10 decembrie 2016

Claude Karnoouh, despre postcomunism, realismul socialist și originile războiului

By In Actualitate, Carte

Antropologul francez Claude Karnoouh a fost prezent joi, 8 decembrie, la Cluj-Napoca, unde i-a invitat pe cititorii săi la o dezbatere autentică, în cadrul căreia și-a lansat ultima carte, intitulată  Pentru o genealogie a globalizării. Eseuri critic-filosofice ale unui sceptic în acţiune. Aceasta a fost tipărită de Editura Alexandria Publishing House.

Evenimentul a avut loc la Muzeul de Artă Cluj-Napoca, unde francezul s-a bucurat de un public numeros.

Lansarea cărții a avut și doi invitați importanți și anume universitariii Aurel Codoban și  Michael Shafir, care au prezintat cartea.  Moderatorul evenimentului a fost managerul muzeului, Prof. Univ. Dr. Lucian Nastasă-Kovács.

„O retorică de franțuz bine educat”

Filosoful Aurel Codoban a menționat faptul că scriitorul Claude Karnoouh folosește o retorică amplă, „o retorică de franțuz bine educat”, ce îi oferă unicitate.

De asemenea, atrage atenția asupra modului de gândire și de abordare al lui Karnoouh, subliniind că „Claude nu este un negaționist, ci are exigența unei gândiri critice, iar ceea ce cere Claude este ca oamenii să fie lăsați să gândească”.

Tot el ne explică și că această genealogie a globalizării poate fi reprezentată de generalizarea ușor grăbită cu care avem de-a face.

Socialismul real în perioada interbelică

            „Eu am început să mă gândesc serios la realismul socialist când am citit despre la bibliotecă, pe când umblam după o mare revistă populară romanească din perioada interbelică”, afirmă Claude Karnoouh. De altfel, Karnoouh aduce argumente în favoarea caracterului de mic-burghez al revoluției din acea perioadă.

Prezentarea cărții a fost urmată de o serie de întrebări și răspunsuri , cu ajutorul cărora admiratorii antropologului francez își puteau lămuri curiozitățile.

Text si foto de Elena-Roxana Vlad,

student, an 1, Jurnalism, UBB

 

3 Comments
 1. Mădălina 10 decembrie 2016

  Un articol foarte slab, care nu-și atinge nici măcar scopul pur informativ, absolut inutil pentru cineva care nu a reușit să fie prezent la eveniment.
  Citate și parafraze trunchiate și expuse aleatoriu, care, fiind scoase în afara contextului nu înseamnă nimic („Tot el ne explică și că această genealogie a globalizării poate fi reprezentată de generalizarea ușor grăbită cu care avem de-a face.” A cui generalizare?? Despre ce este vorba în frază?) și omiterea citării/parafrazării chiar și fugitivă a celui de-al doilea invitat în contextul în care tot „articolul” este practic o însăilare de citate și parafraze.
  Înțeleg că autoarea este studentă în anul I, dar asta nu este o scuză pentru lipsa unei înțelegeri de bază a scopului unui articol de acest tip și a unei structuri logice a conținutului.
  Păcat pentru cei interesați care n-au reușit să ajungă la eveniment și sperau să afle câte ceva despre desfășurarea dezbaterii din aceste rânduri!

  Reply
  • Redactia 10 decembrie 2016

   Nu ni se pare asa rau, altfel nu il publicam. E primul articol din viata ei, fiti ingaduitoare.

   Reply
   • Mădălina 10 decembrie 2016

    Ok, în acest caz sper că observațiile mele vor fi folosite în sens constructiv! Succes pe mai departe!

    Reply

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

error: Conținutul este protejat!