10 ianuarie 2018

Cifre record pentru muzeele clujene. MET e cel mai vizitat

Concurență mare între acestea

By In Actualitate

Muzeele clujene sunt din ce în ce mai atractive pentru vizitatori din toate colțurile lumi, anunță autoritatea tutelară, Consiliul Județean.

Muzeul de Artă Cluj-Napoca, Muzeul Etnografic al Transilvaniei și Muzeul Memorial ,,Octavian Goga” Ciucea au comunicat  astăzi cifre record, în continuă creștere, în ceea ce privește numărul de vizitatori din anul recent încheiat.

             Cel mai mare număr de vizitatori, respectiv 62.926, a fost înregistrat în anul 2017 la Muzeul Etnografic al Transilvaniei. Dintre aceștia, 27.915 au vizitat sediul central, de pe strada Memorandumului în timp ce 35.011 au trecut pragul Parcului Etnografic ,,Romulus Vuia” din Hoia. Acestora li se mai adaugă alți 18.190 de beneficiari ai activităților organizate de către Muzeul Etnografic în afara sediilor permanente, cca. 10.000 de participanți la Târgul Creatorilor Populari, 760 de vizitatori ai standului din cadrul Festivalului Wonder Puck și aproximativ 7.430 de vizitatori ai punctului expozițional cu vânzare din incinta Aeroportului Internațional ,,Avram Iancu” Cluj. În pofida faptului că în anul 2017 s-a înregistrat o ușoară scădere a turiștilor care au vizitat sediul central al muzeului, situație determinată de lucrările de reabilitare și modernizare derulate, acest inconvenient a fost compensat de o creștere semnificativă a numărului de vizitatori ai Parcului Etnografic unde s-a înregistrat un record istoric.

“Ne bucuram ca oferta noastra expozitionala a fost bine primita de public si in anul 2017, cu atat mai mult cu cat sediul central a fost inchis timp de aproape un trimestru, iar multe dintre evenimentele pe care le planificasem au fost reprogramate. Un rol foarte mare in atragerea interesului publicului l-a avut proiectul de restaurare a bisericilor Cizer si Petrindu si concursul pentru extinderea Parcului Etnografic, organizat de Consiliul Judetean si ordinul Arhitectilor din Romania. Parcul Etnografic are un potential de dezvoltare imens, iar asta se va vedea in umatorii ani”, a declarat pentru Clujulcultural.ro, Tudor Sălăgean, director MET.

În ceea ce privește Muzeul de Artă Cluj-Napoca, acesta a reprezentat anul trecut un obiectiv important de vizitat pe lista a nu mai puțin de 60.384 de vizitatori, cu peste 2.000 de persoane mai mult comparativ cu 2016.

Nu în ultimul rând, Muzeul Memorial ,,Octavian Goga” Ciucea a primit, pe parcursul anului 2017, vizita a cca. 17.030 de persoane. Marea parte a publicului vizitator a fost format din grupuri organizate de elevi însoțiți de cadre didactice, publicul participant la acțiunile culturale de la nivel județean și național ce au avut loc în incinta muzeului, publicul specializat din domeniul culturii și literaturii, admiratori ai creației literare și ai personalității lui Octavian Goga, turiști străini și alte categorii. Și în cazul acestui muzeu a fost înregistrată o ușoară creștere a numărului de vizitatori comparativ cu anii precedenți, respectiv 16.130 în anul 2015 și aproape 17.000 în anul 2016.

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.