UPDATE Clujul află în decembrie dacă intră pe lista scurtă a oraşelor cu şanse la Capitală Culturală Europeană

Clio Special

UPDATE. Preşedintele Asociaţiei Cluj Capitală Culturală Europeană 2021 a declarat pentru clujulcultural.ro: „Candidatura orasului nostru va fi finalizata si depusa in termenul anuntat de catre Ministerul Culturii respectiv pana la data de 10 octombrie. in paralel cu aplicatia solicitata de catre Minister, in intervalul septembrie noiembrie ne vom pregati echipa care se va intalni cu juriul international in luna decembrie. In legatura cu sansele orasului de a merge in etapa a doua eu personal sunt optimist si increzator ca vom ajunge in finala competitiei alturi alte 2 sau 3 orase din Romania”

––––––––––––––––––––––––––––––––

Ministerul Culturii, în calitate de autoritate naţională responsabilă de organizarea competiţiei pentru titlul de Capitală europeană a culturii în anul 2021, în România, va organiza întâlnirea de preselecţie în vederea adoptării listei scurte a oraşelor candidate, în perioada 7 – 10 decembrie, conform Mediafax.

În cadrul acestei întâlniri, juriul va evalua fiecare oraş candidat pe baza documentaţiei depuse şi a audierii în raport cu obiectivele acţiunii „Capitală europeană a culturii” şi cu criteriile menţionate în apelul pentru depunerea candidaturilor, informează site-ul instituţiei.

Oraşele din România care doresc să-şi prezinte candidatura pentru titlul de Capitală europeană a culturii în 2021 trebuie să completeze formularul de înscriere, precum şi formularul pentru „declaraţia pe proprie răspundere”.

Trebuie trimise douăzeci de copii pe suport de hârtie în limba engleză şi cinci copii pe suport de hârtie în limba română, precum şi o versiune electronică a candidaturii în limba engleză şi o versiune electronică a candidaturii în limba română la adresa poştală a sediului ministerului, din Bulevardul Unirii din Bucureşti, şi la adresa de e-mail capitalaculturalaeu@cultura.ro.

Candidaţii vor fi informaţi de oficialii Ministerului Culturii cu privire la primirea candidaturii în termen de cinci zile lucrătoare, iar data limită de depunere a dosarelor este 10 octombrie.

Printre oraşele din România care şi-au exprimat intenţia de a candida la titlul de Capitală europeană a culturii pentru anul 2021 se numără Timişoara, Arad, Craiova, Bucureşti, Cluj-Napoca, Iaşi şi Braşov.

Ministerul Culturii a lansat în decembrie 2014 un apel adresat oraşelor din România care doresc să candideze la titlul de Capitală europeană a culturii pentru anul 2021.

Programul „Capitală culturală europeană” a fost iniţiat de Consiliul de Miniştri ai Culturii din Uniunea Europeană în 1985, cu scopul de a apropia popoarele Europei şi de a celebra contribuţia oraşelor la dezvoltarea culturii. Până în prezent, peste 40 de oraşe au deţinut acest titlu. În 2007, oraşul Sibiu a deţinut acest titlu, alături de Luxemburg.

Oraşul Mons, situat în sudul Belgiei, a preluat la sfârşitul lunii ianuarie rolul de „capitală culturală europeană”, pentru un an, alături de localitatea Plzeň din Cehia, cu ambiţia de a insufla un nou elan unei regiuni afectate dur de criza economică, la fel ca predecesoarele sale, Lille şi Liverpool.

3 thoughts on “UPDATE Clujul află în decembrie dacă intră pe lista scurtă a oraşelor cu şanse la Capitală Culturală Europeană

  1. Proiectul strategic: Clujul Capitala Culturii Gastronomice si Artei Culinare grupeaza restaurante, bistrouri, cofetarii, patiserii, cluburi, baruri, Master Chefi, bucatari, cofetari, patiseri, barmani…

    Proiectul Gusturi Transilvane diferentiaza candidatura Clujului pentru Capitala Culturala Europeana 2021 in acerba concurenta ce s-a iscat intre capitalele regiunilor istorice ale Romaniei si va asigura dezvoltarea – post IT – a bimilenarului municipiu pentru inca un mileniu.

    Firmele impreuna cu: (1) USAMV prin Faculatea de Stiinta si Tehnologia Alimentelor http://www.ingineriealimentara.usamvcluj.ro, (2) UAD prin specialistii in gastro design, (3) UMF prin disciplinele de nutritie-dietetica si securitate alimentara, (4) UBB prin sectiile de turism – hospitality, (3) UTC prin disciplinele de masini alimentare, roboti si ITC, (4) Clusterul AgroTransilvania http://agrocluster.ro/, (5) Clusterul http://www.GusturiTransilvane.ro, (6) numerosii specialisti, degustatori, somelieri, dieteticieni-nutritionisti, „gourmands et connoisseurs” din zona sau aflati la lucru in strainatate, reprezinta un potential creativ-inovativ imens si ne-exploatat, alaturi de tezaurul gastronomic inestimabil si istoric al cetatii Cluj-Napoca.

    Includeti acest proiect in strategia dezvoltarii Clujului in perspectiva castigarii titlului de Capitala Culturala Europeana 2021, pentru ca in doi-trei ani gastronomia/arta culinara clujeana/transilvana va fi un produs tot atat de cerut ca si IT-ul. Mancarea si sanatatea sunt necesitati eterne iar bunul gust, rafinamentul, aromele si savoarea sunt o pasiune si dorinta inovativa constanta a clujenilor/transilvanenilor.

    La Cluj trebuie sa se manance bine, gustos, frumos si sanatos inca o mie de ani …

    Detalii: 0722 354447, 0744 54 77 81

  2. „Printre oraşele din România care şi-au exprimat intenţia de a candida la titlul de Capitală europeană a culturii pentru anul 2021 se numără Timişoara, Arad, Craiova, Bucureşti, Cluj-Napoca, Iaşi şi Braşov.”
    Desiguri, mereu uitați să menționați și Sfântu Gheorghe…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *