19 ianuarie 2015

Cine sunt actorii Clujului (III) ? Elena Ivanca

By In Special

Siteul clujulcultural.ro a  inaugurat  o nouă rubrică intitulată Cine sunt actorii Clujului ? 

Prin intermediul ei veţi cunoaşte, pe scurt, cine sunt actorii Clujului, de la Teatrul Naţional, Teatrul Naţional şi chiar de la Puck.

Clujul are actori foarte buni, tineri şi mai puţin tineri, dar care nu sunt mediazaţi din varii motive: ori nu doresc ei, ori nu face nimic pentru ei instituţia în acest sens, ori nu a existat interes din partea media. E păcat ca valori certe să se piardă în anonimat, mai ales că la Cluj sălile de teatru sunt pline.

Rubrica e unică în presa online clujeană.

Nu ne rămâne decât să o citiţi şi aşteptăm comentariile dumneavoastră pe marginea rubricii.

Al treilea actor prezentat este actriţa Elena Ivanca, una din cele mai cunoscute din echipa actuală a teatrului.

Clujulcultural.ro a discutat cu Elena Ivanca despre ce înseamnă teatrul pentru ea şi care au fost rolurile preferate:

“Povestind odată cu fiul meu Vlad, un mic înţelept, despre ce înseamnă arta pentru el,  mi-a spus: ,, Este o poartă dinspre lumea reală spre mine însumi. Mai sunt cu siguranţă şi altele, dar eu până acum doar pe asta am descoperit-o! ” Da! teatrul e o poarta spre noi înşine, e locul prin care trec pentru a ma întâlni cu dumneavoastră, spectatorii, e locul în care mă rog şi mă spovedesc, locul în care aş vrea să ne molipsim cu toţii de iubire. O fac de fiecare dată cu toată credinţa, oricare ar fi spectacolul pe care îl joc. Imi amintesc cu drag de spectacolul ,,Hamlet”, in regia lui Vlad Mugur, unde mi-am facut debutul pe scena Teatrului National cu regina Gertrude, alături de Bogdan Szolt, de rolul travesti Robert alaturi de Marian Râlea, din spectacolul ,,Exact în acelaşi timp” în regia lui Mihai Măniuţiu, ,,Cântăreaţa Cheală” în regia lui Tompa Gabor, one-women-show-urile, ,,Declaraţie”, “Caut un job”. Foarte drag îmi este spectacolul ,, Atenţie, cad îngeri”! după poemele Sînzianei şi lui Marcel Mureşeanu, în regia Medeei Iancu, un spectacol tulburător despre anii care se impletesc fără să ne dea de veste, despre copilărie, despre cum e să te lase Dumnezeu din mâinile lui….

Si totuşi nu exista cel mai drag, nu-mi pot trăda niciunul dintre spectacolele în care am jucat sau joc, nici unul dintre personajele care mi-au împrumutat viaţa lor şi m-au dus mai apoi prin rai sau iad! Aşa e teatrul, ca viata, aici, acum!”

10376007_801414139878555_9215793114725839491_n

Actriţa Elena Ivanca

 

Actriţa Elena Ivanca s-a născut în 17 aprilie 1969, la Botoşani. Joacă la Naţionalul clujean din 2000.  A absolvit  secţiei de Arta Actorului, Departamentul de Teatru din cadrul Facultăţii de Litere, Universitatea „Babeş-Bolyai“ Cluj, promoţia 1999, clasa prof. Cristina Pardanschi şi Cornel Răileanu. Master la Universitatea de Artă Teatrală şi Cinematografică din Tîrgu-Mureş secţia actorie, vorbire şi expresivitate în artele spectacolului.  Este cadru universitar la Academia de Muzică „Gheorghe Dima“ din Cluj secţia canto, avînd cursuri de arta actorului. Predă cursul de arta actorului la Liceul de Coregrafie „Octavian Stroia“ din Cluj.

Premii:

Premiul pentru întreaga activitate închinată artei acordat de Radio Cluj (mai 2008);

Premiul de interpretare, pentru rolurile din spectacolul JERTFA, colaj de texte din dramaturgia lui Lucian Blaga, Festivalul Internaţional „Lucian Blaga“,  2007;

Premiul II la Gala Tînărului Actor „Hop“, pentru rolul din one-woman show-ul Declaraţie de Tudor Muşatescu (2000);
Premiul de interpretare la Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu, secţiunea Spectacole pentru Studenţi (1998).

 

 

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.