22 septembrie 2014

Chilianul Alexander Baxter, atelier şi spectacol de pantomimă la Reactor

By In Actualitate, Teatru

Săptămâna aceasta, Spaţiul de creaţie şi experiment Reactor primește oaspeți! Alexander Baxter din Chile, va susține atât un atelier, cât și un spectacol de teatru, ambele având ca scop principal dezvoltarea imaginației, trecerea dincolo de banalul cotidian.

Îi așteptăm cu drag pe toți cei care au nevoie de o pauză de la realitatea lor de zi cu zi, de o încărcare cu energie sau care doresc, pur și simplu, să cunoască modul de gândire și de lucru al unui artist din cealaltă parte a globului, informeză organizatorii.

Program: 

23-25 septembrie, ora 18:00 – 20:00

Atelier de pantomimă „Dinamica tăcerii”

Atelierul se adreseză tuturor oamenilor interesați de dezvoltarea calităților artistice, a creativității și a imaginației, dar și a emoțiilor.

Conținutul atelierului:

Tehnicile de bază ale pantomimei:

  • Punctul fix, adică acel punct imaginar din spațiu în care o parte specifică a corpului se oprește din mișcare, devenind un punct – reper
  • Folosirea spațiilor și a obiectelor imaginare
  • Mimica sau explorarea posibilităților de exprimare a diferitor stări și emoții prin expresia feței.
  • Mimesissau antrenarea capacității corpului de a se transforma sau mimetiza într-un alt corp
  • Conștientizarea propriului corp,eficacitatea mișcărilor, compoziții fizice în spațiul gol, deplasări, emoții ale corpului
  • Improvizația și dezvoltarea creativității

Rezultate: îmbunătățirea creativității și a tehnicii corporale, dezvoltarea imaginației.

 afis atelier pantomimaBUn

 27 septembrie, ora 20:00

Spectacol invitat – El gato negro (Pisica neagră) de: Edgar Allan Poe

Cu: Alexander Baxter(Chile)

„Pisica Neagră” este una din povestirile lui Edgar Allan Poe care au forțat frontierele imaginarului, și, totodată, un studiu al psihologiei vinovăției. Spectacolul poartă amprenta puternică a autorului, precursor al literaturii moderne de ficțiune științifico-fantastică, care combină atmosfera gotică cu elementele horror.

 Alexander Baxter, actor și regizor originar din Chile, a inițiat de-a lungul timpului mai multe proiecte prin care abordează relația directă dintre artă și nebunie. Prin acest monolog, o adaptare a povestirii lui Poe, interpretul explorează linia fină care delimitează nebunia de rațiune, prin intermediul unui personaj pentru care noțiunea de „anormal” se desprinde din violență.

Alexander Baxter și-a dezvoltat propriile proiecte de teatru și dans încă din anii 90, printre care remarcabilă este trilogia formată din spectacolele –“El Pensar Mata el Sentir”, “Ser” și “Oyen la Locura es”, care reunește un număr total de 13 actori/pacienți, oameni internați de mai bine de 20 de ani într-un spital de psihiatrie. În paralel cu această trilogie, lucrează la “Historias Histéricas”, de data asta cu actori și dansatori profesioniști, un spectacol care explorează legătura dintre isterie și histrionism, inspirat de cazurile clinice ale lui Sigmund Freud.

Între anii 2003-2005 lucrează la Baletul Național din Chile, iar din 2009 este invitat să lucreze cu compania catalană “La Fura Dels Baus”, pentru spectacolul “Orbis Vitae”.

În tot acest timp își creează propriul lui personaj mim, prin care menține un contact permanent cu teatrul de stradă atât în America Latină (Chile, Argentina, Bolivia, Brazilia), cât și în Europa, prin turneul European organizat în 2010, în Madrid, Barcelona, Milano, Veneția, Berlin, Antwerp și Bruxelles.

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

error: Conținutul este protejat!