27 ianuarie 2019

Celelalte Cuvinte ale rockului la Hardward Pub

By In Cooltura

Atmosferă de mare concert, sâmbătă seara, la Hardward Pub, unde a cântat renumita trupă rock Celelalte Cuvinte.

A fost un concert sold out, mulți fani rămânând în afara localului pentru că nu au mai găsit bilete.

Trupa a propus fanilor muzicii rock românești un regal:  ea a interpretat  integral albumul Celelalte Cuvinte 1 adica celebrul “Album cu pătrățele”, cu arăta grafica copertei, primul album al trupei, aparut in 1987, un mare succes muzical.

Au trecut mai bine de 31 de ani de la lansarea albumului scos de Electrecord.

Celelalte Cuvinte live la Hardward Pub din Cluj. Foto Marius Panfiloiu

Povestea albumului începe, de fapt, în 1984. Trupa înregistrează la Radio Cluj câteva piese, printre care şi “Iarbă prin păr”, care devine în scurt timp unul dintre cele mai mari hituri din istoria formaţiei şi a rockului românesc.

Apoi, la festivalul timişorean “TIM Rock” Celelalte Cuvinte este remarcată de renumitul om de radio Florian Pittiş şi, prin intermediul lui, banda cu înregistrările de la Radio Cluj ajunge la Bucureşti, unde devine o jumătate a L.P.- ului intitulat “Formaţii Rock Nr. 8”, album editat de Electrecord, în 1985.

După doi ani, este lansat Celelalte Cuvinte I, primul material discografic aparținând în întregime trupei.

“Albumul cu pătrățele” și-a primit numele după ce prima variantă a coperții, realizată de Alexandru Andrieș, a fost respinsă de cenzura comunistă pe motiv că ar fi făcut aluzie la demolarea clădirilor vechi din București sau la cutremur. Prin urmare, Andrieș vine cu o altă idee grafică, mult simplificată, datorită căreia discul este numit și azi “albumul cu pătrățele”, descriu organizatorii motivul acestui concert.

Celelalte Cuvinte a susținut un concert în două părți. Prima parte a fost dedicată anilor 80, primei jumătăți de album și primului album, cântat integral. Piese celebre ca Iarbă prin păr, Scrisori Iubite, Dacă vrei sau La ceas tîrziu au fost cântate la unison cu publicul. A doua parte a aparținut albumelor după 1989, mult mai metal, mai dure, parte primită și ea foarte bine de public.

A fost cel mai bun concert Celelalte Cuvinte din cele susținute la Hardward Cluj de-a lungul timpului.

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.