”Clujul are farmec și merită redescoperit”. Cu un ghid bilingv proaspăt lansat

Carte Clio


Ghidul bilingv, româno-englez, volumul al treilea, intitulat ”Re-descoperim Clujul. După Napoca…Castrum Cluj-Klausenburg-Koloszvar-Kloiznburg-Cluj înainte de Cluj-Napoca”, a fost ieri lansat, la Casino-Centrul de Cultură Urbană de Asociația Vechiul Cluj.

Ghidul este scris de istoricul Cosmin C. Rusu de la Facultatea de Istorie a Universității Babeș-Bolyai, traduceri în engleză de Teodora-Maria Sas și Simona-Cornelia Nicoară, prefață prof. dr. Tudor Sălăgean.

Primele două volume au fost scrise de profesorul de istorie de la Colegiul Național ”George Barițiu!, Vladimir Bogosavlievici.

Ghidul prezintă istoria Clujului foarte documentat, e scris alert și neplictisitor în cele 256 de pagini bilingve însoțite de fotografii. Acesta a fost tipărit la editura Școala Ardeleană, costă 40 lei și va putea fi cumpărat de la librăria Librarium Universității și de la Book Corner Librarium.

Istoricul Cosmin C. Rusu, ieri, la lansare. Foto de Petru Dimoff

Ghidul este consecința tururilor ghidate gratuit de istoricul clujean în vara trecută. Toți cei care au participat au primit ieri gratuit un exemplat. Proiectul este susținut financiar de Primăria Cluj-Napoca.

Ghidul are 6 capitole care se referă la începuturile istorice ale orașului, epoca imperială, La Belle Epoque, Clujul interbelic, „provocările vieții cotidiene” a Clujului medieval (capitol separat) și se oprește la începutul celui de-al doilea război mondial.

Afirmația din titlul că volumul e înainte de Napoca se referă la controversatul decret al fostului dictator comunist Nicolae Ceaușescu care în 1974 , printr-un decret, a alipit titulatura Napoca de numele orașului Cluj rezultând Cluj-Napoca. Decizia a stârnit polemici după căderea regimului comunist. O inițiativă de renunțare la acest nume al orașului a eșuat acum doi ani.

„E foarte importantă La belle epoque, când maghiarii au avut sentimentul mândriei că sunt un popor la fel de puternic ca austriecii și au construit ceva la sfârșitul secolului XIX, au construit foarte multe în Cluj. A fost un moment de romantism al civilizației maghiare și se văd clădirile pe care le-a lăsat, toate sunt construite sub acel sentiment al poporului maghiar. A venit 1918 și, cum să spun, asta Petru Poantă spune în cartea Clujul interbelic, ce au spus maghiarii, „vă lăsăm pe voi românii să vedem dacă veți face ceva după noi”. Pariul cu istoria l-au câștigat românii ardeleni în Cluj pentru că la rândul lor au continuat la nivel de administrație și la nivel de construcție a Clujului pentru a crea un portret al Clujului din toate tușele. Și perioada românească de după unire a fost importantă, s-au pus bazele universităților românești din Cluj, chiar anul acesta e anul centenar al universității românești din Cluj. A venit comunismul, protocronismul, acum în zilele noastre ce să spunem, stăm sub semnul politicianismului”, a spus la lansare editorul Vasile G. Dâncu.

Ce a spus istoricul Cosmin C. Rusu vă oferim în filmarea de mai jos:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *