17 noiembrie 2013

Clujenii au prins gustul de SoNoRo

By In Esenţial

Ediţia numărul 8 a Festivalului Internaţional de Muzică de Cameră SoNoRo a făcut săli pline la Cluj în acest weekend. Inclusiv astăzi dimineaţă, la Turnul Croitorilor, clujenii au luat cu asalt locul pentru a asista la concertul gratuit “Matinee”.

În avanpremieră la ultimul din cele patru concerte propuse de SoNoRo la Cluj, siteul Clujulcultural.ro publică o discuţie cu directorul festivalului , instrumentistul Răzvan Popoovici.  Acesta, alături de echipa sa, a discutat cu presa despre festivalul SoNoRo la Diesel Club.

Cei de la Conservator nu merg la concerte!

“Paradoxal, o pot spune deplin conştient, studenţii de la Conservator nu prea merg la concerte. Nu îi vezi nicăieri! Deşi ar trebui să fie primii care merg la concerte, nu prea îi vezi, şi asta mi-au spus şi mulţi alţi instrumentişti dar e şi ceea ce am văzut eu de-a lungul timpului. E ciudat dar e adevărat” a spus Răzvan Popovici. 

Festivalul a crescut de-a lungul timpului pentru că reţeta sa a fost una “friendly”, de la aspectul grafic al prezentărilor, cu renumita pasăre SoNoRo, pînă la calitatea invitaţilor şi de aici a concertelor.

“Publicul s-a prins că e vorba de ceva de calitate. Şi am reuşit să triplăm numărul de abonamente! Am invitat mereu artişti de calitate, am încercat să oferim o serie de concerte de calibru. Ne-a ieşit acest lucru şi asta se vede şi la Cluj, unde vine tot mai multă lume. Suntem pe creştere” povesteşte Popovici.

IMG_2583

Răzvan Popovici la discuţia cu presa-foto clujulcultural.ro

Însoţiţi de gruppies dar loviţi de… Ministerul Culturii!

Nu doar la fotbal sau cum e cazul marilor trupe de rock, există “gruppies”. Şi Festivalul SoNoRo au o serie de fani care îi însoţesc peste tot.

“Asta este cu adevărat extraordinar. Avem un grup de 15-30 de persoane care vine peste tot. Îi recunoaştem imediat. Indiferent unde cântăm, afară, în ţară, îi vedem, vin la concertele noastre” spune Popovici.

Când vine vorba de finanţări, de bani, instrumentistul (Popovici cîntâ la violă n.r.) devine mai grav. Ministerul Culturii s-a retras fără explicaţii din festival!

“A fost un scandal ce au făcut. Când ai parteneriat serios nu te retragi aşa fără să anunţi. Nu îţi retragi sprijinul. Noi ne bazam pe minister, dar nici nu ne-au anunţat. Şi nu poţi explica tot numai cu Festivalul Enescu. Nu suntem numai noi în situaţia asta” a spus Popovici. “80 la sută anul acesta noi ne-am finanţat privat. A fost o luptă, nu a fost uşor de loc dar am reuşit. Avem parteneti fideli, care apreciază efortul nostru.  Suntem foarte atenţi cu banii. Bugetul e undeva la 200.000 de euro tot ce înseamnă festival, absolut tot” a mărturisit directorul SoNoRo.

Răzvan Popovici e însă un tip optimist, relaxat, aflat la discuţia cu presa în mare formă.

“Vrem aici să facem un salon literar cu muzică, ne gândim la ceva de genul acesta, avem mai multe idei pentru Cluj, vom vedea. Am făcut acum un album cu conace, am cântat într-o serie de conace superbe refăcute, uitaţi-vă ce frumos e albumul. Cântăm şi afară. La Arezzo, Italia,  am cântat în faţa unor familii care au de 100 de ani lojă la Scala din Milano. Au văzut că românii nu sunt doar “lavoratorri” (muncitori n.r.). Au fost uimiţi să vadă muzicieni buni. Mai avem multe idei. Ne bucurăm că avem succes, că publicul apreciază ce oferim noi. Aşa că aşteptăm cât mai multă lume la spectacole” a încheiat Popovici.