Trio Contraste, format din Ion-Bogdan Ştefănescu (flaut), Doru Roman (percuţie) şi Sorin Petrescu (pian), va interpreta coloana sonoră a filmului Nosferatu, compusă de Violeta Dinescu.

Cine-concertul face parte din programul festivalului international „Toamna Muzicală Clujeană” şi va avea loc sâmbătă, de la ora 19, la Sala Studio a Academiei de Muzică „Gheorghe Dima”.

Violeta Dinescu a scris pentru filmul mut Nosferatu o nouă coloană sonoră, pentru instrumente de suflat, percuţie şi pian. În plus, se deschide şi calea către muzica electronică, asociată cu momentul în care protagonista feminină a filmului, Ellen Hutter, este chinuită de viziuni onirice. Această femeie se sacrifică pentru ca Nosferatu să uite de răsăritul soarelui şi, astfel, să pună capăt apariţiilor stafiilor. Din punct de vedere muzical, ea este antagonistă vampirului: sub ţipătul ascuţit al unui fluier, acesta se sfărîmă în lumina soarelui.

Fondat în 1983, Trio Contraste susţine peste patruzeci de concerte în fiecare an în România şi în străinătate: Germania, Olanda, Luxemburg, Elveţia, Franţa, Danemarca, Austria, China, Suedia, Polonia.

Ţelul ansamblului este promovarea creaţiei contemporane româneşti, cea mai mare parte a repertoriului fiind alcătuit din lucrări dedicate lor de compozitori ca Anatol Vieru, Aurel Stroe, Myriam Marbé, Ştefan Niculescu, Nicolae Brânduş, Octavian Nemescu, Corneliu Dan Georgescu, Eugen Wendel, Lucian Meţianu, Doina Rotaru, Violeta Dinescu, Maia Ciobanu, Sorin Lerescu, Dan Dediu, George Balint, Petru Stoianov, Irinel Anghel, Diana Rotaru.

Trioul participă la fiecare ediţie a „Săptămânii Muzicii Noi” de la Bucureşti şi a fost invitat la festivaluri ca „East-West” Amsterdam, Festivalul de Muzică Contemporană de la Huddersfield, „Nueva Musica” din Bogotá, „Musicarama” din Hong Kong, „Piano Plus” din Bamberg, „Zeit für Neue Musik” din Bayreuth, Festivalul Internaţional „George Enescu”, Festivalul de Muzică Nouă din Stockholm, Festivalul de Muzică Nouă de la Cracovia.

În 1986 ansamblului i-a fost decernat Premiul Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România, iar în 1990 cei trei membri au primit o bursă de studiu la Darmstadt. În anul 2007 Trio Contraste a devenit Solo Trio în cadrul Filarmonicii „Banatul” din Timişoara, iar în 2009 a primit, din partea Uniunii Compozitorilor, Premiul pentru promovarea muzicii contemporane româneşti.

Ansamblul a înregistrat pentru Societatea Română de Radiodifuziune, Société de Musique Contemporaine Lausanne, Bayerische Rundfunk, Swiss 2, Deutschlandfunk WDR Köln.

Preţuri bilete Toamna Muzicală Clujeană

 Recitaluri camerale – 30 lei – 15 lei cu reducere

Concert deschidere – cat. I – 40 lei, cat. II – 30 lei, cat. III – 20 lei

Concert simfonic – 20 octombrie – cat. I – 40 lei, cat. II – 30 lei, cat. III – 20 lei

Concert pentru copii – 13 lei preţ unic

Repetiţie general cu public – Aurul Rinului – cat. I – 70 lei, cat. II – 40 lei, cat. III -25 lei

Concert de închidere – Aurul Rinului – cat. I – 100 lei, cat. II – 70 lei, cat. III – 40 lei

Biletele se pot achiziţiona online de pe biletmaster.ro sau de la agenţia de bilete a Filarmonicii, cu sediul la parterul Casei de Cultură a Studenţilor (Piaţa Lucian Blaga nr. 1-3).

Program agenţie de bilete: L – J – 10-16, V – 10 -14

În zilele cu concerte, agenţia de bilete se închide la ora 14, iar biletele se pot achiziţiona şi în seara concertelor, de la faţa locului, cu o oră înainte de începere.

***

Festivalul Internaţional “Toamna Muzicală” este un proiect realizat cu sprijinul Primăriei şi Consiliului Local Cluj-Napoca.

Parteneri ai evenimentului: Societatea Filarmonica Transilvania, Asociaţia Nişte Oameni, Academia de Muzică Gheorghe Dima, Asociaţia Egyesület şi Biserica Sfântul Mihail din Cluj-Napoca.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.