2 octombrie 2015

Clujul acoperit de cărţi. Omagiu inedit pus în scenă de organizatorii FICT 2015

By In Carte, Special

Clujul nu poate fi conceput fără lectură, şi, probabil, nici lectura fără Cluj. Oraş cu destule edituri, nici una încă la nivelul Humanitas-ului sau măcar al Polirom-ului ieşean, Clujul face eforturi să ardă etapele şi să devină punct de reper pe harta naţională a cărţii.

Fac eforturile acestea organizatorii Festivalului Internaţional de Carte Transilvania, FICT-ul, cum deja s-a încetăţenit la Cluj-Napoca!

60 de edituri expozante, 400 de invitaţi, zeci de lansări de dimineaţa până seara, concerte, dezbateri legate de lumea cărţii. Invitaţi tari, poetul Antonio Gamoneda din Spania, Dorin Tudoran din Sua, romancierii Gabriela Adameşteanu, Augustin Buzura, D.R.Popescu din Bucureşti, istoricul Lucian Boia. Şi mulţi alţi literaţi, scriitori, traducători, editori importanţi.

Nu e însă totul!

Mâine Clujul va fi umplut de cărţi!

“Vom împărţi cu echipele noastre 500 de pachete cu cărţi de beletristică. În tot oraşul. Aşa celebrăm noi cartea, aşa promovăm noi  lectura la FICT, care e un act de normalitate. Cartea trebuie scoasă din biblioteci, trebuie să apropiem lumea de carte, să aducem cartea la public”, a explicat Gabriel Bota, directorul editorial al Asociaţiei Culturale Eikon, organizator FICT.

Apoi, marţi, 6 octombrie,  la ora 13.00, va debuta Marşul lecturii, unde participanţii, iubitorii de lectură vor porni cu o carte în mână din faţa Universităţii Babeş-Bolyai pînă în Piaţa Unirii, câteva sute de metri, omagiind lectura şi frumuseţea ei! Şi cartea!

“Promovăm cartea şi chiar dacă statisticile spun că da, lectura se diminuează, în ultimii ani în România a crescut consumul de lectură a literaturii universale şi acum a celei româneşti. Contribuim la pomovarea lecturii şi a valorilor literare prin acest festival organizat deja de trei ani. Avem un buget mai mare cu 20.000 euro faţă de anul trecut, am primit mai mult de la primărie, ne ajută şi Banca Transilvania, şi alţi sponsori. Ne vom extinde încet şi sigur şi în anii ce vor veni”, a comentat şi Vasile George Dâncu, directorul executiv al FICT.

Dancu

Vasile G. Dâncu, fondator şi director FICT (dreapta)

 

Nu vor fi doar cărţi lansate! Vin şi concertele, de la gothic metal la muzică populară, de la funk la jazz, de la rock alterntiv la folk.

FICT începe în 6 octombrie şi ţine până în 11 octombrie.

Clujulcultural.ro e partener media al Fict şi va relata pe larg de la festival. Vom publica relatări, şţiri, reportaje, interviuri cu o echipă de reporteri special pregătită pentru a acoperi festivalul.

Programul complet al lansărilor FICT îl puteţi citi AICI

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.