansa de a cânta acompaniată de muzicieni de renume precum Geri Allen, Bob Hurst, Eric Harland sau Omar Hakim. La Gala Premiilor de Jazz din 2004, eveniment organizat de Radiodifuziunea Română, i s-a acordat ”Premiul Confirmării”.

Printre numeroșii muzicieni alături de care a cântat se numără Rick Condit –profesor și saxofonist din Statele Unite care a cântat cu Ella Fitzgerald big band –, Mircea Tiberian, Romeo Cosma, Ion Baciu Jr., Armen Donelian, Jurgen Bothner, Arthur Balogh,Vlaicu Golcea, Vlad Popescu, Sorin Romanescu, Electric Brother, Dj Vasile, McNeeste State University Big Band din Louisianna, Petras Geniusas, Alex Harding, etc.

Artista s-a implicat de-a lungul timpului în proiecte muzicale, dar si din alte zone artistice, facand parte din echipa spectacolului de teatru ”Napasta”, in regia lui Radu Afrim, de asemenea, aparand in distributia spectacolului de dans contemporan ”Visa Game”, alaturi de Cosmin Manolescu si Pascal Allio.

A scris muzica de film – ”Carambol”, ”Circul Vesel” (HBO), ”Australia” (HBO)

Este un apreciat pedagog, fiind invitata in repetate randuri in cadrul taberei de creatie ”IconArts”, alaturi de nume sonore din muzica internationala clasica si jazz.

Take Five special interpretat la Internaţional Jazz Day

Pe 22 aprilie are la loc Internţional Jazz Day, sărbătorit la Cluj-Napoca printr-un show care se anunţă foarte interesant.

Celebrul standard de jazz, Take Five va fi interpretat în manieră specială, în cea mai complexă interpretare, la Cluj-Napoca. Jazz cu influențe simfonice, tradiționale, folclorice naționale, lăutărești, militare, reunite într-o gală a improvizației pe cel mai cunoscut standard de jazz.
Bilete disponibile la preț unic până în 31 ianuarie AICI

jazz 1

Roberto Fonseca în premieră la Cluj

 Pianistul de jazz Roberto Fonseca va susține, în 23 aprilie, primul său concert în Cluj-Napoca. Evenimentul va avea loc la Filarmonica de Stat „Transilvania”, începând cu ora 20:00 și face parte din turneul internațional de promovare a celui mai recent album al solistului, intitulat „At Home”. În formula Roberto Fonseca Trio, artistul și cei doi prieteni ai săi, Ramses Rodriguez și Yandy Martinez, vor interpreta melodii cu ritmuri de jazz cubanez și pronunțate influențe exotice, menite să încânte orice audiență.

Recunoașterea internațională de care se bucură Fonseca este evidențiată prin palmaresul bogat de concerte susținute în Europa, America de Nord și Asia. „Îmi doresc ca muzica mea să ajungă către cei care încă nu au descoperit-o, în speranța că într-o zi voi ajunge pentru aceștia un punct de referință în jazz”, spunea artistul cubanez la debutul său, la începutul anilor ’90. Un punct de referință ușor de reperat acum, când discografia lui Roberto Fonseca include 9 albume solo și alte 18 în colaborare cu alți interpreți, publicul său acceptându-l ca fiind un veritabil promotor al jazz-ului în întreaga lume.

În cei peste 25 de ani de carieră muzicală, Fonseca a făcut parte din orchestra condusă de Ibrahim Ferrer, a cântat alături de Buena Vista Social Club și a concertat împreună cu alte nume sonore din lumea jazz-ului, precum: Omara Portuondo, Javier Zalba, Anga Diaz, Augusto Enriquez, Asa Feeston, Carlinhos Brown. În 2009, s-a dedicat unui proiect care a reunit muzicieni cubanezi și africani, reușind să obțină o bine-meritată nominalizare la premiile „Grammy” pentru combinarea acordurilor acustice și electrice din piesa „Yo”. Fonseca nu este străin nici de lumea filmului sau de cea a modei, contribuind, prin tehnici și idei unice, la explorarea creativității artistice.

Cunoscut adept al multiculturalismului, Roberto Fonseca va aduce în concertul din Cluj ritmuri și sonorități diverse ce crează un stil aparte caracterizat prin improvizații sensibile și puternice în același timp. Un început de an excelent pentru scena de jazz clujeană.

Biletele pentru concert sunt disponibile la prețuri cuprinse între 65 și 135 de lei și pot fi achiziționate de la Biroul Diesel Events (P-ța Unirii 10, Cluj-Napoca) sau online aici, aici și aici

Conform surselor clujulcultural.ro  tot în …23 aprilie va avea loc şi Jazz in the Street, o noutate a echipei festivalului Jazz in the Park despre care încă nu s-au dat amănunte publice.

1 Comment
  1. […] Mai multe detalii pe Clujul Cultural ! […]

    Reply

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.