Clujeanca Marta Petreu si Daniel Cristea-Enache au fost desemnati Scriitorii Anului 2021, anunta pe site Uniunea Scriitorilor din Romania.

Cei doi au primit premiile la Iasi, cu ocazia manifestărilor prilejuite de Gala „Scriitorii Anului“, ediția a șasea, care s-a desfășurat la Iași în 4 și 5 noiembrie. Organizatorii au fost Primăria Iasi, prin Casa de Cultură „Mihai Ursachi“ a Municipiului Iași, și Uniunea Scriitorilor din România, cu sprijinul financiar al Ministerului Culturii.

Dacă anul trecut manifestările s-au derulat în bună parte on-line, de această dată, juriul, scriitorii nominalizați ca „Scriitori ai Lunii“ de-a lungul a 12 luni și alți invitați au putut să fie prezenți în persoană, cu câteva excepții, la cele două evenimente principale ocazionate de întâlnirea de la Iași și anume: seara lecturilor publice de poezie de la Muzeul Municipal „Regina Maria“ și marea Gală la care au fost prezentate nominalizările, iar la final a fost desemnat „Scriitorul Anului 2021“.
     Cei doi directori ai evenimentelor au fost scriitorii Gabriel Chifu și Adi Cristi, directorul Casei de Cultură „Mihai Ursachi“.

La Gala au citit din poezia lor Gabriel Chifu, Adi Cristi, Nichita Danilov, Horia Gârbea, Adrian Lesenciuc, Mihók Tamás, Andrei Novac, Marta Petreu, Adrian Popescu, Nicolae Prelipceanu, Cassian Maria Spiridon, Călin Vlasie.

Un juriu prestigios a lucrat un an întreg, din noiembrie 2020 până în octombrie 2021, după cum stipulează regulamentul, pentru premiile „Scriitorul Lunii“. Dintre cei 12 aleși, același juriu a trebuit să desemneze un câștigător al Marelui Premiu „Scriitorul Anului“ dar a desemnat…doi.

Componenta juriului: Nicolae Manolescu – președinte, Ioan Holban, Mircea Mihăieș, Irina Petraș, Vasile Spiridon, Răzvan Voncu și Mihai Zamfir

 

Juriul i-a desemnat Scriitorii Anului 2021 pe Marta Petreu pentru  volumul incendiar Blaga, între legionari și comuniști (ed. Polirom) si pe Daniel Cristea-Enache pentru volumul de critică Linia de contur II (ed. Sepduagino).

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.