8 ianuarie 2020

Cine sunt actorii Clujului (XIII) – Ramona Dumitrean

By In Teatru

Site-ul Clujulcultural.ro a  inaugurat o rubrică intitulată „Cine sunt actorii Clujului?”.

Prin intermediul ei veţi cunoaşte, pe scurt, cine sunt actorii Clujului, de la Teatrul Naţional, Teatrul Maghiar de Stat Cluj, şi chiar de la Teatrul de Păpuşi Puck.

Clujul are actori foarte buni, tineri şi mai puţin tineri, dar care nu sunt mediatizaţi din varii motive: ori nu doresc ei, ori nu face instituția lor mai nimic în acest sens, ori nu a existat interes din partea media locală. E păcat ca valori certe să se piardă în anonimat, mai ales că la Cluj sălile de teatru sunt pline.

Rubrica e unică în presa clujeană online.

Nu ne rămâne decât să o citiţi şi aşteptăm comentariile dumneavoastră pe marginea rubricii.

Cel de-al treisprezecelea actor prezentat este Ramona Dumitrean, cunoscută pentru rolurile ei de pe scena Teatrului Național Cluj.

Ramona Dumitrean și Ionuț Caras

Ce înseamnă teatrul pentru tine?

„Ce înseamnă teatrul pentru mine… Dacă m-ai fi întrebat acum câțiva ani, aș fi zis: totul! Acum, cu siguranță, e doar o mică parte din tot. Și totuși, nu mă pot imagina nemaifăcând teatru! Uneori e doar o meserie care-mi place. Da, da, meserie, pentru că sunt plătită pentru asta. Alteori e un respiro de mine însămi, câteodată e un hobby pe care-l practic cu plăcere ca să uit de cotidianul zilnic și deseori este întâlnirea cu publicul meu și bucuria de a-i dărui o fărâmă din identitățile mele. Acum încep să mă surprind pe scenă și cred că redescopăr din nou teatrul. Nu mai sunt încrâncenată, am mai multă experiență, am devenit mamă. Deci… am ce căuta, mai mult ca oricând, în teatru”.

Care au fost rolurile tale preferate și de ce?

„Of… roluri preferate… Eu am fost o norocoasă. Am primit roluri multe. Pe unele le-am îmbrățișat mai strâns, în altele am scos sertărașele cunoscute, unele mi-au venit mănuță, dar niciun rol nu m-a durut… până acum. Aștept încă acea idenitate. Aștept încă acel regizor. Au fost foarte multe roluri care mi-au plăcut. Nu sunt tributară unui singur rol… a marelui rol. Dar vreau unul să mă coste, să mă doară, să mă bicuiesc. Sunt o mică masochistă… profesional vorbind”.

Ramona Dumitrean pe scena TNC

Ramona Dumitrean s-a născut în data de 13 februarie 1979 la Bistrița. A început să deslușească tainele teatrului la Facultatea de Litere, Catedra de Teatru, UBB, împreună cu profesorii Marius Bodochi și Diana Cozma.

Apoi a fost Bursieră a Companiei „Renata Scant“, Franţa (2001-2002).
Din anul 2003 este actriță la Teatrul Național din Cluj-Napoca.

Actrița Ramona Dumitrean

De-a lungul carierei sale a obținut numeroase premii:

Premii:

– Premiul pentru cea mai bună actriţă în rol secundar la Teatrul Național Cluj-Napoca, în stagiunea 2014/2015, pentru rolul Moartea din spectacolul Mein Kampf de George Tabori, regia Alexandru Dabija, la Gala Premiilor Teatrului Național Cluj-Napoca, 2015. 
– Premiul Publicului
, pentru rolul Irina Cornici din spectacolul Spovedanie la Tanacu, după romanul jurnalistic al Tatianei Niculescu-Bran, la Festivalul Internaţional de Teatru din Lodz (Polonia), 2009;
– Premiul pentru Cea Mai Bună Interpretare Feminină, pentru rolul Irina Cornici din spectacolul Spovedanie la Tanacu, după romanul jurnalistic al Tatianei Niculescu-Bran, la Festivalul Dramaturgiei Româneşti de la Timişoara, ediţia a XIV-a, 2008;

– Premiul „Euphorion“ pentru tinerii actori, oferit de Teatrul Naţional din Cluj, pentru rolul Femeia din Purificare de Sarah Kane, oferit de Teatrul Naţional Cluj-Napoca, 2007;– Premiul pentru Cel Mai Bun Rol Feminin, pentru rolul D-na Smith din spectacolul Cântareata cheală de Eugène Ionesco, la Festivalul „Hyperion“, Bucureşti, 2001.

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.