Lumină, luptă, libertate!.  Vocile sunt unite, artiștii și o sală arhiplină strigă la unison.

Nu, nu suntem la o ședință de partid, ci la spectacolul Remember Cenaclul Flacăra Adrian Păunescu, la Casa de Cultură a Studenților. 

E miercuri seara, 25 aprilie 2018, iar…Cenaclul sau ce a mai rămas din el a sosit la Cluj după o pauză de peste… 30 de ani.

Pe afiș nume binecunoscute ale folkului, clujeanul Emeric Imre, Mircea Vintilă, Vasile Șeicaru, Magda Puskas, Victor Socaciu, Arpad Domokoș, Mircea Baniciu, Andrei Păunescu, actualul continuator al spectacolului, fiul lui Adrian Păunescu, cu trupa sa, Totuși, aromânul Vanghele Gogu

Biletele s-au epuizat de o lună, a fost sold out! 

Cu o jumătate de oră înainte de spectacol, programat la ora 19.oo,  deja publicul dă năvală în sală. Oameni între două vârste dar și tineri, mulți pensionari. Nostalgia a jucat probabil un rol major, majoritatea celor care au intrat în sală aveau vârsta de la 45 de ani în sus. Generația cenaclului.

“Am crescut cu Cenaclul, cum să nu vin? Stiu majoritatea melodiile, mi-e mereu mi-au plăcut foarte mult. Nu e adevărat că a fost o mișcare comunistă, din contră, aici s-au făcut cultură și muzică de valoare care a rămas”, ne spune răspicat Sorin Ciurea, un bărbat la vreo 55 de ani.

“Eu nu am prins Cenaclul dar ai mei mi-au pus melodiile și multe îmi plac mult, de aceea am venit, am zis de ce nu, să vin să văd și altceva”a spus spune Diana Pascu, o tânără de 24 de ani.

Un bilet a costat, cel mai ieftin, 80 de lei.

Sală arhiplină la Remember Cenaclul Flacăra la Cluj

Încet se sting luminile. Spectacolul Remember Cenaclul Flacăra Adrian Păunescu începe aproape la fix. Apare pe scenă Andrei Păunescu, fiul poetului fondator. Lumea nu mai are răbdare. Cunoaște cântecele, versurile, le așteaptă.

“Ne întoarcem la Cluj după atâția ani, Cenaclul a implinit 45 de ani. Ne-a fost dor de Cluj” spune acesta, apoi introduce artiștii în scenă, rînd pe rînd.

Artiștii saltută publicul cu semnul distinctiv al cenaclului. Sala aplaudă frenetic.

Se dă drumul la primul cântec, celebrul “Dor de Cluj”, cu Emeric Imre și Magda Puskas voci principale.

Sala cântă și ea. Parcă nu au trecut 35 de ani sau mai mult de la ultimul concert al cenaclului la Cluj. Ne încearcă o senzație ciudată. Cum se explică succesul acesta de public?

&

Printre artiștii cu cel mai mare succes a fost Magda Puskas, a cărei voce a ridicat sala în picioare. Piese nemuritoare pentru fanii cenaclului, cum e La o cană cu vin, au fost cântate de toată sala.

Între melodii și mai ales între schimburile de artiști, Andrei Păunescu a încercat să suplinească absența poetului fondator Adrian Păunescu. Acestuia  i s-a pregătit pe scenă, in memoriam, o masă cu un scaun și un roll-up cu chipul său. Fiul acestuia s-a referit des la părintele său.

“Tatăl meu nu a fost un naționalist, un comunist, așa cum a fost făcut în toate felurile, ci el a întemeiat cea mai liberă mișcare culturală din România în acea perioadă. Nu ne pot scoate din suflete poezia și muzica dovadă că ați venit aici în această seară. Vă mulțumesc, împreună vom duce Cenaclul mai departe, indiferent ce vor spune unii. Noi suntem Cenaclul”, a spus acesta, aplaudat la scenă deschisă. 

Împreună cu trupa sa Totuși a urmat o repriză mai rock și o serie de coveruri, timp în care au avut loc și solouri de bass și tobe într-o atmosferă de mare concert.

Andrei Păunescu a revenit apoi la acuzele de naționalism la adresa părintelui său.

“Ați văzut cât de naționalist e Cenaclul, cu fii ai lui Traian și Decebal ca Emeric Imre, Magda Puskas sau Arpad Domokoș, numai fii ai lui Decebal și Traian”, a ironizat Păunescu jr.

Apoi l-a introdus pe scenă pe secuiul Arpad Domokos care a cântat mai multe melodii printre care și unele cu tentă… patriotică.

“Noi aici suntem o țară / Unică și milenară / Scumpa noastră Românie / Numai dragoste și frăție” a cântat Domokoș. Așa a cântat și sala.

Remember Cenaclul Flacără Adrian Păunescu a propus pe final patru micro recitaluri ale unor folkiști din vechea gardă, nume consacrate: Mircea Vintilă, Victor Socaciu, Mircea Baniciu și Vasile Șeicaru. 

Publicul nu doar că nu a obosit dar atmosfera a fost tot mai caldă. Mulți din participanți știau pe de rost versurile fiecărui cîntec interpretat. Lumea a dansat, a cântat, a agitat steaguri tricolore, ca pe vremurile vechiului Cenaclu. I-a chemat la bis pe folkiști. 

La final au urcat pe scenă toți artiștii în aplauzele unei săli încântate de prestația acestora.

“Mulțumim, Cluj, ați fost extraordinari. Vom reveni. Voi sunteți Cenaclul”,a  spus Andrei Păunescu în încheiere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.