7 ianuarie 2021

Cine au fost Complicii comunismului

By In Esenţial

A ieșit în librării al treilea volum din monumentala operă Istoria Mondială a Comunismului, de Thierry Wolton, jurnalist francez.

Volumul se numește Complicii și a apărut la editura Humanitas. 

De ce Complicii: 1. pentru că fără sprijinul tacit ori explicit al țărilor libere sau fără nepăsarea lor comunismul din statele fostului Bloc sovietic nu și-ar fi putut consolida stăpânirea; 2. cel de al treilea volum al trilogiei lui Thierry Wolton expune ipocrizia, interesele politice și financiare și cinismul unor personalități și insituții occidentale care au asigurat longevitatea regimului comunism; 3. o utopie care s-a prezentat ca societate ideală, înșelând mulți oameni, merită cunoscută și înțeleasă în toate resorturile ei ideologice, politice și culturale.

Primul volum e intitulat Călăii iar al doilea Victimele. Alături de cartile lui Francois Furet, Alain Besancon, Stephan Courtois, mari istorici francezi, si Leszek Kolakowski, opera lui Wolton se impune prin rigurozitate si monumentalitate, oferind o imagine pe peste 2000 de pagini a regimului și ideii comuniste. 

E o lectură obligatorie mai ales pentru cei care nu au trecut prin el si vor să înțeleagă cum a fost atât de seducătoare aceasta idelogie care a dus la peste 100 de milioane de morți.

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

error: Conținutul este protejat!