29 aprilie 2014

Clujul a fost vedetă la premiile UNITER. VEZI LISTA COMPLETĂ

By In Esenţial

Victor sau copiii la putere“, montat de Silviu Purcărete – la Teatrul Maghiar de Stat Cluj, a câştigat premiul pentru cel mai bun spectacol, iar László Bocsárdi a fost desemnat cel mai bun regizor, pentru spectacolul “Hamlet”, luni seară, la cea de-a 22-a ediţie a galei premiilor UNITER.

 
 Spectacolul “Hamlet”, montat la Teatrul “Tamási Áron” din Sfântu-Gheorghe, a câştigat şi premiul pentru cea mai bună scenografie la gala UNITER.

Anul acesta, gala premiilor Uniunii Teatrale din România (UNITER) a avut loc la Palatul Culturii din Târgu-Mureş. Printre personalităţile care au înmânat premii la gală s-au numărat actorul Mihai Mălaimare, actriţa Maia Morgenstern, regizorul de film Laurenţiu Damian, principele Nicolae şi ministrul Culturii, Kelemen Hunor.

Criticii de teatru Alice Georgescu şi Ion Parhon, regizoarea Sanda Manu, scenograful Puiu Antemir şi actriţa Virginia Mirea au fost membrii juriului care a decis câştigătorii celei de-a 22-a ediţii a galei premiilor Uniunii Teatrale din România (UNITER).

Lista completă a premiilor UNITER 2014:

Premiul pentru cel mai bun spectacol: “Victor sau copiii la putere”, de Roger Vitrac, regia Silviu Purcărete (Teatrul Maghiar de Stat Cluj)

Premiul pentru cea mai bună regie: László Bocsárdi, pentru spectacolul “Hamlet” (Teatrul “Tamási Áron” Sfântu-Gheorghe)

Premiul pentru cel mai bun actor în rol principal: Cornel Răileanu, pentru rolul Personajul din spectacolul “Ce nemaipomenită aiureală” (Teatrul Naţional Cluj)

Premiul pentru cea mai bună actriţă în rol principal: Alexandra Fasolă, pentru rolul titular din spectacolul “Yentl” (Teatrul Evreiesc de Stat Bucureşti)

Premiul pentru cel mai bun actor în rol secundar: Valer Dellakeza, pentru rolul Tót din spectacolul “Familia Tót” (Teatrul Naţional “Marin Sorescu” Craiova)

Premiul pentru cea mai bună actriţă în rol secundar: Nicoleta Hâncu, pentru rolul Elmire, soţia lui Orgon, din spectacolul “Tartuffe” (Teatrul Metropolis Bucureşti)

Premiul pentru cea mai bună scenografie: József Bartha, pentru scenografia spectacolului “Hamlet” (Teatrul “Tamási Áron” Sfântu-Gheorghe)

Premiul pentru cel mai bun spectacol de teatru radiofonic: “Ştergarul cu cocoş” şi “Beregata de oţel” – dramatizarea radiofonică şi regia artistică Diana Mihailopol, producţie a Societăţii Române de Radiodifuziune

Premiul pentru cel mai bun spectacol de teatru TV: “Hedda Gabler”, regia artistică Dominic Dembinski, producţie a Societăţii Române de Televiziune

Premiul pentru cel mai bun debut: Lucia Mărneanu şi Leta Popescu, pentru spectacolul “Parallel” (coproducţie GroundFloor Group şi ColectivA, Cluj-Napoca)

Premiul pentru critică teatrală: Mircea Morariu

Pe baza propunerilor primite din partea teatrelor şi a propunerilor membrilor, Senatul UNITER a acordat următoarele premii:

Premiul de excelenţă – Victor Rebengiuc

Premiul pentru întreaga activitate – scenografie: Anca Pâslaru

Premiul pentru întreaga activitate – regie: Mihai Măniuţiu

Premiul pentru întreaga activitate – actor: Petru Ciubotaru

Premiul pentru întreaga activitate – critică şi istorie teatrală: Zeno Fodor

Premiul pentru întreaga activitate – actriţă: Virginia Itta Marcu

Premiul special pentru contribuţia la redimensionarea într-un discurs contemporan a unei cărţi fundamentale pentru practica şi teoria teatrală: K. S. Stanislavski – “Munca actorului cu sine însuşi” (Raluca Rădulescu)

Premiul special pentru teatru-dans: Andreea Gavriliu şi Ştefan Lupu

Premiul special pentru teatru-document: Geanina Cărbunariu

În cadrul galei au mai fost decernate:

Premiul pentru cea mai bună piesă românească a anului 2013: “În trafic”, de Alina Nelega

Premiul British Council: Centrul Cultural al Municipiului Bucureşti ArCuB

Premiul special al preşedintelui UNITER: Eusebiu Ştefănescu

Premiul Mecena: Carmen Palade Adamescu

CE NEMAIPOMENITA AIUREALA © Nicu Cherciu - NIC_7258

Actorul clujean Cornel Răileanu, într-o ipostază din piesa “Ce nemaipomenită aiureală”, care i-a adus premiul UNITER.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ediţia a XXII-a Galei premiilor UNITER a avut loc azi noapte la Palatul Culturii din Târgu Mureş avand ca amfitrion, ca in fiecare an, pe preşedintele UNITER actorul Ion Caramitru. Gala a fost transmisa in direct de TVR 1, TVR HD, TVR Internaţional şi TVR+.

Ultimele 20 de  ediţiis-au desfăşurat la Bucureşti iar una la Iaşi în atmosfera caldă şi, totodată, somptuoasă a Sălii Mari a Teatrului Naţional „Vasile Alecsandri”.
10 premianţi, 33 de nominalizaţi şi peste 500 de invitaţi din Bucureşti şi Târgu Mureş au petrecut o seară imperială la Palatul Culturii din Târgu Mureş.După doi ani de absenţă, au reintrat în competiţia premiilor Galei UNITER categoria Cel mai bun spectacol de Teatru TV. Până acum, 11 ediţii ale Galei au premiat spectacole de teatru TV printre care amintim: Ce zi frumoasă de M. Ghelderode, regia Dinu Cernescu (1993), Şarpele ecranizare după Mircea Eliade de Adriana Rogovschi şi Viorel Sergovici, regia Viorel Sergovici (1997), Totul e un joc de Paul Ioachim, regia Cornel Todea (1999), …ESCU de Tudor Muşatescu, regia Constantin Dicu (2002). Ultimul premiu obţinut de Teatrul de Televiziune a fos în 2011, cu spectacolul Unde-i revolverul de Görgey Gábor în regia lui Mircea Cornişteanu. Anul acesta, în competiţie intră Dominic Dembinski, Jon Gostin şi Mihai Manolescu cu producţiile Societăţii Române de Televiziune: Hedda Gabler, Efectul Genovese şi O noapte furtunoasă.
Gala premiilor UNITER se desfăşoară anual, începând din 1991. La această gală se acordă distincţiile Uniunii Teatrale din România pentru fiecare an calendaristic încheiat. Decernarea premiilor se face după principiul nominalizărilor stabilite de un juriu de selecţie. Dintre aceste nominalizări, un alt juriu decide, în seara Galei, prin vot secret, câştigătorul fiecărui premiu.
1 Comment
  1. […] întreaga listă pe clujulcultural.ro, site partener al welcome2cluj în reţeaua […]

    Reply

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.