Luni, 16 noiembrie 2015, ora 12.00, la Turnul Croitorilor – Centru de Cultură Urbană are loc vernisarea expoziției „Expediție în trecut”, iniţiată de Institutul de Speologie „Emil Racoviță”, Serviciul public pentru Administrarea obiectivelor culturale și Centrul de informare turistică al municipiului Cluj-Napoca.

 

Belgica1web
Belgica navigînd in Strîmtoarea de Gerlache

Expoziția „Expediție în trecut” este dedicată savantului Emil Racoviță și conține o parte dintre cele mai interesante obiecte care aparțin colecției ce poartă numele savantului : microscopul pe care omul de știință l-a utilizat în timpul expediției antarctice „Belgica”, corespondența dintre speolog și o parte din membrii echipajului vasului „Belgica”, caietul cursului de antropologie al studentului Emil Racoviță din timpul studenției lui la Sorbona. Colecția „Emil Racoviță” aparține Institutului de Speologie din Cluj-Napoca.

Emil Racoviță (15 noiembrie 1868, Iași – 17 noiembrie 1947, Cluj) a fost un savant, explorator, speolog și biolog român, considerat fondatorul biospeologiei (studiul faunei din subteran – peșteri și habitate subterane de apă). Racoviță a fost naturalistul expediției antarctice „Belgica”, ocazie cu care a strâns peste 1200 de mostre zoologice și peste 400 de mostre botanice, colecționate din Patagonia până în Antarctica și din explorările oceanice realizate în cursul acestei expediții. Colecția a fost documentată fotografic prin peste 200 de clișee.

Cercetările științifice realizate de marele savant asupra cetaceelor (balenelor) sunt considerate studii de referință și la ora actuală. Savantul a studiat comportamentul acestor extraordinare mamifere, de aceea, Emil Racoviță este considerat unul dintre părinții etologiei (studiul comportamentului animalelor).

În 1920, a fondat la Cluj primul Institut de Speologie din lume, rezultatele cercetărilor biospeologice fiind absolut remarcabile: peste 1200 de peșteri explorate în Europa și Africa, o colecție de 50.000 de exponate ale faunei cavernicole. A fost director al Institutului de Speologie între 1920-1947, senator al României din partea Universității Cluj (1922-1926), rector al Universității din Cluj (1929-1930) și președinte al Academiei Române (1926-1929).

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.