Cinci spectacole de dans, prezentate de STEPS

Esenţial

Festivalul Internațional de Dans Contemporan STEPS își încheie, în această primăvară, sesiunea europeană derulată în perioada aprilie 2015 – iunie 2016, prin cinci spectacole de dans inedite, toate reprezentații care s-au bucurat deja de prestigiu internațional.

Seria nouă de spectacole a debutat cu  „Generații”, prezentat de către una dintre cele mai apreciate trupe de balet contemporan din Europa. La Opera Maghiară din Cluj, clujenii au avut parte de o întâlnire a două coregrafii distincte, pe două dintre cele mai cunoscute partituri muzicale ale tuturor timpurilor: „Bolero” și „Carmina Burana”.

Următoarele evenimente sunt programate pentru luna mai.

Astfel, pe 17 mai, la Opera Maghiară, va avea loc ”Arhiva vie a lui Martin”, spectacol susținut de Ansamblul Honvéd din Ungaria, în coregrafia lui Zsuráfszky Zoltán. ”Arhiva vie a lui Martin” este o lucrare unică care ne prezintă dansurile și cântecele adunate de neobositul etnograf Martin György. Elemente cruciale ale dansului maghiar și a celui european au fost adunate în această arhivă ”live”, care este o mărturie a frumuseții și culturii rurale. Spectacolul regizat de Zsuráfszky Zoltán aduce un omagiu artei populare anonime care va fi adusă în atenția publicului prin personalitatea și farmecul dansatorilor.

Zic_zac

Pe 18 mai a.c, la Sala Studio a Universității Sapientia, vom urmări „Zic Zac”, de Andreea Gavriliu, un spectacol multi-premiat, o poveste coregrafică închegată în pași de dans contemporan, care aduce în prim plan probleme din viața unui cuplu. O poveste de dragoste cu mult umor rafinat și o muzică bună, un colaj neașteptat  alcătuit din piese precum „All by myself’’, „Singing in the rain’’, din muzică clasică dar şi electronică, muzică de petrecere și cântece patriotice din comunism. „Zic Zac” a primit un premiul special al senatului Uniter pentru teatru-dans în 2014, premiul pentru „Cel mai bun spectacol de teatru independent”.

Pe data de 19 mai, la Opera Maghiară, ”Nesomn”, un spectacol de Arcadie Rusu, care seamnează atât regia cât și coregrafia. Spectacolul a avut deja foarte multe prezențe internaționale, poate cea mai notabilă fiind în cadrul Big Dance Festival 2012, la Londra. O poveste despre vis și visare, fără ritm sacadat, doar o curgere lină de la început la final.

Ultimul spectacol este programat pe 23 mai, la Opera Maghiară. ”Triptik” este alcătuit din trei coregrafii realizate de Gigi Căciuleanu în colaborare cu Compania Karma Dance Project din Paris. Gigi Căciuleanu este cunoscut publicului din România din cadrul «Întâlnirilor JTI» și de la Festivalul George Enescu, unde spectacolul său «Noche Bach» a fost declarat ”Evenimentul Coregrafic al anului 2011 în România”. În ”Triptik” dansatorii lui Căciuleanu ne vor încânta pe muzica lui Mozart și a compozitorului francez Erwann Kermorvant într-un spectacol care, prin accentele sale dramatice, amintește de filmele lui Hitchcock.

Secțiunea europeană din cadrul STEPS este  parte a proiectului „Legături europene prin cinematografie și dans”, finanțat printr-un grant oferit de Norvegia, Islanda, Liechtensten și Guvernul RoQmâniei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *